No hi ha proves que Pablo Casado s’hagi vacunat de coronavirus amb el “tap protector posat a l’agulla”

Així funciona la xeringa que s’utilitza per immunitzar la població


El president del Partit Popular, Pablo Casado, es va vacunar el passat 5 de juliol a l'Hospital Zendal de Madrid. Ell mateix va compartir la foto del moment en Twitter i, tant a les respostes al seu tuit com dies més tard a les xarxes, alguns missatges van afirmar que Casado s'havia vacunat amb el “tap protector posat a l'agulla”. Però no n'hi ha cap prova.

El Partit Popular ho desmenteix

Consultat per Verificat, el departament de premsa del PP va remetre una notícia d'Antena 3 que es feia ressò del tuit de Pablo Casado per a confirmar que, efectivament, el dirigent va rebre la vacuna el 5 de juliol. Per la seva banda, el Col·legi d'Infermers de Madrid no havia respost a les preguntes de Verificat a l'hora de publicar aquesta verificació, mentre la Conselleria de Sanitat va declinar fer comentaris sobre el tema.

La veu dels experts

En relació a la imatge de Casado vacunant-se i les interpretacions que ha suscitat, l'immunòleg i professor a la Universitat de Barcelona Jorge Lloberas respon a Verificat que la part blava que es veu a la foto podria ser o bé la base de l'agulla, que pot ser de color (i a vegades serveix per a saber el gruix de l'agulla) o bé un tap que gira 90 graus per alliberar l'agulla i que posteriorment torna a tapar-la per seguretat. Lloberas assenyala que ampliant la foto està molt segur que Casado “té l'agulla clavada a fons, ja que la part de la base blava toca la pell directament”.

Lloberas també explica que la xeringa de la fotografia és una agulla d'insulina, amb un volum de màxim un mil·límetre i que és la que usen habitualment els diabètics. Són agulles, diu, fines i curtes.

L'expert ha facilitat a Verificat altres fotografies de vacunes on s'aprecia la base de color blau que es veu en la imatge de Pablo Casado: en 20 minutos, en As, en vivecondiabetes.com o en monumental.co.cr.

La infermera i coordinadora del grup de vacunació de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) Pepi Estany assegura que “la foto pot ser real tranquil·lament” i que l'element blau que es veu en la imatge de Pablo Casado és el con que connecta l'agulla metàl·lica a la zona on s'emmagatzema el vial.

El tap, explica, va sobre l'agulla i quan se separa, el con blau continua sent visible. Per a il·lustrar la seva explicació, ens ha remès aquestes imatges de les xeringues que usen diàriament els equips de vacunació de Catalunya.

1,5 milions de xeringues sense espai mort

El 10 d'abril del 2021 el govern de la Comunitat de Madrid va informar que la Conselleria de Sanitat havia adquirit 1,5 milions de xeringues “sense espai mort que permeten l'aprofitament complet dels diferents vials”. D'això s'havia informat tres dies abans en el Consell de Govern del 7 d'abril.

El contracte, amb caràcter d'emergència i un valor de 193.500 euros, es pot consultar al Portal de la Contractació Pública de la Comunitat de Madrid i va ser adjudicat a l'empresa Garric Mèdica SL. S'especifica que es tracta de “xeringues luer concèntrica centesimal de tres cossos amb volum d'1 ml sense espai mort i amb agulla 0,6 mm x 25 mm destinades a la campanya de vacunació enfront de Covid-19”.