Té la vacuna de la covid-19 més efectes secundaris que cap altra?

Té la vacuna de la covid-19 més efectes secundaris que cap altra?

En una conferència en línia organitzada per la Universitat Autònoma de Querétaro, una dona identificada com Karina Acevedo, immunòloga i investigadora, cita les declaracions d'Eric Caumes, cap de malalties infeccioses de l'hospital Pitié-Salpêtrière de París, que assegura que les injeccions contra la covid-19 són les que tenen "la major taxa d'efectes adversos en una vacuna". És enganyós. Encara que el metge sí que ho va afirmar abans de conèixer els efectes secundaris definitius de les vacunes, després ell mateix ho va desmentir.

"El professor Eric Caumes va dir a finals de desembre que encara que estava segur que la vacunació és l'únic que ens traurà d'aquesta situació, mai havia vist una taxa tan alta d'efectes adversos en una vacuna"

Al vídeo, Acevedo mostra una imatge d'Eric Caumes, sota la qual estan escrites unes suposades declaracions de l'expert en què, aparentment, va dir que "tot i que estava segur que la vacunació és l'única cosa que ens traurà d'aquesta situació, mai havia vist una taxa tan alta d'efectes adversos en una vacuna". Acevedo no indica, però, que aquestes declaracions estan descontextualitzades: quan el científic va esmentar la llista d'efectes secundaris, s'estava basant en un document preliminar dels possibles efectes adversos de la injecció de Pfizer. El mateix Caumes ho va explicar en un programa de televisió francès, on es desdiu de les seves paraules després de la publicació d'un article científic a The New England Journal of Medicine (NEJM). En aquell momento, el metge ja apunta que aquests efectes "són freqüents però lleus".

Reaccions comuns però sense gravetat

"En general, s'ha vist que totes les vacunes covid-19 generen més efectes secundaris que moltes altres vacunes que coneixem. És a dir, se les classifica com a vacunes reactògenes", indica a verificat Adelaida Sarukhán, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). No obstant això, afegeix, "la gran majoria d'aquests efectes són lleus -mal de cap, dolor muscular, fatiga, reaccions locals cutànies, etc- i desapareixen després d'un parell de dies".

Pel que fa a efectes adversos més greus, se sap que les vacunes d'ARN missatger -Pfizer i Moderna- han provocat algunes reaccions al·lèrgiques greus (anafilaxi), cosa que també passa amb altres vacunes o medicaments i són fàcils d'identificar i tractar", assenyala l'experta. La vacunació massiva amb AstraZeneca i Jannsen ha revelat un altre efecte advers molt poc freqüent, però més greu: trombosis cerebrals associades a una disminució de plaquetes.

Comparar els efectes adversos de cada vacuna és "molt difícil"

La reactogenicitat depèn de nombrosos factors, com la dosi, els ingredients que porta, la forma d'aplicació (simultànies o combinades) o el tipus de vacuna que és. Per exemple, les vacunes amb virus atenuats solen ser "més inestables, més difícils de produir, i més reactògenes" que les vacunes de virus inactivats o morts, tal com recull l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV).

Per això, no es poden comparar exactament els efectes secundaris. "Una vacuna reactogènica és la de diftèria/tètanus en el cas d'haver rebut diverses dosis amb anterioritat", assenyala a verificat José Antonio Navarro-Alonso, metge especialista en Pediatria, expert en vacunació covid-19 i un dels fundadors de l'AEV, que també posa com a exemple la de l'herpes zòster (HZ/seu) i la de la grip, que també pot ser "especialment reactogénica en les primeres temporades en què es rep".

En definitiva, es podria afirmar que les vacunes contra el SARS-CoV-2 són reactogèniques però, segons Navarro-Alonso, "en línies generals, no difereixen significativament d'altres que s'utilitzen sistemàticament en adults".


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona