El fact-checking, un treball originalment de dones

El fact-checking, un treball originalment de dones

Als seus orígens, la verificació de fets era un procés intern dels mitjans de comunicació que consistia en la revisió de les dades i els esdeveniments d'una notícia abans de la seva publicació. La revista TIME va contractar per primera vegada una verificadora, Nancy Ford, el 1923, segons explica la mateixa publicació en un article dedicat a indagar en els orígens del fact-checking. TIME és una de les publicacions més prestigioses a nivell mundial per la seva rigorositat i qualitat juntament amb altres mitjans com New Yorker i Newsweek, que no integrarien aquest rol fins el 1927 i el 1933, respectivament.

Nancy Ford havia treballat a Woman's Home Companion i, a principis de 1923, va ser contractada com a assistent de secretaria. Al principi, el seu treball consistia a marcar i retallar articles interessants dels diaris per als escriptors de la revista, però aviat les seves tasques van augmentar i van incloure també la verificació de dates, noms i fets bàsics. La Biblioteca Pública de Nova York va ser la principal font d'informació de Ford i les seves col·legues, totes dones, que passaven jornades senceres allà recopilant dades.

A la dècada de 1930, convertir-se en el que llavors es deia simplement “corrector” era una bona feina per a les dones joves que es graduaven a la Universitat, segons assenyala TIME en l'article abans esmentat. El treball de Ford i el de les companyes que la van succeir, com Content Peckham o Patricia Divver, consistia en verificar les dades d'articles escrits pels col·legues masculins. Més tard, a la dècada de 1940, Patricia Divver, cap del departament de recerca de la revista, va portar el rol de fact-checker a un altre nivell: ella va ser la primera a preocupar-se no només per l'exactitud dels fets per separat, sinó també per si allò que els fets deien en conjunt tenia sentit.

Aquesta visió àmplia va significar més responsabilitat i autoritat per a les dones de la revista. A més, l'arribada de la Segona Guerra Mundial va exercir una immensa pressió sobre elles en quant a la seva responsabilitat en les notícies d'última hora. Alemanya va envair Polònia l'1 de setembre del 1939, un divendres, deixant el personal amb gairebé dues dotzenes de pàgines de text per revisar per elmateix dilluns. Si les coses sortien malament, sense importar d'on venia l'error, la verificadora era assenyalada. Els informes d'errors setmanals detallaven les errades de les dones (pitjor pagades) en comptes de les comeses pels escriptors de l'article.

Segons assenyala TIME, no va ser fins el 1971, després que les dones de la revista de la competència Newsweek presentessin una queixa davant la Comissió Federal d'Igualtat d'Oportunitats a l'Ocupació per la segregació per sexes, que les tasques del verificador de dades es van obrir als homes. El 1973, TIME tenia quatre senyors en aquest rol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *