Putin no va fer un discurs en contra dels musulmans i les minories ètniques, com diu un missatge viral

No hi ha proves del suposat discurs en què Putin dona una “Lliçó a Occident” sobre l’islam


Ens heu enviat un missatge difós per WhatsApp sobre l’anomenada “Lliçó que Putin dona a Occident”. Aquest missatge parla d’un discurs que suposadament va fer Putin l’any 2013 i d’una reunió que va mantenir amb el rei d’Aràbia Saudita i posa en boca del mandatari afirmacions com que “els musulmans estan vencent en altres països i no ho aconseguiran a Rússia”. Què en sabem?

No hem trobat cap discurs de Putin en la data indicada ni tampoc cap prova que mantingués la conversa amb el rei àrab de què parla el text viral. El missatge ja fa anys que circula per les xarxes socials, el 2015 diversos comptes l’havien publicat a Facebook i Twitter, el 2017 es va tornar a fer viral i aquest passat mes d’agost diferents comptes a les xarxes se n'han tornat a fer ressò. El discurs del qual parla el missatge ja va ser desmentit per Snopes el 2014 i aquest 2021 Reuters ha tornat a fer una verificació dient que no hi ha evidències que Putin hagi pronunciat aquestes paraules. 

Referint-se als musulmans, el missatge que acompanya el suposat discurs de Putin diu al principi: “França té 5 milions de problemes, Anglaterra i Alemanya 3 milions cada una i Espanya 2 milions, Estats Units aprox. 500.000 i nosaltres mesquites a San Andrés i Maicao”. Per les referències en primera persona a les dues últimes ciutats, el missatge pot haver estat originalment difós a Colòmbia.

Fa uns anys el rei d'Aràbia va visitar a Putin a Moscou. Abans de marxar li va dir a Putin que volia comprar una gran parcel·la i edificar, amb diners totalment àrabs, una gran mesquita a la capital russa.

No hi ha problema", li va contestar el rus, "però amb una condició: que autoritzi que es construeixi també a la seva capital àrab una gran església ortodoxa" .

"No pot ser" va dir l'àrab.

"Per què?" va preguntar Putin.

"Perquè la seva religió no és la vertadera i no podem deixar que s'enganyi el poble". 

"Jo penso igual de la seva religió i no obstant això permetria edificar el seu temple si hi hagués correspondència, així que hem acabat el tema".

L'escrit fa referència a una suposada conversa entre el president rus, Vladimir Putin, i el rei d’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz, i també a un discurs que Putin va fer al Parlament el 4 d’agost de 2013. Segons el web oficial del Kremlin, que arxiva les aparicions i reunions que manté el president, Putin no va realitzar cap compareixença pública aquell dia i tampoc consta que s’hagi mantingut la conversa entre Putin i el rei àrab que menciona el text. 

El text afirma que “fa uns anys el rei d’Aràbia va visitar Moscou” i va tenir una conversa amb Putin sobre la construcció d’una gran mesquita a la capital russa, una proposta a la qual el president es va negar perquè el líder àrab tampoc no accedia a construir una església ortodoxa a Riad, la capital d’Aràbia Saudita. Segons el missatge, el rei àrab va contestar que no es podia perquè la religió de Putin “no és la vertadera i no podem deixar que s’enganyi el poble”. En resposta a aquesta declaració el text diu que Putin va contestar: “Jo penso el mateix de la seva religió i en canvi permetria edificar el seu temple si hi hagués correspondència, així que hem acabat el tema”.

Des del 2007, el rei d’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz, s’ha reunit amb el president de la Federació Russa tres cops, segons la pàgina oficial del Kremlin: el 16 de novembre del 2015, el 5 d’octubre del 2017 i el 14 d’octubre del 2019. En cap dels comunicats de premsa que va publicar el Kremlin rus arran de les tres reunions entre els líders d’ambdós països es fa menció a les minories ètniques, a la cultura musulmana o a l’islam. Tampoc consta en cap document que parlessin de la construcció d’una mesquita a Moscou ni Riad, com afirma el missatge viral. La primera reunió entre els dos líders va ser a Antalya, quan ambdós es van reunir durant la cimera del G20 i on van tractar, entre altres temes, el conflicte sirià. La segona reunió, l’any 2017, va tenir lloc a Moscou, on Putin i Abdulaziz van parlar de “cooperació bilateral en l’àmbit comercial, econòmic, d’inversió, cultural i humanitari”, segons el comunicat de premsa. La darrera reunió presencial que han mantingut va ser el 2019 a Riad, quan van parlar sobre la cooperació entre els dos països en el mercat de l’energia.

