L'Índia ha aprovat la segona vacuna de creació pròpia, desenvolupada per Zydus Cadila sota el nom de ZyCoV-D. Es tracta d'un vial d'ADN, la primera d'aquest tipus desenvolupada en el món per a éssers humans, ja que fins ara només s'utilitzava en animals.
L'ADN entra dins el nucli, i allà, la informació es copia en un molècula d'ARN missatger, que a la seva vegada es converteix en les instruccions per a produir la proteïna Spike. En altres paraules, és un pas extra en la producció d'antígens en la cèl·lula en comparació amb les vacunes d'ARNm, com les de Pfizer o Moderna: així com amb aquestes darreres no era necessari accedir al nucli per a ensenyar a les cèl·lules a produir la Spike, amb les d'ADN si.
La vacuna ha superat assajos clínics de fase I/II i fase III, l'últim amb més de 28.000 voluntaris, 1.000 dels quals comptaven entre 12 i 18 anys d'edat. Els resultats provisionals, encara no publicats en cap revista científica (s'han fet públics a través d'un comunicat de l'empresa desenvolupadora), han mostrat una eficàcia del 66,6% enfront de la infecció simptomàtica, i del 100% enfront del desenvolupament de la malaltia moderada. En la nota també s'indica que no es van produir casos greus o morts per covid-19 després de l'administració de la segona dosi de la vacuna.
La injecció serà la primera a subministrar-se a menors d'edat al país (fins als 12 anys), i se suma a Pfizer, Moderna, Sinovac i Sinopharm com a fórmules que s'administren a nens menors de 16 en el món.
Els resultats de la primera part de l'assaig de fase I/II, realitzat sobre 48 adults d'entre 18 i 54 anys d'edat, no van registrar segons la nota de premsa cap efecte secundari sever, i el doctor N. K. Arora, membre sènior del National COVID-19 Task Force, va explicar en el diari local The Hindu que “la reactogenicitat de la vacuna, això és, febre, dolor, i sensació de malaltia és molt de menor que amb les altres vacunes usades actualment a l'Índia” (que inclouen Moderna, Janssen, Astrazeneca, la local Covaxin, Covishield i Sputnik V). Ni el Govern Indi ni la pròpia empresa desenvolupadora han comentat més detalls sobre aquest tema.
La principal novetat del fàrmac, a més de ser la primera vacuna d'ADN per a fer front a la covid-19, resideix en què s'administra mitjançant l'aplicador PharmaJet, que no utilitza agulla, sinó que ‘injecta’ el contingut del vial a través d'un doll fi i precís que penetra la pell.
La vacuna s'administra en 3 dosis, cadascuna separada 28 dies de l'anterior, i pot emmagatzemar-se entre 2 i 8 °C de temperatura, segons ha informat l'empresa desenvolupadora en nota de premsa, precisant que es manté estable a 25 °C durant tres mesos. L'entitat explica que també ha demanat l'aprovació per a una versió de dues dosis.
Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona