La policia de Nova York no ha il·luminat el seu edifici amb l’escut de Barcelona pel quart aniversari dels atemptats

La imatge és del 2017, de dies posteriors als atemptats, i no és de la comissaria de la policia de Nova York, sinó de l’edifici que hi ha just darrere


Ens pregunteu per una fotografia que circula els últims dies per Twitter, Facebook i WhatsApp on es veuen dos cors amb l’escut de Barcelona projectats en dues pantalles de Times Square de Nova York. Al missatge que s’ha viralitzat s’afirma que es tracta d’un homenatge de la policia novaiorquesa a les víctimes de l’atemptat de Barcelona i Cambrils del 2017 amb motiu del seu quart aniversari.

És FALS. La imatge és de 2017, de dies posteriors als atemptats, i no és de la comissaria de la policia de Nova York, sinó de l’edifici que hi ha just darrere.

“El detall del departament de Policia de Nova York en el quart aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils”

Alguns portals van difondre informacions falses sobre el suposat homenatge i van citar l’usuari de Twitter @dgg030. Verificat s’ha posat en contacte amb el compte, que posteriorment va esborrar el missatge, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

A més, en els últims dies hi ha hagut tuits virals presentant la fotografia com si fos actual que sumen milers de retuits i m’agrades. La imatge també ha aparegut a Facebook i s’ha reenviat en grups de WhatsApp.

La foto és del 2017

La mateixa foto que ha aparegut ara ja la va publicar La Vanguardia en una notícia de l’agost del 2017 en la qual explicava que Times Square havia retut homenatge a Barcelona. La publicació més antiga que hem trobat de la imatge prové del compte de Twitter @cronicgermanic. A més, el 2017 els usuaris @gerardsese i @EnaSola van compartir altres imatges de les mateixes pantalles amb l’escut de Barcelona. Així doncs, la foto és real, però està descontextualitzada.

D’altra banda, el text que acompanya la imatge assenyala que l’homenatge l’ha fet “la comissaria de la policia de Nova York”. I això també és FALS.

No és la comissaria de la Policia de Nova York

El gabinet de premsa del Departament de Policia de Nova York respon a Verificat que la policia de la ciutat no és propietària d’aquestes tanques publicitàries. De fet, si mirem la seva ubicació a l’Street View de Google Maps, comprovem que les pantalles no estan a l’edifici de la policia, sinó a l’altre costat de la setena avinguda. La policia novaiorquesa ha indicat a Verificat que és la Times Square Alliance, una organització sense ànim de lucre que “treballa per millorar i promoure Times Square” qui hauria de respondre si, malgrat que les imatges que s’han viralitzat són les mateixes que en 2017, aquest estiu l’escut de Barcelona s’ha tornat a encendre en aquest lloc de Nova York. Verificat s’ha posat en contacte l'organització per aclarir els fets, però en el moment de publicar l’article no havíem obtingut resposta. 

A més, en una pantalla que hi ha just darrere de l’edifici de la policia (com s’aprecia al Street View de Google Maps), el 2017 també es va projectar un gran cor amb l’escut de Barcelona. Així es pot veure en diverses imatges publicades a Twitter en aquelles dates pels usuaris @vilallongapac, @jlluisroca, @MartinHamer, @TereMasot i @giorgiobv.

Els homenatges en altres ciutats espanyoles

El missatge que circula per WhatsApp afegeix al final que “difícilment” es veurà alguna cosa com la de Nova York “en altres ciutats d’Espanya”. No obstant això, el 2017, de quan data la foto original de Times Square, sí que hi va haver homenatges a diferents municipis espanyols dedicats a les víctimes dels atemptats. A Madrid, per exemple, la font de Cibeles es va il·luminar amb els colors de Barcelona.

A més, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies va demanar als ajuntaments, diputacions provincials, cabildos i consells insulars que convoquessin els ciutadans al migdia del dia posterior als atemptats per guardar cinc minuts de silenci com a mostra de repulsa als fets. Moltes ciutats de tot Espanya van seguir la convocatòria i van guardar silenci davant dels ajuntaments. Així va ser, per exemple, a Màlaga, Múrcia, Bilbao, Palma, Saragossa, ValènciaSevilla, entre altres.

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir-ne la versió en castellà aquí.