El missatge que alerta d’un atemptat imminent al metro de Barcelona és un audio cíclic sense cap prova

S’està compartint un missatge que alerta d’un atemptat al metro o tren de Barcelona el 3 de desembre i que Mossos d’Esquadra desmenteix


Ens arriba un àudio que, aquestes darreres hores, s’està compartint a través de WhatsApp i xarxes socials en el qual s’alerta d’un possible atemptat imminent a Barcelona. En concret, parla d’una acció terrorista que tindria lloc al metro o al tren, circulen totes dues versions, demà dijous, 3 de desembre. 

Segons s’explica en el missatge, una persona d’origen àrab a la qual s’identifica com “moro” hauria recomanat al seu interlocutor que demà no agafi el metro o tren a Barcelona perquè hi pot haver un atemptat. 

Des de Mossos d’Esquadra han confirmat a Verificat que aquest missatge és un rumor i que no té cap prova. Ens expliquen que és un tipus d’informació que periòdicament es posa en circulació amb llocs i dates diferents i, per tant, neguen que hi hagi una amenaça específica per demà. Pocs minuts després, des del compte oficial de Mossos d'Esquadra s'ha publicat una piulada demanant no difondre rumors no contrastats perquè només generen alarma:

Tot i així, Mossos d’Esquadra ens recorda que el nivell d’alerta antiterrorista a Catalunya es manté invariable en 4 sobre 5, tal com, de fet, ha confirmat aquest matí el conseller d’Interior Miquel Sàmper en una entrevista a “El món a RAC-1”. Els Nivells d’Alerta Antiterrorista (NAA) són una escala formada per diferents nivells que es complementen entre ells i que estan associats a un determinat grau de risc d’acord amb l’amenaça del moment; s’estableixen d’acord a uns criteris homogenis establerts amb la resta de Forces i cossos de seguretat de l’Estat (FCSE). 

Nivell 4 – Augment dels controls d'accés en grans esdeveniments i unitats de policia realitzant servei amb arma llarga.

En la mateixa entrevista Sàmper ha qualificat el moment de delicat, recordant els recents atacs terroristes ocorreguts a França o Àustria. Sàmper ha explicat que “quan passa això, normalment, la història ens demostra que el següent pas és baixar cap al sud d’Europa i, quan s’entra a Espanya per la frontera, el primer que un es troba és una ciutat de dos milions i mig d’habitants com Barcelona”. Per tot plegat, el conseller d’Interior ha admès que “el risc és important i no podem abaixar l’alerta”.

Mossos d’Esquadra recomana que, davant rumors com aquest, es comprovi si la informació és veraç amb les fonts oficials de la Generalitat de Catalunya i, en cas de no trobar-ne informació, que se n’informi a la policia com hem fet des de Verificat.