El missatge viral diu que Putin es va negar a la construcció d’una mesquita a la capital russa, però el mateix any en què es va produir una reunió amb el rei àrab, el 2015, es va ampliar la mesquita més gran ubicada a Moscou. De fet, a la inauguració el 23 de setembre el president va dir que la mesquita havia de servir per educar els joves musulmans i evitar que es convertissin en extremistes religiosos. “Aquesta tasca és especialment important avui en dia, quan veiem intents d’explotar cínicament els sentiments religiosos amb finalitats polítiques”, va afirmar el president rus. 

El missatge també parla dels musulmans a França, Espanya o els Estats Units com a “problemes” que Rússia no té. Segons les projeccions fetes pel Pew Research Center, però, l’Islam és la segona religió més practicada a Rússia, amb 15.940.000 musulmans, que suposen un 11% de la població total del país. Tot i que no hi ha dades oficials, la xifra de musulmans a la Federació Russa és més elevada que als països occidentals que surten citats al missatge: França, amb 5.430.000 musulmans (un 8% de la població) i Espanya, amb 1.610.000 (un 3% de la població). En el cas espanyol, és una dada semblant a la que dona l’Estudi Demogràfic de la Població Musulmana (pàgina 9) realitzat per l’Observatori Andalusí amb dades de l’INE.

El 4 d'agost de 2013 el líder rus, Vladimir Putin, es va dirigir al parlament del seu país amb aquest discurs sobre les tensions amb les minories ètniques:

"A Rússia viviu com a russos! Qualsevol minoria, de qualsevol part, que vulgui viure a Rússia, treballar i menjar a Rússia, ha de parlar rus i ha de respectar les lleis russes. Si ells prefereixen la Llei Xaria i viure una vida de musulmans els aconsellem que vagin a aquells llocs on aquesta sigui la llei de l'Estat… Rússia no necessita minories musulmanes, aquestes minories necessiten a Rússia i no els garantim privilegis especials ni tractem de canviar les nostres lleis adaptant-les als seus desitjos. No importa l'alt que exclamin "discriminació", no tolerarem faltes de respecte cap a la nostra cultura russa. Hem d'aprendre molt dels suïcidis d'Amèrica, Anglaterra, Holanda, França, etc. si volem sobreviure com a nació” 

[…]

Els membres del Parlament Rus dempeus van ovacionar a Putin durant cinc minuts.

La segona part del missatge parla d’un discurs que Putin va pronunciar suposadament el 4 d’agost del 2013 al Parlament rus sobre les minories ètniques del país, concretament sobre els musulmans. Però, com hem pogut consultar a la pàgina oficial del Kremlin, aquell dia el president no va fer cap discurs al Parlament. La primera vegada que hem trobat que apareix aquest missatge a internet és el desembre de 2013 en un blog signat per Ramón Pastrana, algú que afirma haver rebut per correu electrònic el missatge sobre el discurs de Putin. És a dir, no es tracta de cap font oficial ni existeixen proves documentals sobre que el president rus hagi dit mai aquestes paraules de manera literal. 

Tot i això, segons afirma la notícia de Reuters, Putin sí que va fer una aparició pública al canal de televisió Russia Today el 2013, on va dir: “Hem d’instigar a aquells que volen venir a Rússia  que respectin les nostres tradicions, les nostres lleis i la nostra cultura i història”. Aquesta frase és similar a la primera frase que difon el missatge viral, però en el discurs a Russia Today el president no fa cap referència explícita als musulmans. També es pot llegir la intervenció televisiva que va fer Valdimir Putin a la notícia publicada a la pàgina web del Kremlin.

En la investigació que van fer els periodistes de Snopes sobre aquest mateix missatge viral van trobar que el 2012 Putin va fer un discurs a la Junta del Servei Federal de Migració en què afirmava: “Hem de crear les condicions perquè els immigrants s'integrin amb normalitat a la nostra societat, aprenguin rus i, per descomptat, respectin la nostra cultura i tradicions i acatin la legislació russa”. […] “Aquestes propostes s’han de debatre obertament amb les minories ètniques, així com amb les organitzacions públiques i religioses”. Malgrat que en aquest discurs Putin faci referència a la integració dels immigrants, no ho fa amb les mateixes paraules que reprodueix el missatge i tampoc es refereix explícitament als musulmans.