Per què alguns bitllets poden sortir del caixer amb consignes independentistes?

El 2017 hi va haver una campanya després del referèndum de l’1 d’octubre. El Banc d’Espanya en va retirar, però pot ser que encara en quedin


Ens heu fet arribar una publicació de Facebook del 7 d'abril i compartida més d'un centenar de cops en què es veu un bitllet de 50 euros estampat amb el lema "Independence for Catalonia" (Independència per a Catalunya) i una bandera republicana. El missatge va acompanyat del següent anunci: "Tret ara mateix d'un caixer de La Caixa. Surten marcats del caixer ". No obstant això, no es tracta d'una iniciativa oficial ni de cap banc. Us ho expliquem.

Cap entitat bancària espanyola pot imprimir proclames als bitllets que dispensen els seus caixers perquè només el Banc d'Espanya, en coordinació amb el Banc Central Europeu, té potestat per modificar el disseny dels mateixos perque s'encarrega de la seva emissió i circulació. Però al novembre del 2017, coincidint amb el referèndum de l'1 d'octubre, un dels punts àlgids del procés, es va posar en marxa a través de les xarxes socials una iniciativa de marcar bitllets amb inscripcions perquè els missatges arribessin a d'altres països europeus.

L'explicació del Banc d'Espanya

El departament de premsa del Banc d'Espanya ha explicat a Verificat en un correu electrònic que va retirar els papers moneda marcats que van arribar a les seves instal·lacions, com sol fer amb els bitllets alterats. No obstant això, alguns d'ells poden seguir circulant i arribar a les mans de qualsevol ciutadà a través d'un caixer automàtic.

El banc central espanyol ha assenyalat que actualment no ha detectat nous bitllets amb proclames independentistes. "Fins a aquest moment, només tenim constància dels bitllets que es van posar en circulació el 2017", expliquen. En aquesta època, però, diversos mitjans de comunicació es van fer ressò d'aquesta iniciativa sorgida a Internet. Entre ells, El Periódico de Catalunya o Europa Press.

Els missatges que apareixen a les fotos dels bitllets no són tots iguals, sinó que variaven al voltant dels conceptes "Freedom for Catalonia" (Llibertat per a Catalunya) o "Help us EU" (Ajuda'ns, Unió Europea), en línia, per exemple, amb les consignes d'entitats independentistes com Òmnium Cultural, que en aquesta època va enviar missatges en anglès per tractar de cridar a l'acció a altres països europeus. El fotògraf d'El Periódico Josep Garcia recorda en diàleg amb verificat que fotografiar un de 10 euros en la redacció de Barcelona.

El Banc d'Espanya afirma desconèixer quants bitllets van ser alterats a causa de la iniciativa fa més de tres anys, perquè els ha anat destruint "sense distingir entre les diferents causes (taques, brutícia, trencaments, pintades, etc.) que ocasionen el seu deteriorament ". Els papers moneda que ingressen als establiments del Banc d'Espanya passen un procés de recompte, selecció i classificació per vetllar pel seu bon estat i garantir els intercanvis econòmics.

Què passa amb els bitllets amb inscripcions?

Els bitllets pintats, tacats i fins i tot trencats són vàlids, segons explica el Banc d'Espanya a la seva pàgina web. No obstant això, quan "no compleixen els estàndards de qualitat, incloent els bitllets amb marques o inscripcions, són destruïts, de manera que no puguin tornar a ser utilitzats com a mitjà de pagament", aprofundeix el departament de premsa. Així, els bitllets amb lemes independentistes marcats el 2017 "es van retirar de la circulació en la mesura en què van anar retornant a les nostres instal·lacions", ha apuntat el Banc d'Espanya.

D'altra banda, afirma no tenir "cap informació" d'altres bancs centrals de la Unió Europea que hagin detectat la circulació de bitllets amb lemes independentistes als seus països. "La seva forma de procedir en relació amb els bitllets deteriorats seria la mateixa, de manera que els bitllets amb inscripcions de qualsevol tipus serien destruïts", conclou.

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.