Ja som membres de la International Fact-Checking Network

Amb el reconeixement entrem en una comunitat internacional i, alhora, posem Catalunya en el mapa de la lluita global contra la desinformació

Avui hem entrat a ser part de la International Fact-checking Network (IFCN) i és una gran notícia per a nosaltres i per a Catalunya. Després de més d’un any intentant donar forma a Verificat, el segell de la IFCN ens dona un reconeixement internacional però també és un compromís ètic compartit amb una xarxa de 91 verificadors de desenes de països amb una mateixa missió: lluitar contra la desinformació de manera independent i neutral.

Entrar a la International Fact-Checking Network és un procés llarg en el qual hem hagut de demostrar que tenim una metodologia sòlida i transparent, que treballem amb fonts fiables i que el nostre equip no té vincles amb partits polítics. També hem hagut de demostrar un compromís amb el fact-checking d’acord amb el codi de principis i publicar almenys una verificació a la setmana durant un període de tres mesos. Hem superat les revisions i les votacions dels altres membres i avui ens convertim en la primera organització amb aquest reconeixement a Catalunya (la quarta al territori espanyol després de Maldita, Newtral i EFE Verifica). 

La IFCN, una iniciativa de l’institut Poynter, va néixer el 2015 per unir les plataformes de fact-checking que estaven apareixent a diversos països per donar resposta a l’amenaça de la desinformació. A 2020, els continguts falsos que circulen a les xarxes han demostrat ser una amenaça real i global que modifiquen l’opinió pública i que poden alterar els resultats electorals. Durant la pandèmia, els membres de la IFCN han desmentit centenars de rumors vinculats amb el coronavirus que han tingut efectes palpables en la salut de la ciutadania.

Nosaltres, en la mateixa línia, hem fet de la lluita contra els rumors sobre el Covid-19 una de les nostres prioritats d’aquest any i hem desmentit missatges sobre suposades cures miraculoses, tècniques falses per evitar el contagi i teories de la conspiració sobre l’origen de la malaltia. La informació falsa sobre salut és perjudicial per la nostra salut i per això ens preocupa especialment.

La desinformació és un fenomen sense fronteres i, sovint, quan la nostra comunitat ens envieu un missatge que us fa soroll, podem demostrar que la mentida s’ha publicat en d’altres idiomes i s’ha viralitzat en d’altres indrets del planeta. Per això avui celebrem la nostra entrada al club global de fact-checkers: perquè entrem en una comunitat internacional i, alhora, posem Catalunya en el mapa de la lluita global contra la desinformació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *