Qui és Li-Meng Yan i com ha difós les seves teories infundades sobre el coronavirus

Li-Meng Yan s’ha fet viral aquest cap de setmana a Espanya per una teoria infundada sobre el coronavirus


Iker Jímenez i Li-Meng Yan

Li-Meng Yan, que va ser viròloga de la Universitat de Hong Kong, s’ha fet viral aquest cap de setmana a Espanya perquè ha aparegut al programa de Telecinco Cuarto Milenio defensant la seva teoria que el SARS-CoV2 és un virus artificial creat a un laboratori. És una declaració infundada que ha circulat des de l’inici de la pandèmia i que ha estat revocada per científics i autoritats de la salut de tot el món.

El virus alliberat a Wuhan estava dissenyat per atacar l’ésser humà

(Li-Meng Yan, viròloga de l’Universitat de Hong Kong)

El Covid-19 es va notificar per primer cop el 31 de desembre del 2019 a Wuhan (Xina) i, segons l’Organització Mundial de Salut (OMS) té molt probablement origen animal. Des de llavors s’ha anat desplaçant d’est a oest, primer cap a Europa i, després, cap a Amèrica. Com us vam explicar fa uns mesos, científics d'arreu del món van desmentir a través d’un en un comunicat conjunt el Nobel de Medicina Luc Montagnier, que també havia defensat que el SARS-CoV2 era un virus artificial. El comunicat, del 19 de febrer, explica que “científics de múltiples països han publicat i analitzat genomes de l’agent causant del síndrome respiratori coronavirus 2 (SARS-CoV2) i de manera majoritària conclouen que aquest coronavirus té origen animal, com molts altres nous patògens”.

Per què Li-Meng Yan té veu

El 14 de setembre, Li-Meng Yan va publicar un article on defensava que el virus s’havia creat de manera artificial a Zenodo, un repositori obert de publicacions que no exigeix revisió ni aprovació de la comunitat científica. L’estudi està signat per ella i tres autors més dels quals no es coneix trajectòria en l’àmbit de la recerca científica i, enlloc de tenir el suport d’una institució científica, l’organisme que presenta l’article és la Rule of Law Foundation, una fundació que busca el canvi polític a la Xina i que està dirigida per Steve Bannon, ex assessor de Donald Trump conegut pel seu ús de la desinformació com a eina de la propaganda política. 

El contingut de l’article de Li-Meng Yan és contradictori i erroni i no té prou suport científic, segons la Johns Hopkins University. També el Massachussetts Institute of Technology (MIT) ha posat en qüestió la veracitat d’aquesta recerca, però des que va aparèixer en una entrevista amb el periodista Tucker Carlson a Fox News el juliol, ha rebut un impacte immediat. Una segona entrevista de Li-Meng Yan amb el periodista de Fox News a mitjans de setembre va ser bloquejada pels verificadors de Facebook i Twitter li va tancar el compte per difondre desinformació. Però amb l’argument que estava revelant un secret d’estat xinès i que és una perseguida del règim de Pekin (ha demanat asil als Estats Units), Li-Meng Yan ha aconseguit generar l’atenció de mitjans de tot el món.

A Espanya i Catalunya, la seva entrevista a Cuarto Milenio ha estat ressenyada a El Mundo, El Confidencial, La Vanguardia o El Nacional, entre d’altres.