Les imatges virals de Santiago Abascal de jove amb els cabells, el rostre i les celles manipulats

Les fotografies compartides són muntatges realitzats a partir de la imatge original, un fotograma d’unes declaracions televisives que va fer Abascal el 2001 i que van aparèixer a ‘La Sexta Columna’ el 2019.


Què s’ha dit?

S’han viralitzat algunes imatges de Santiago Abascal quan era jove en què apareix amb els cabells, el rostre i les celles manipulats.

Què en sabem?

Les fotografies compartides són muntatges realitzats a partir de la imatge original, un fotograma d’unes declaracions televisives que va fer Abascal el 2001 i que van aparèixer a ‘La Sexta Columna’ el 2019.

Diversos missatges virals han compartit imatges de Santiago Abascal, el president de Vox, quan era jove en què apareix amb els cabells i les celles manipulats. En concret, l'usuari de Twitter que ha compartit una de les més viralitzades (amb 1.080 retuits i 1.360 m'agrada) afirma que el líder de la formació "no vol que es publiqui" la fotografia en qüestió. "M'ha faltat temps per fer-ho", afegeix el missatge. No és la primera vegada que es publica aquesta imatge, que també ha estat compartida a Facebook i a Twitter des d'almenys el mes de juliol del 2021.

Tot i això, es tracta d'un muntatge. Les fotografies compartides són imatges manipulades a partir de l'original, un fotograma d'unes declaracions televisives que va fer Abascal el 2001 i que van aparèixer a La Sexta Columna el 2019.

Alguns usuaris han advertit a les respostes al tuit viral que es tracta d'un muntatge. Tot i això, l'usuari que ha publicat la imatge no ha rectificat ni ha eliminat el tuit al moment de publicar aquesta verificació.

La foto original correspon a unes declaracions d'Abascal el 2001

El muntatge que s'ha compartit a les xarxes socials manipula els trets facials de Santiago Abascal a partir de la fotografia original, publicada en un article de Vozpópuli i extreta d'un vídeo d'unes declaracions que l'actual líder de Vox va fer el 2001. Aquestes declaracions es van emetre en un episodi de La Sexta Columna el 2019 després de la irrupció de la formació al Parlament d'Andalusia després de les eleccions autonòmiques del 2 de desembre de 2018.

Com hem arribat fins a la imatge original?

Per contrastar si es tracta d'un muntatge realitzat a partir d'una altra fotografia, Verificat ha comprovat si la imatge original es pot trobar mitjançant la cerca de les paraules "Santiago Abascal jove" a motors de cerca d'imatges com Google, Yandex i Bing. Als tres cercadors que hem fet servir, entre els primers resultats apareix una fotografia molt similar a la imatge que s'ha viralitzat: apareix Abascal, amb la mateixa roba i amb el mateix fons darrere. En el cas de Google, la foto procedeix d'un article sobre Santiago Abascal del diari digital Vozpópuli publicat l'11 de novembre del 2019.

A la instantània publicada per Vozpópuli, es pot observar que apareix el logotip del canal de televisió La Sexta a la part inferior dreta, el logotip del programa La Sexta Columna a la part inferior esquerra i l'etiqueta "#l6cVox" a la cantonada superior esquerra. És a dir, tot apunta que es tracta de capturar un fotograma d'un episodi del programa La Sexta Columna sobre Vox.

Una cerca a Twitter de "#l6cVox from:@laSextaColumna" per comprovar si el hashtag "#l6cVox" ha estat emprat pel perfil de La Sexta Columna (@laSextaColumna) a la xarxa social ens porta fins a diferents tuits, com aquest o aquest, sobre l'episodi del programa emès a La Sexta el 15 de febrer de 2019.

Si tornem a Google, busquem "programa de La Sexta Columna sobre Vox" i, amb l'opció "Eines", seleccionem un interval personalitzat de les pàgines publicades entre el 14 i el 16 de febrer de l'any 2019, un dels primers enllaços que apareix és una peça de La Sexta Columna sobre "el passat de líder de Vox" publicada a la pàgina web de La Sexta.

El vídeo que apareix destacat és un fragment de l'episodi "Vox: avançant per la dreta", emès l'any 2019, on es pot comprovar que la imatge original a partir de la qual s'ha fet el muntatge és, en realitat, un fotograma d'unes declaracions que va fer Abascal el 2001 (al minut 0:20). Aquest mateix fragment de l'episodi de La Sexta Columna també es pot veure en un vídeo publicat al canal de YouTube de La Sexta.

No és la primera vegada que es viralitza un muntatge semblant

Un altre muntatge realitzat a partir de la imatge original en què s'han modificat les celles de Santiago Abascal ja s'havia viralitzat amb anterioritat tant a Twitter com a Facebook des de, almenys, febrer de 2020. De fet, hi ha un usuari que respon al tuit viral inicial que verifiquem ara assegurant que la fotografia real és, en realitat, aquest darrer muntatge. No obstant això, es pot observar que, en aquest cas, les celles també han estat manipulades per fer a Abascal cellajunt (el que és popularment conegut en castellà com a unicejo).