La foto de la pancarta pels “presos polítics, exiliats i inhabilitats” és un mem satíric

La imatge manipulada l’ha publicat la humorista Dolors Boatella al seu compte de Twitter


Ens heu preguntat per la veracitat d'una imatge on apareix una pancarta penjada a la façana de la Generalitat de Catalunya que demana la llibertat dels "presos polítics, exiliats i inhabilitats". És un MUNTATGE, un mem satíric de la humorista Dolors Boatella que altera el sentit de la pancarta per la qual el president de la Generalitat, Quim Torra, podria ser inhabilitat.

El cartell original, que el mateix Torra ha compartit hores abans a Twitter, demanava la llibertat dels "presos politics i exiliats", però no fa cap referència als "inhabilitats", paraula que Dolors Boatella ha afegit en to humorístic, segons ha confirmat ella mateixa a Verificat. L'acudit fa referència a la sentència que el Tribunal Suprem ha de pronunciar i que podria suposar la destitució del president Torra. El president es va negar a despenjar la pancarta de la seu del govern català malgrat la sol·licitud de la Junta Electoral Central que la retirés.

La foto original en què es basa el mem pertany a l'Agència Catalana de Notícies i es va fer el 2 de juny del 2018, dia en què es va penjar la pancarta del llaç groc, en català i en anglès, en solidaritat amb els membres de l'anterior govern de la Generalitat encausats pels fets de l'1 d'octubre.