Cap enquesta actual vaticina la victòria d’ERC a les eleccions, com assegura el conseller Campuzano

El sondeig es va dur a terme 4 mesos abans de l’anunci d’avançar eleccions i no inclou estimació de vot. Les enquestes més recents mostren una victòria del PSC, amb Junts i ERC disputant-se la segona posició.

Què s’ha dit?

Que ERC guanyaria les eleccions catalanes per davant del PSC.

Què en sabem?

El sondeig en qüestió, fet per l’ICPS, es va dur a terme 4 mesos abans de l’anunci d’avançar eleccions i no inclou estimació de vot. Les enquestes més recents mostren una victòria del PSC, amb Junts i ERC disputant-se la segona posició.

Coneix la nostra metodologia

Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, ha afirmat a X (l’anterior Twitter) que “ERC guanyaria les eleccions catalanes per davant del PSC, segons el sondeig de l’ICPS”, l’Institut de Ciències Polítiques i Socials. Ha enllaçat una notícia de Nació que ho explicava.

El tuit de Campuzano és enganyós. La notícia va ser publicada fa més de dos mesos, l’11 de gener, i el sondeig de l’ICPS es va fer durant el novembre de 2023, gairebé quatre mesos abans de la convocatòria d’eleccions anticipades i, en qualsevol cas, els resultats no permeten fer una estimació del vot. Les enquestes més recents, fetes després de l’anunci d’avançament electoral, donen com a guanyador el PSC, amb Junts i Esquerra lluitant per la segona posició.

“ERC guanyaria les eleccions catalanes per davant del PSC, segons el sondeig de l’ICPS” [Institut de Ciències Polítiques i Socials]

Carles Campuzano, conseller de Drets Socials

El sondeig de l’ICPS no mostra la estimació de vot

El sondeig que cita el conseller Campuzano, fet per l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, augurava un lideratge d’ERC en la intenció directa de vot per a unes possibles eleccions al Parlament, amb el 19,7% dels vots, seguit pel PSC (16,4%) i Junts (15,6%). El treball de camp, però, es va fer entre el 31 d’octubre i el 20 de novembre de 2023, gairebé quatre mesos abans de la convocatòria d’eleccions anticipades per part de Pere Aragonès, el passat 13 de març. És per això que aquests resultats no ofereixen una visió actual de l’opinió pública. 

A més, aquest sondeig mesura la intenció directa de vot, és a dir, no ha aplicat cap correcció que permeti estimar el percentatge de vot. Segons ha apuntat en un tuit el director de l’ICPS, Oriol Bartomeus, aquesta intenció de vot directa no es pot interpretar “com una projecció futura dels resultats”.

La intenció directa de vot és el resultat “cru” d’una enquesta; és a dir, el percentatge de gent enquestada que diu que votarà un partit determinat, respecte el total de gent enquestada. Però hi ha un problema: molta gent no sap què votarà, o no ho vol dir. 

Aquí entra en joc l’estimació de vot: moltes empreses demoscòpiques, doncs, apliquen un model de correcció per intentar estimar què votaran aquestes persones, i quins seran els resultats finals. Una antiga guia del Centre d’Investigacions Sociològiques explica que el seu model es basava en utilitzar “altres variables de l’enquesta, l’experiència passada, informacions de tipus qualitativa, etc”, per tal d’esbrinar-ho. És possible, però, que aquest model hagi canviat: cada empresa demoscòpica té el seu propi, i canvien amb el temps.

Aquest procés és el que es coneix com a “cuina” i és el que fa que una enquesta permeti estimar el percentatge de vot d’un partit o quants escons aconseguirà.

Les enquestes més recents no donen una victòria d’Esquerra

En tot cas, el sondeig de l’ICPS es va fer fa gairebé quatre mesos i, des d’aleshores, la situació no és la mateixa. 

L’enquesta més recent, publicada per El Periódico, mostra un PSC guanyador amb una estimació del 23,8% dels vots, seguit de Junts, amb el 18,5% i ERC, amb el 18%. Pel que fa a escons, la formació de Salvador Illa se’n quedaria entre 35 i 38, i les de Puigdemont i Aragonès empatarien amb 29-32 representants. Aquesta enquesta, feta per l’empresa GESOP, es va fer entre el 14 i el 15 de març, és a dir, va començar l’endemà de l’anunci d’avançament electoral.

De manera similar, l’enquesta de La Razón (NC Report) també repeteix aquest ordre: PSC amb el 25,7%, Junts amb el 21,3% i ERC amb el 20,5% dels vots. Les preguntes es van formular des del mateix dia de la convocatòria, el 13 de març, fins el 16.

El Español també va dur a terme un sondeig després de la compareixença del President de la Generalitat. En ella, SocioMétrica donava una victòria encara més ampla als socialistes, amb el 29,1% dels vots, i situava a Junts i ERC en una pugna pel segon lloc amb el 21,1% i el 19,1%. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *