La portada d’El País de la vaga del 18-O va ser la mateixa a Madrid i Catalunya

És fals que el diari El País hagi publicat aquest dissabte 19 d’octubre una portada en paper a Catalunya destacant la “Massiva marxa independentista contra la sentència del Suprem” i una altra a l’edició nacional amb el titular “Grups violents escampen el caos al centre de Barcelona”, totes dues referents a la vaga del 18-O a Catalunya. A Catalunya va arribar als quioscos la mateixa edició que es va difondre a Madrid, la de “Grups violents…”. La portada de la “Massiva marxa” era una primera edició que va sortir per a Europa abans que es produïssin els aldarulls més greus.


  • És fals que el diari El País hagi publicat aquest dissabte 19 d'octubre una portada en paper a Catalunya destacant la "Massiva marxa independentista contra la sentència del Suprem" i una altra a l'edició nacional amb el titular "Grups violents escampen el caos al centre de Barcelona", totes dues referents a la vaga del 18-O a Catalunya. A Catalunya va arribar als quioscos la mateixa edició que es va difondre a Madrid, la de "Grups violents…". La portada de la "Massiva marxa" era una primera edició que va sortir per Europa abans que es produïssin els aladrulls més greus.

El diumenge va circular de forma viral aquesta fotografia amb dues portades del diari El País assegurant que una era l'edició nacional i l'altra la catalana. Les fotografies feien referència, en realitat, a les dues edicions en diferents horaris que va publicar El País amb data del 19 d’octubre.

  • Una primera edició, que es va tancar cap a les 21:30 per enviar a Europa (dreta), amb una fotografia de la manifestació en la confluència Passeig de Gràcia/Diagonal, quan encara no s’havien produit els aldarulls més greus i amb el títol "Massiva marxa…".
  • La portada de l'esquerra correspon a una segona edició, ja avançada la nit, quan els disturbis a Barcelona van començar a agafar volada i el diari va decidir canviar la portada amb el títol "Grups violents…". En aquesta edició hi va haver també un canvi de fotografia (la marxa pacífica entrant per la Meridiana), segons ens ha explicat el propi redactor de la notícia, Camilo S. Baquero, per contraposar les dues realitats de la nit. Aquesta segona edició es va distribuir tant a l'àrea metropolitana de Barcelona com a Madrid

El País mateix ha publicat un tuit per desmentir el rumor i el Defensor del Lector ha explicat àmpliament el canvi de titular a la portada. Un cop sortida l'edició per Europa, “ja de matinada, i amb molta més informació del greus incidents, en les últimes edicions es va canviar el titular principal per aquest altre 'Grups violents escampen el caos al centre de Barcelona'. Va ser aquesta portada amb aquest titular la que va figurar en tots els diaris venuts tant a Madrid com a tota Catalunya”, explica el Defensor del Lector, Carlos Yárnoz. 

Exemplars al quiosc

Verificat ho ha pogut comprovar mitjançant diverses fonts que conserven exemplars que el diari en paper que es va distribuir el dissabte 19 d’octubre a Catalunya portava el titular de “Grups violents”. 

Foto cedida per Ramon Curto, infografista de El Periódico de Catalunya, amb els diaris que arriben a la redacció 

Les primeres fotografies

La primera persona que va publicar la foto amb les dues portades va ser el periodista esportiu Felipe del Campo, en un tuit publicat a les 12:32 del dissabte 19 d’octubre. El tuit està geolocalitzat a Madrid, amb un emoji d’estranyesa, i sense cap text associat. La pista ens la va donar Miguel Carvajal, autor d'un bot que analitza les portades de El País. Verificat ha contactat amb l’autor de les fotografies i ens ha explicat que l’edició de l’esquerra la va comprar a Madrid, i la Nacional, la va agafar a les 12:30 h a l’AVE, camí a Barcelona. Del Campo conserva els dos exemplars. 

Les fotografies de Del Campo es van utilitzar per les desfinformacions que posteriorment es van fer virals. De fet, poc després va aparèixer un tuit amb les dues fotografies i el text que parlava d'una suposada portada en versió catalana i una altra en versió espanyola.

Alguns tuitaires han pogut apreciar, ampliant la fotografia, que les edicions corresponen a la de EDICIÓN MADRID (esquerra) i a EDICIÓN NACIONAL (dreta), i no pas a l’edició catalana. 

 

Amb una cerca a Google el diumenge 20 d'octubre, es podia veure que la portada de la primera edició gairebé no va tenir impacte, amb només 10 entrades, mentre que la segona edició va arribar a les 849.000. 


 

Portades de la primera edició a les agències

Les agències Europa Press i ACN van enviar de matinada la primera edició de la portada en PDF als mitjans catalans i per això es poden trobar encara a internet. 

https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20191019/prensa-hoy-portadas-19-octubre-2019-7690534

https://www.vilaweb.cat/noticies/titulars-ciutat-angoixada-diu-el-periodico/