T’expliquem per què els protagonistes de ‘La societat de la neu’ orinen de color negre

La deshidratació o la mioglobinúria són possibles causes del canvi de color de l’orina

Què s’ha dit?

Que els protagonistes de La societat de la neu orinen de color negre.

Què en sabem?

Hi ha múltiples factors que poden causar aquest canvi de color en l’orina, des de la ingesta de remolatxa o certs colorants dels aliments, fins a tumors a la bufeta o als ronyons. No obstant això, en el cas de la pel·lícula, la coloració quadraria amb dues possibles causes: la deshidratació o la mioglobinúria, una alteració provocada per la destrucció muscular.

Coneix la nostra metodologia

Si hi ha una pel·lícula que està ara en boca de tothom és La societat de la neu, dirigida per Juan Antonio Bayona i que té dues nominacions als Òscars. El film relata l’accident d’avió d’un grup d’estudiants i jugadors de rugbi que volaven amb la Força Aèria Uruguaiana als Andes el 1972 i mostra les condicions adverses que van haver de superar els supervivents fins a ser rescatats, 72 dies després de l’impacte. 

En un moment de la pel·lícula, un dels protagonistes orina de color negre. Com s’explica això? Segons els experts consultats per Verificat, darrere d’aquest senyal hi trobem no solament una causa, sinó múltiples possibles factors. T’ho expliquem!  

Els canvis de color són un mal senyal

La nostra orina ha de ser de color groc clar. Si aquest color canvia, serà indicatiu que pot existir algun problema de salut que cal revisar, tal com expliquen diverses webs de divulgació mèdica, com Medline o la versió per a pacients del manual MSD. Les causes poden anar des de la ingesta de remolatxa o certs colorants dels aliments, fins a tumors a la bufeta o als ronyons; és a dir, que l’origen pot ser molt variat.

En el cas de la pel·lícula, una de les raons pot ser “la deshidratació a què van haver d’estar sotmesos”, indica Esaú Fernández-Pascual, uròleg del Lyx-Urologia, a Verificat. Els protagonistes només bevien neu descongelada, i amb això podrien no haver cobert les necessitats diàries d’aigua, fet que va derivar en la coloració del líquid.

Però no només es pot explicar per aquesta raó. Una altra de les possibles causes del color de l’orina que veiem a la pel·lícula és la mioglobinúria, una alteració provocada per l’excreció de mioglobina en orina. Aquesta proteïna està present en grans quantitats al múscul esquelètic i cardíac, on té la funció d’emmagatzemar oxigen, i apareix a l’orina “en casos de politraumatismes, en destruir-se el múscul i eliminar els residus musculars (que, recordem, tenen mioglobina) per l’orina”, afegeix Fernández-Pascual. Això, en el cas de l’accident relatat a la pel·lícula, pot tenir diverses causes, des del mateix accident fins a la supervivència durant més de dos mesos a les muntanyes.

La mioglobinúria indica que el múscul s’està destruint

Si alguns dels teixits que contenen mioglobina —el múscul esquelètic i el cardíac— pateixen danys o una ruptura, la proteïna s’alliberarà a la sang, d’on passarà a l’orina, provocant aquest color negre característic que veiem a la pel·lícula. 

La fractura pot tenir diverses causes; una és la hipotèrmia. “Quan la temperatura baixa, hi ha una constricció, un estretament dels vasos sanguinis que fa que arribi poc oxigen a la musculatura i aquesta es trenca”, indica a Verificat Lluís Guirado Perich, nefròleg i director del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert.

La segona causa, afegeix l’expert, és el traumatisme. “Quan hi ha un accident tan fort es trenquen ossos, es trenca musculatura i s’allibera mioglobina”, que sortirà a la sang i posteriorment s’excretarà per orina. 

I la tercera causa és la immobilització. “Són persones que estan quietes, han estat dos o tres dies sepultades (…), i això fa que es recolzin massa sobre determinats grups musculars, i aquests músculs també es trenquen”, conclou Guirado Perich.

A part d’això, l’expert assenyala altres possibles causes que també quadrarien amb la situació: “L’aplicació de torniquets fa que no arribi sang a una part de la musculatura i també es trenca”, així com les cremades, que “també poden lliurar mioglobina”.

Així doncs, hi havia moltes causes possibles per tenir aquesta mioglobinúria. “Probablement [el color] sigui una mica exagerat a la pel·lícula”, conclou Fernández-Pascual. Tot i això, en cas d’un canvi de color en l’orina, el millor serà consultar un especialista.