El cartell dels reis d’Espanya presidint el congrés “Guanyar-se la vida” és real, però circula un muntatge

La imatge ha estat publicada per un dels organitzadors de la trobada al seu compte de Twitter


Què s’ha dit?

S’ha viralitzat el cartell d’un congrés titulat “Guanyar-se la vida” protagonitzat pels reis d’Espanya i també un altre de similar que anuncia que Albert Rivera i Toni Cantó seran els “ponents d’honor” de la mateixa trobada.

Què en sabem?

El cartell dels monarques és veritable. La imatge va ser publicada a Twitter per un dels organitzadors del congrés, el nom complet del qual és “Guanyar-se la vida. Gènere i treball a través dels segles”. Tot i això, el cartell d’Albert Rivera i Toni Cantó és un muntatge.

Ens pregunteu si és cert el cartell d'un congrés titulat "Guanyar-se la vida" protagonitzat pels reis d'Espanya Felip VI i Letizia Ortiz que ha donat lloc a nombrosos missatges de to humorístic a les xarxes socials. Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats, també l'ha compartit a Twitter (2.500 retuits i 10.500 m'agrada), així com la diputada al parlament andalús Teresa Rodríguez. "Els reis d'Espanya venen a Pampaneira a parlar-nos de guanyar-se la vida", va piular la portaveu d’Adelante Andalucía. "Suposo que és un fake perquè avui no és el dia dels innocents", va dir en un altre tuit referint-se a aquest mateix cartell l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

El cartell és VERITABLE. La imatge ha estat publicada pel Centro de Estudios Históricos del Valle de Lecrín y La Alpujarra (CEHVAL), un dels organitzadors de la trobada, al seu compte de Twitter. Concretament, com explica aquesta mateixa entitat a la seva pàgina web, els reis d'Espanya presidiran al setembre el comitè d'honor del congrés, el nom complet del qual és "Guanyar-se la vida. Gènere i treball a través dels segles".

Davant les diferents reaccions còmiques que s'han produït a les xarxes socials i els usuaris que es preguntaven sobre la veracitat del cartell, el mateix Centro de Estudios Históricos del Valle de Lecrín y La Alpujarra va publicar un tuit assenyalant que "a l'acadèmia és habitual que els Reis d'Espanya presideixen el Comitè d'Honor d'aquesta mena de congressos internacionals". I va afegir: "Si a més serveix per fer unes rialles en xarxes en els moments que vivim, també és benvingut".

Els reis confirmen la presidència del Comitè d'Honor, però encara no la seva presència

Tot i això, encara que els reis han confirmat la presidència del Comitè d'Honor de la trobada, "no han confirmat cap presència al Congrés", aclareix el CEHVAL a Verificat. "La presidència del comitè d'honor és la resposta a una invitació de cortesia sense que impliqui res més", detallen els organitzadors.

El CEHVAL ha criticat a Twitter que "el trist de la viralització" del cartell dels monarques espanyols "és que molt poca gent s'està llegint el contingut de la trobada". El congrés "Guanyar-se la vida", que se celebrarà a Pampaneira (Granada) entre els dies 12 i 16 de setembre de 2022, reunirà experts "de tot el món per debatre sobre gènere i treball des de diferents disciplines".

Verificat ha preguntat a la Casa Reial sobre el cartell, però en el moment que es publica aquesta verificació encara no s'ha obtingut cap resposta.

El cartell de Rivera i Cantó és fals

Una imatge similar protagonitzada per Albert Rivera, expresident de Ciutadans, i Toni Cantó, director de l'Oficina de l'Espanyol de la Comunitat de Madrid, també ha estat compartida per la revista satírica El Jueves i al Twitter, on una publicació amb més de 600 retuits i 1.300 m'agrada afirma que és "real". En aquest cas, el cartell indica que tots dos seran els "ponents d'honor" del mateix congrés al qual assistiran els monarques.

Aquest cartell és FALS. El CEHVAL ha confirmat a Verificat que "és un mem que no té res a veure amb el congrés". L'Oficina de l'Espanyol, l'òrgan que dirigeix Cantó, també ha aclarit Verificat que "es tracta d'un muntatge". A més, ni Albert Rivera ni Toni Cantó formen part de les llistes de participants publicades tant pel CEHVAL com per la Universidad de Granada, una altra de les entitats vinculades a la trobada.

El CEHVAL, però, ha explicat a Verificat que "encara no s'ha tancat el programa" definitiu perquè es troben "en la fase de presentació de comunicacions", per la qual cosa encara hi podria haver modificacions. "A la primera fase de presentació de taules de treball s'han presentat trenta taules expertes de tot el món i de diferents disciplines (economia, didàctica, dret, arqueologia, etc.)", assenyala el centre d'estudis històrics.