Prendre aliments alcalins no té efectes demostrats per combatre el coronavirus

Els aliments no poden eliminar el virus. S’elimina sol, l’elimina l’organisme o l’elimina un medicament


Està circulant per WhatsApp un missatge atribuït a algú que s'identifica com Adrián Flores i que diu ser infectòleg, en el qual s'enumeren una sèrie d'aliments que suposadament serveixen per a tractar la covid-19 en cas d'infecció. En concret el missatge parla de productes “alcalins per sobre del nivell àcid del virus”, el nivell de pH del qual “varia de 5.5 a 8.5”. És FALS. Consumir aliments per sobre del nivell àcid del virus no té efectes provats per a combatre'l.

"Tingui en compte que el pH del coronavirus varia de 5.5 a 8.5. Llavors, tot el que hem de fer, per a eliminar el virus és consumir més aliments alcalins, per sobre del nivell àcid del virus. Com ara; Plàtans, Llimona verda → 9,9 pH, llimona groga → 8.2 pH, alvocat – 15,6 pH, all – 13,2 pH, mango – pH 8,7, mandarina – 8.5 pH, pinya – 12,7 pH, créixens – 22,7 pH, taronges – 9.2 pH"

Hi ha rumors que són cíclics i el dels aliments alcalins com a suposat tractament contra la covid-19 és un bon exemple. Porta circulant des de gairebé l'inici de la pandèmia, i ja s'ha demostrat en reiterades ocasions que és fals. L'estructura del missatge és pràcticament idèntica a la d'altres detectats tant per Verificat com per altres agències de verificació de tot el món. Bàsicament barreja missatges de prevenció oficials —posa't la mascareta, guarda la distància de seguretat, queda't a casa—, amb uns altres amb poca o nul·la base científica, com la ingesta d'aliments suposadament alcalins o el consum d'ivermectina per a tractar la infecció.

Verificat s'ha intentat posar en contacte amb un infectòleg el nom, cognoms i localització del qual coincideixen amb allò que apareix en el rumor i el seu origen per a descobrir si, efectivament, és l'autor del missatge, però no ha rebut resposta.

Un missatge contradictori

Quan parlem del pH d'una substància ens referim a la quantitat d'acidesa o alcalinitat d'una dissolució, un factor que depèn específicament dels ions d'hidrogen que té. Per això, pH significa realment ‘power of Hydrogen’ o poder d'hidrogen.

Es representa amb una escala que va del 0 al 14 inventada fa més de 100 anys per un bioquímic danès, sent 0 l'extrem d'acidesa i el de 14 d'alcalinitat. El punt neutre és 7, que posseeixen elements com l'aigua.

Sabent això, ja es pot entendre per què el missatge és fals. En la llista que suposadament enumera Flores hi ha aliments que, segons ell, tenen un pH superior a 14, (l'alvocat tindria 15,6 de pH i els créixens 22,7 pH) la qual cosa no és possible perquè l'escala acaba en 14.

El pH del cos no depèn del que mengem

El pH dins el nostre cos varia considerablement d'una zona a una altra, amb l'acidesa més alta en l'estómac (pH entre 1.35 a 3.5) per a ajudar a fer la digestió i protegir l'organisme de microbis. La pell o la vagina són uns altres ‘hot-points’ en els quals el pH es troba baix. En la sang, el pH ha de situar-se entre 7.35 i 7.45, i es regula a través de mecanismes que té el propi cos.

Juan Pablo Horcajada, cap del servei de malalties infeccioses i coordinador general de covid-19 de l'Hospital del Mar (Barcelona) ho explica: “El pH que està en la sang no es pot canviar amb la ingesta d'un aliment”. L'expert afegeix que hi ha aliments que poden canviar una mica el pH de l'orina, "que no té res a veure amb el virus", però no el pH de l'organisme. Per això, les dietes alcalines (aquelles que se suposa que ‘netegen’ l'organisme i ajuden a prevenir el càncer) no tenen base científica.

Anna Vilella, consultora sènior del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic (Barcelona) és categòrica: "Els aliments no poden eliminar el virus. El virus s'elimina sol, l'elimina l'organisme o l'elimina un medicament”.