No hi ha cap prova que 45.000 persones morissin després de la vacunació contra la covid-19

El VAERS ha notificat gairebé 6.500 morts entre les persones vacunades, però no s’ha demostrat cap relació causal entre ambdós esdeveniments


Ens heu fet arribar un vídeo en el qual un home que es presenta com Thomas Renz i que actua com a advocat de l'organització America’s Frontline Doctors, un grup de persones al qual ja hem verificat anteriorment, assegura que més de 45.000 persones han mort als Estats Units en els dies posteriors a rebre la vacuna contra la covid-19, i que per aquesta raó ha denunciat al Departament de Salut del país en nom de l'associació. La dada és FALSA. El sistema de farmacovigilància americà ha notificat, des del 14 de desembre de 2020, gairebé 6.500 morts entre persones vacunades contra la covid-19 (no 45.000, com diu ell), però no s'ha demostrat cap relació causal entre ambdós esdeveniments.

"45.000 persones han mort a causa de les vacunes de la covid-19 en els tres dies següents a la vacunació".

En el transcurs d'una conferència, l'advocat Thomas Renz va assegurar que una suposada analista de dades en el camp de la salut havia calculat que el total de morts reportades en el Sistema de Notificació d'Efectes Adversos de les Vacunes (VAERS, per les seves sigles en anglès) és, com a mínim, cinc vegades menor al real i que la xifra verídica superaria els 45.000 morts.

No obstant això, en cap moment mostra les dades i càlculs que li han portat a tal conclusió, més enllà d'indicar que “a 9 de juliol de 2021, el sistema de vigilància havia notificat 9.048 morts després de la vacuna”. Seria aquesta xifra la que, multiplicada per 5, superaria els 45.000 decessos. Aquesta dada, per començar, seria incorrecta, ja que en l'actualització del sistema publicada el 2 d'agost pels Centres de Prevenció i Control de Malalties (CDC per les seves sigles en anglès), la xifra de morts notificats després de rebre la vacuna era de 6.490. És a dir, més de 2.000 morts menys en més temps.

No hi ha una relació causal

Les defuncions registrades, no obstant això, no tenen una relació causal demostrada amb les injeccions. Els sistemes de farmacovigilància requereixen que els sanitaris reportin les morts posteriors a la inoculació de la vacuna, independentment de la seva causa. “Una revisió de la informació clínica disponible, incloent els certificats de defunció, autòpsies i històries mèdiques, no ha establert una relació causal amb les vacunes de la covid-19”, assegura el CDC en el seu informe.

La xifra exacta de les persones que han mort després d'haver rebut la vacuna de la covid-19 és desconeguda: com ja hem explicat amb anterioritat, a la web del VAERS informen que “els informes poden ser enviats per qualsevol electrònicament a través del seu web” i que poden ser susceptibles d'incloure "informació incompleta, inexacta, repetida i no verificada”.

En general, perquè el CDC i l'Administració de Medicaments i Aliments americana (FDA) estudiïn una possible vinculació entre un esdeveniment advers i l'administració de la vacuna, és necessari que la freqüència d'aquests esdeveniments entre les persones vacunades sigui superior a l'habitual.

279.000 morts evitades

D'altra banda, comencen a sorgir estudis respecte als beneficis de la campanya de vacunació massiva que s'ha dut a terme en els darrers mesos. Un de la Universitat de Yale, publicat dins la revista Commonwealth Fund, ha estimat, mitjançant models matemàtics, que la campanya de vacunació als Estats Units hauria evitat 279.000 morts i 1,35 milions d'hospitalitzacions des del seu començament fins a finals del mes de juny. A nivell català, el grup de recerca BiocomSC ha estimat que s'haurien evitat més de 4.500 morts a Catalunya gràcies a la inoculació de les vacunes.