Per què hi ha mascaretes KN95 que porten un adhesiu que diu FFP2?

Les KN95, amb una certificació xinesa, i les FFP2, avalades per les autoritats europees, han de passar requisits diferents, però a nivell d’eficàcia i de qualitat una no es pot considerar millor que l’altra


Ens heu enviat per WhatsApp un vídeo de l’Alcampo de Mataró que també circula per Twitter on es veuen mascaretes KN95 amb un adhesiu que diu "FFP2". El vídeo afirma que les KN95 no compleixen la normativa europea i que es recomana que no es comprin. És ENGANYÓS. Les KN95, amb una certificació xinesa, i les FFP2, avalades per les autoritats europees, han de passar requisits diferents, però a nivell d’eficàcia i de qualitat una no es pot considerar que una és millor que l’altra

Catalunya Ràdio ha comprovat que el vídeo és real i explica que Alcampo ha afegit un cartell explicant el motiu d’aquestes etiquetes. Us expliquem per què aquests dos tipus de mascaretes semblen iguals, però no ho són del tot.

"La [mascareta] KN95 diuen que no compleix amb la normativa europea i la FFP2 sí. Diuen que no comprem la KN95 i sí la FFP2"

Tot plegat es remunta al mes d’abril, durant l’auge de la primera onada de la pandèmia del coronavirus. Davant l’escassetat d’Equips de Protecció Individual (EPIs), entre els quals hi ha les mascaretes, el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va equiparar les mascaretes FFP2 i les KN95 (a través de la Resolució del 23 d’abril de 2020). En aquest cas, el ministeri va seguir el que havia establert la Comissió Europea el 13 de març a la recomanació UE 2020/403, que obria la porta a autoritzar la comercialització d’EPIs sense la marca CE quan les autoritats competents consideressin que garantien "un nivell adequat de salut i seguretat de conformitat amb els requisits essencials". A més, la resolució del govern espanyol donava la possibilitat de suspendre l’autorització si es constatava que les mascaretes no complien les especificacions corresponents. La marca CE (Conformitat Europea) és un símbol que indica al consumidor que un determinat producte compleix tots els requisits tècnics necessaris.

L’autorització, però, havia de ser temporal i, per això, la mateixa resolució definia que l’equiparació de les KN95 i les FFP2 seria aplicable fins al 30 de setembre. Tot i això, arribat el termini, el ministeri va ampliar-lo fins a finals d’aquest any. A partir de l’1 de gener, doncs, només es podran vendre FFP2, que tenen el corresponent certificat CE. De fet, la química i divulgadora científica Deborah García destaca que ara mateix totes les KN95 que entren a Espanya ja s’han de certificar sí o sí amb el segell CE i han de passar el mateix control que les FFP2 abans de poder-se vendre. Només es poden comercialitzar sense el segell CE aquelles mascaretes que estaven en territori espanyol abans de l’1 d’octubre, segons recull la resolució del Ministeri d’Indústria del 28 de setembre,

KN95 i FFP2: diferents requisits, mateixa eficàcia

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, explica que les diferències entre els dos tipus de mascareta no són en la qualitat, sinó en els criteris i requisits tècnics que han de seguir; les FFP2 segueixen els europeus (l’UNE-EN 149:2001) i les KN95, els xinesos (GB2626). La normativa europea fa que totes les mascaretes FFP2 hagin de ser avaluades per un organisme notificat que les valida i que és l’encarregat d’autoritzar la marca CE. En canvi, segons detalla la Societat Espanyola de Farmacèutics d’Atenció Primària, la norma xinesa que segueixen les KN95 indica que és el mateix fabricant qui ha de fer un procés d’autocertificació sota la seva pròpia responsabilitat. A més, arran de la pandèmia, el govern xinès va donar l’ordre que les mascaretes havien de ser verificades en "eficàcia de penetració, resistència a la respiració i mercat".

A la pràctica, per tant, hi ha petites diferències entre les FFP2 i les KN95, però a nivell d’eficàcia i de qualitat "no podem parlar que una sigui millor que l’altra, simplement són requisits diferents", explica Perelló. La farmacèutica Gemma del Caño també sosté que unes "KN95 ben fabricades a la Xina, amb la normativa xinesa i fetes correctament, són equivalents". De fet, segons la comparativa de mascaretes publicada pel Ministeri de Treball i Economia Social, la capacitat de filtració de les KN95 és lleugerament superior a les FFP2.

Maria Perelló afegeix que les mascaretes KN95 van entrar a Europa amb una autorització temporal i que, paral·lelament, han hagut d’anar passant els controls. D’aquesta manera, un cop les ha aprovat l’autoritat competent, poden posar el segell CE per demostrar que ja han passat els estàndards de la FFP2 en laboratoris europeus. És aquí on entren en joc els adhesius que apareixen al vídeo del principi. Maria Perelló sosté que, a risc de generar desproveïment i problemes per adquirir mascaretes, les KN95 s’han aprofitat i, tot i que han estat elaborades a partir d’una especificació diferent, s’hi ha posat a sobre el segell CE després que l’organisme notificat hagi confirmat que el producte compleix els requisits.

A més, l’etiqueta ha d’afegir el codi de quatre dígits que identifiqui quin organisme ho ha notificat. En aquest cas, tal com s’aprecia a la imatge, el codi és CE 1463, que fa referència al Polski Rejestr Statkow, tal com especifica la Comissió Europea. Al seu web, expliquen que una de les seves funcions és certificar els equipaments de protecció individual. Per tant, el Polski Rejestr Statkow, un organisme notificat de Polònia, ha homologat aquestes mascaretes que es venen a la botiga d’Alcampo de Mataró.

Una minoria irregular

La química i divulgadora científica Deborah García destaca que fa uns mesos "hi va haver gent que es va aprofitar i va introduir mascaretes que marcava KN95 quan no ho eren". En aquest sentit, la farmacèutica Gemma del Caño també reconeix que durant els mesos durs de la pandèmia van arribar mascaretes KN95 que no estaven correctament homologades i que no tenien la capacitat de filtració que realment tenen quan compleixen la normativa. Deborah García conclou que hi va haver una part minoritària que va entrar irregularment i que això va fer que molta gent dubtés de si el que estava comprant era fiable o no. Tanmateix, la gran majoria de mascaretes KN95 van passar els seus estàndards i són igual de segures que les FFP2.