La gran majoria dels contagiats a la cinquena onada no estan vacunats

Les persones amb pauta completa de vacunació contagiades a Catalunya suposen un 10% dels contagis totals. A Espanya, un 5,5%


Ens heu preguntat a través del nostre consultori d’Instagram quantes persones infectades de covid-19 tenen la pauta completa de vacunació i estan, per tant, immunitzades. També volíeu saber l’eficàcia de cada marca de vacuna davant la variant Delta del SARS-CoV-2. Ho hem investigat i això és el que hem trobat.

Les persones amb pauta completa de vacunació que s’han contagiat de covid-19 suposen un 10% dels contagis totals a Catalunya en la cinquena onada. Així ho indica la nota de premsa publicada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya el dia 21 de juliol, on s’informa que “en aquesta cinquena onada s'han acumulat 141.083 casos [positius de covid-19], dels quals 14.291 són postvacunals”. Carmen Cabeza, Secretaria de Salut Pública, va especificar en roda de premsa (minut 13:30) que aquesta dada fa referència a persones que fa 14 dies o més que han completat la pauta de vacunació i que, per tant, estan immunitzades contra la covid-19.

El Departament de Salut també ha informat que gairebé tres de cada quatre persones que han ingressat a cures intensives al llarg del mes de juliol (el 73,5% de 487 ingressos) no ha rebut cap injecció, mentre que un 13,5% compta amb la pauta completa de vacunació.

En el mateix sentit, Carolina Darias, ministra de Sanitat del Govern espanyol, va declarar dimarts 20 de juliol en roda de premsa (minut 16:25) que el 83% dels contagis en tot l’estat les darreres 5 setmanes corresponen a persones que no han estat vacunades, mentre que només el 5,5% de positius per covid-19 tenen la pauta completa de vacunació.

Eficàcia envers la variant Delta

Els estudis de l’eficàcia de les vacunes davant la variant Delta són encara molt preliminars i escassos. La majoria de dades provenen del Regne Unit, on aquesta variant ja representa el 99% dels casos de covid-19 del país. Tot just dimecres 21 de juliol, la revista The New England Journal of Medicine va fer públic un article en el qual es comparava l’eficàcia de les fórmules de Pfizer/BioNTech i d’Oxford/AstraZeneca amb el contagi simptomàtic per les variants Alfa i Delta.

L’anàlisi ha conclòs que “les diferències en l’eficàcia de les vacunes després de dues dosis són petites” entre les dues variants tant en la fórmula de Pfizer com en la d’AstraZeneca. És a dir, que els investigadors consideren que les vacunes tenen una eficàcia similar tant amb la variant Alfa com amb la Delta del SARS-CoV-2: amb la injecció de Pfizer, aquest paràmetre es redueix del 93,7% al 88%, mentre que amb la d’AstraZeneca, passa del 74,5% al 67%.

El mateix grup de recerca ha compartit un pre-print (un article que encara no ha estat publicat a cap revista ni revisat per parells) en el qual analitzen l’eficàcia de les mateixes dues fórmules per prevenir l’hospitalització. Els resultats, encara pendents de revisió, mostren que tant Pfizer com AstraZeneca protegeixen millor de l’hospitalització en persones contagiades amb la variant Delta que a les contagiades amb la variant Alfa. Tot i això, les diferències entre les dues vacunes segueixen sent petites.

Les altres vacunes aprovades a Europa

Johnson & Johnson i Moderna també s’han pronunciat respecte a l’efectivitat de les seves respectives fórmules enfront de la variant Delta, indicant que respectius pre-prints mostren que es desperta una resposta neutralitzant enfront de la mutació. No obstant això, no hi ha dades numèriques de la incidència de la variant Delta en persones vacunades amb aquestes fórmules.