Les noves condicions de WhatsApp no afecten els grups: la modificació ve del 2019

La nova política d’ús té a veure amb la possibilitat de comprar productes a empreses directament a través de l’aplicació, no amb els grups


L’entrada en funcionament de les noves condicions de protecció de dades de WhatsApp a partir del 15 de maig ha tornat a fer circular missatges sobre si els canvis afecten les condicions de privacitat dels usuaris. En aquest sentit, s’ha fet viral un missatge que afirma que la companyia ha modificat la seva configuració de manera que qualsevol persona pot ser inclosa en un grup, encara que no conegui qui en forma. És antic. WhatsApp, efectivament, va introduir una modificació en la privacitat dels grups que permet a cada persona decidir qui pot afegir-lo a un grup, però ho va fer a l’abril del 2019. La nova política d’ús té a veure amb la possibilitat de comprar productes a empreses directament a través de l’aplicació, no amb els grups.

“WhatsApp ha canviat la seva configuració de “grup” per incloure “tots”, de manera que persones que no coneixes et poden afegir a un grup on hi ha xats d’apostes, grups dubtosos, usurers, grups de frau financer, etc. Per evitar-ho, has d’alterar la teva configuració així: 1 ves a WhatsApp 2 configuració 3 compte 4 privacitat 5 grups i canvia de “tots” a “els meus contactes” Alerta als teus contactes i amics”

Fa dos anys, WhatsApp va anunciar al seu blog “la nova configuració de privacitat per a grups” per donar “més control sobre la seva experiència en grups” als usuaris, després de detectar que cada vegada més persones els utilitzen per compartir informació. Per assolir aquest objectiu, ofereix des d’aleshores tres modalitats: “tots”, “els meus contactes” i “els meus contactes, excepte”. La primera alternativa permet que qualsevol usuari t’inclogui a grups sense demanar-te permís, fins i tot gent que no coneixes de res. La segona només deixa que les persones de la teva agenda de contactes t’incloguin a grups sense avisar-te. La tercera dóna l’opció a algú que no coneixes i que et vol integrar en un grup de fer-te arribar una invitació privada a través d’un xat individual perquè tu decideixis si hi vols formar part. “Tens tres dies per a acceptar la invitació abans de que venci”, explica WhatsApp. D’aquesta manera, cada usuari pot regular la seva participació en grups en funció dels seus interessos. El procés és com descriu el missatge: configuració-compte-privacitat-grups.

Les polèmiques noves condicions de privacitat

A principis d’any va circular el rumor que la companyia eliminaria els comptes dels usuaris que no acceptessin la nova política que s’havia d’implementar el 8 de febrer, tal com ja us vam explicar. WhatsApp, que té més de 2.000 milions d’usuaris al món, ho va desmentir, però el pànic que va acompanyar el rumor va provocar la fuga de milers d’usuaris a d’altres plataformes de missatgeria com Signal o Telegram. Això va obligar a aplaçar l’entrada en vigor de les condicions al 15 de maig.

Aquestes condicions de privacitat de WhatsApp estan enfocades a que els usuaris puguin contactar empreses i realitzar compres directament a través de l’aplicació. Aquesta funció, no obstant, permet a WhatsApp compartir amb Facebook (l'empresa matriu) les dades dels seus usuaris. La responsable de Facebook a Brussel·les, Aura Salla, va dir a EFE al gener que els clients de la Unió Europea i del Regne Unit estan exclosos de la mesura. Però l’expert Tommaso Valetti, ex economista en cap de Competència de la Comissió Europea, va manifestar aleshores el seu temor de que la nova política de privacitat de WhatsApp no respecti la normativa comunitària de protecció de dades. Les dades compartides amb Facebook poden ser des del nom i telèfon de l’usuari, idioma i zona horària, cerques als navegadors, fins a informació relacionada a productes de Facebook associats al mateix dispositiu mòbil o compte.