La verola del mico no té relació amb l’arribada d’immigrants

Analitzem diversos missatges que afirmen que la verola del mico es relaciona amb l’arribada d’immigrants.


Verificat

Espanya ja és el país europeu amb més casos diagnosticats de la verola del mico centreafricà. Segur que no té res a veure que més de 10.000 il·legals hagin arribat a Espanya en el primer quadrimestre de 2022. Dona-li les gràcies a la política de portes obertes del govern.

Un tuit viral del 21 de maig afirma que Espanya és el país europeu amb més casos diagnosticats de verola del mico i ho relaciona amb l’arribada d’immigrants sense permís. Però, això és enganyós perquè, si bé és cert que Espanya és l’estat europeu amb més contagis (només precedit per Regne Unit, que va sortir de la Unió Europea el 2016), no es pot establir una relació amb la immigració. 

El mateix dia que es publicava el tuit viral, el Ministeri de Sanitat no va publicar un informe de la situació, però des de la detecció dels primers casos confirmats a Espanya, el 18 de maig, el Regne Unit sempre ha tingut més contagis. Segons el ministeri, el 18 de maig el país anglosaxó havia confirmat 9 casos de verola del mico i el 19 de maig el Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid (ISCIII), l’encarregat de realitzar les proves, confirmava els primers 7 casos. L’informe del ministeri del 25 de maig augmenta el nombre de casos a 71 en el cas del Regne Unit i a 59 en el cas d’Espanya. El tercer país europeu que els segueix amb més positius diagnosticats és Portugal amb 37 casos.

Res apunta a que l’origen dels brots de la verola sigui “l’arribada de 10.000” persones en situació irregular a Espanya. Els primers casos diagnosticats a Espanya van ser a la Comunitat de Madrid i el conseller de Sanitat d’aquesta comunitat autònoma, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat als mitjans de comunicació que el rastreig dels casos apunta a què el focus del contagi va ser una sauna de Madrid. Així també ho ha confirmat el departament de premsa de la Conselleria a Verificat, que ha explicat que entre els únics estrangers contagiats són ciutadans de nacionalitat britànica.

La persones que entren a Espanya de forma irregular ho fan per les zones frontereres o més pròximes a la península, com Melilla, Ceuta, Andalusia o Canàries, en funció de si ho fan per via marítima o terrestre. És cert que en els primers quatre mesos de 2022 han entrat 10.180 persones per aquestes vies a Espanya, segons el balanç del Ministeri de l’Interior, però les autoritats sanitaries de cap d’aquestes ciutats o comunitats autònomes ha relacionat aquesta malaltia amb les persones que han entrat de forma irregular a Espanya. 

De moment, a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla no s’ha detectat cap sospitós de la verola. A Andalusia a dia 26 de maig hi havia 15 casos sospitosos, segons declaracions del Conseller de Salut i Famílies de la comunitat, Jesús Aguirre, recollides per Europa Press. A Canàries, la Conselleria de Sanitat va informar del primer cas sospitós el 19 de maig i fins el 25 s’han confirmat 4 casos en total. Tot i no poder establir l’origen del brot a les Canàries, la Conselleria va informar el 22 de maig, segons ha recollit RTVE, que és “possible” que un dels casos detectats estigués relacionat amb un esdeveniment multitudinari al municipi de Maspalomas (Gran Canaria).

Com es registra un cas positiu de verola del mico?

El director general del l’ISCIII, Cristóbal Belda, ha explicat en roda de premsa que actualment estan utilitzant PCR per identificar qualsevol malaltia provocada pel gènere orthopoxvirus. El virus de la verola del mico és part d’aquest gènere, però no és l’únic membre que pot infectar els humans: també ho són el virus de la verola humana (una malaltia ja erradicada), el virus de la verola de la vaca i el virus de la vaccina. Per aquesta raó, si la PCR en qüestió surt positiva, el pacient és identificat com a cas sospitós de verola del mico. 

Per confirmar la sospita i incloure el pacient entre els casos confirmats, l’Institut de Salut Carlos III ha realitzat la seqüenciació del virus obtingut per PCR de diferents mostres i això ha permés confirmar que tots els casos analitzats corresponen a la verola del mico de l’Àfrica occidental, que és la variant “menys maligna” de les dues que existeixen de Monkeypox o verola del mico, segons ha explicat Belda.

Per tant, un positiu PCR en orthopoxvirus, no necessàriament està contagiat de la verola del mico. Tot i així, el director general de l’ISCIII ha apuntat que donat que la vaccina i la virola de vaca no estan circulant “és raonable suposar que sent positiu [en PCR], totes aquestes persones tinguin la malaltia”. 

Per això, dels 59 casos detectats fins el 25 de maig a Espanya, 20 han donat positiu en verola de mico després de la seqüenciació. La resta, encara estan a l’espera dels resultats de seqüenciació.