Sputnik V

Sputnik V

Català | Castellano

El Centre Nacional de Recerca d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya ha creat la vacuna russa Sputnik V de vector viral. Aquest mètode se serveix d'un vector, és a dir d'un virus diferent al SARS-CoV-2, per a entrar en una cèl·lula i infectar-la. D'aquesta manera, utilitza el funcionament cel·lular per aprendre a produir la proteïna Spike, present en aquest coronavirus, i generar anticossos.

El president rus, Vladimir Putin, va anunciar a l'agost de 2020 l'aprovació de la fórmula, quan encara no s'havia iniciat la fase III de l'assaig clínic. El 24 de novembre es van publicar els resultats d'aquesta fase, en els quals van participar 40.000 persones, i prometien una eficàcia del 91,4% després d'administrar dues dosis amb 21 dies de diferència

El 94% dels voluntaris van reportar efectes adversos molt lleus, encara que els investigadors russos no han detallat de quins es tracta. Actualment, Sputnik V s'està usant en més de 50 països, entre els quals es troben una desena de Llatinoamèrica i una altra d'Àfrica.

La vacuna Sputnik V pot guardar-se a una temperatura que oscil·li entre 2 °C i 8 °C durant dos mesos

Sputnik Light

Sputnik Light és la versió monodosi de la vacuna russa Sputnik V, desenvolupada pel Centre Nacional de Recerca d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya, amb la qual només se subministra el primer component de la vacunació. Els assajos clínics realitzats sobre aquesta única injecció han llançat com a resultat una efectivitat del 79,4% enfront de la infecció simptomàtica, segons les dades del fabricant.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona