No, les mascaretes no perjudiquen la salut

Cap autoritat sanitària ha dit fins ara que les mascaretes són perjudicials per la salut. Les mascaretes són una barrera física que dóna calor o sensació d’ofegament, però no vol dir que t’estiguis ofegant


Està circulant un vídeo a les xarxes socials en el qual un home que s'autoidentifica com Stefano Montanari, i que diu ser nanopatòleg, afirma que a l’utilitzar mascaretes, “el diòxid de carboni” torna a entrar a la nostra sang”, la qual cosa la intoxica i propicia malalties com el càncer. És FALS: portar mascareta no fa que inhalem un excés de CO₂, ni per això tenim acidosis ni un pH massa baix.

"El diòxid de carboni (CO2) torna a entrar a la nostra sang, i […] en comptes de donar-li l'oxigen que necessita, li donem anhídrid carbònic, que és ‘caca’, és el desfet del qual s'ha intentat alliberar prèviament. Tot això produeix hipercàpnia, és a dir, massa anhídrid carbònic (CO2) a la sang".

Ja al juny de 2020 diverses agències de verificació assenyalaven que les asseveracions de Montanari mancaven de base científica, però un vídeo seu torna a circular per WhatsApp.

La hipercàpnia es produeix quan no es pot respirar amb normalitat i els nivells de diòxid de carboni augmenten en el torrent sanguini, fent que l'equilibri del pH de la sang es torni més àcid, segons el portal mèdic Nord-americà WebMD. Entre els símptomes destaquen ansietat, mal de cap, i dificultat per a respirar.

Cap problema respiratori

No obstant això, no hi ha estudis que concloguin que l'ús de mascaretes pugui causar cap mena de problema de salut de tipus respiratori: “Diversos equips de recerca ho han mirat”, apunta a Verificat Adelaide Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.

Un d'ells, realitzat en 2012, “va trobar que no hi ha canvis fisiològics en persones que porten una hora treballant amb una màscara”, indica l'experta. Un altre més recent, publicat per científics a Miami (EUA), es va centrar específicament a avaluar com eren els canvis en el nivell d'oxigen i de diòxid de carboni en persones sanes, i veterans amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), els quals tenen dificultat respiratòria, durant l'ús de les mascaretes quirúrgiques. Van trobar que els efectes són mínims, fins i tot en persones amb funció pulmonar deficient. “Aquestes dades troben que l'intercanvi de gasos no es veu afectat significativament per l'ús de mascareta quirúrgica, fins i tot en subjectes amb insuficiència pulmonar greu”, diu l'estudi, publicat a la revista Annals of the American Thoracic Society. Segons els autors, aquests resultats “concorden amb una observació prèvia en 20 voluntaris sans que van utilitzar una mascareta quirúrgica durant una hora amb taxes de treball moderades”, i en els quals es van observar augments lleus en les respostes fisiològiques que tampoc es van considerar d'importància clínica”.

De fet, va haver-hi un debat fa mesos sobre si les mascaretes haurien de ser utilitzades també per pacients amb malalties respiratòries. Algunes organitzacions, com la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i la Federació Espanyola d'Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (FENAER), van insistir que “no existia evidència científica que sustenti aquesta excepció i que els pacients amb una malaltia respiratòria, si s'infecten, tenen un alt risc de patir covid-19 greu”.

Les mascaretes FFP2

El problema de les mascaretes és que són “una barrera física, que ens dóna calor o sensació d'ofegament”; això “retarda l'entrada d'aire, però no vol dir que t'estiguis ofegant”, indica Judit Villar, infectòloga de l'Hospital de la Mar. Aquesta sensació pot passar sobretot amb les mascaretes FFP2, les més denses, que normalment es recomana utilitzar en entorns professionals.

En una altra part del vídeo, el suposat nanopatòleg insisteix que aquesta hipercàpnia produïda per l'ús de la mascareta dóna lloc a acidosis, això és, segons ell, “un pH massa baix en la nostra sang”, i que és una condició “ideal per a algunes malalties” com “el càncer”. Sí, la hipercàpnia pot produir acidosis i aquesta al seu torn està vinculada al desenvolupament de càncer. Però l'ús de mascaretes no produeix hipercàpnia en persones sanes, amb la qual cosa, tampoc al desenvolupament de acidosis.