No ejacular durant un mes no té beneficis coneguts, però masturbar-se de manera freqüent pot reduir el risc de càncer de pròstata

El repte viral de No Nut November no ha demostrat tenir beneficis, al contrari de la masturbació freqüent.


No Nut November és un repte d’Internet que consisteix a deixar d’ejacular durant tot el mes de novembre. “Nut” es refereix a "ejacular". Segons alguns webs, complir aquest repte augmenta els nivells d'energia i de testosterona, millora l'autoconfiança, la claredat mental i el rendiment físic al gimnàs.

Aquests suposats beneficis, però, no es corresponen amb l’evidència mèdica disponible. “Des d'un punt de vista científic, això no s'ha estudiat mai adequadament”, apunta a Verificat Robert Charles Welliber, professor adjunt al Col·legi de Medicina d'Albany i membre de l’Associació Americana d’Urologia, que ho resumeix dient que “realment no hi ha dades al respecte”. Alguns estudis diuen haver trobat algun benefici d’abstenir-se de practicar la masturbació, però l’anàlisi dels mateixos ha mostrat que utilitzen mostres petites que no són representatives o són duts a terme en animals i, per tant, els seus resultats no poden ser extrapolats a humans.

Masturbar-se sí que té beneficis evidents

Els suposats beneficis que s’han atribuït a aquests reptes no estan demostrats, tal com indiquen a Verificat Juan Ignacio Martínez-Salamanca, actual coordinador nacional del grup uro-andrològic de l'Associació Espanyola d'Urologia (AEU) i director mèdic de Lyx (Institut d'Urologia) i Esaú Fernández-Pascual, també membre de l'AEU i metge adjunt de Lyx i de l’Hospital La Paz de Madrid. No masturbar-se durant un mes sencer no mostra cap benefici, segons indiquen els experts, i els pocs estudis existents no són representatius, ja que compten amb una mostra massa petita, o estan fets en animals, i, per tant, no es poden extrapolar els seus resultats a humans.

Per contra, diversos estudis han demostrat que l’acció contrària, és a dir, la masturbació freqüent, disminueix el risc de patir càncer de pròstata. Un d’ells, que va comptar amb 31.925 participants i que va ser publicat el 2016 a la revista European Urology, va trobar que el càncer de pròstata es diagnosticava menys entre els homes que ejaculaven més habitualment. L’estudi, que comparava el risc de càncer de pròstata entre dues persones amb la mateixa dieta, estil de vida i altres comportaments analitzats, va trobar que aquest risc diferia en funció de la freqüència de masturbació.

Lorelei Mucci, una de les autores principals de l’estudi i directora del Programa d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'Escola de Salut Pública de Harvard T. H. Chan, plantejava a Fatherly que “una explicació potencial és l'anomenada hipòtesi de l'estancament de la pròstata”, que afirma que l'ejaculació infreqüent pot fer que substàncies potencialment cancerígenes romanguin a la pròstata durant períodes prolongats de temps, augmentant així el risc de càncer. És a dir, que no ejacular pot fer que s’acumulin substàncies al tracte genital masculí que podrien ser perjudicials per a la salut, i fins i tot acabar desembocant en un càncer.

La troballa de l’estudi liderat per Mucci, però, no era nova: ja el 2003, un article publicat a la British Journal of Urology International, deia que una elevada “freqüència d'ejaculació, especialment a l’inici de la vida adulta, s'associa negativament amb el risc de càncer de pròstata”. És a dir, a més ejaculacions, menys càncer de pròstata. 

En general, l’evidència ha demostrat que el sexe té un efecte beneficiós sobre malalties cardiovasculars com l’ictus isquèmic o la malaltia coronària, però el seu efecte en molts dels altres òrgans o sistemes no s’ha analitzat prou per a fer afirmacions categòriques.

Els beneficis atribuïts al repte no són mesurables

La majoria dels símptomes —manifestacions d’una patologia descrites pel pacient— que refereixen els participants són subjectius i, per tant, no es poden quantificar. En general, els beneficis que s’han relacionat amb el repte es podrien deure simplement al fet de complir un objectiu i sentir-se satisfet amb un mateix. “Diria als homes que, si pensen que els està ajudant, probablement ho estigui fent”, destaca Welliber, subratllant l’efecte de la pròpia suggestió. Aquests beneficis, però, són, en tot cas, més emocionals i puntuals que no pas físics, i a més, tampoc són generalitzables, ja que depenen de l’experiència de cadascú.

Els experts de l’AEU consultats ho il·lustren amb un exemple: “Bàsicament, si algú es proposa fer exercici físic cinc dies a la setmana i ho aconsegueix, també se sentirà amb més nivells d'energia, més claredat mental, més confiança en un mateix”. Així doncs, seria més una experiència percebuda pels participants que no pas un efecte demostrat, tal com confirma Welliber: “Els pacients poden tenir beneficis psicològics, però aquests serien molt individualitzats per a cada home en concret”.

L’objectiu del repte: aprofitar més el temps guanyat

D’acord amb el lloc web Know Your Meme —que investiga i documenta mems d'Internet i fenòmens virals—, el repte es va publicar per primera vegada a Urban Dictionary el 2011 i, originalment, se centrava a abstenir-se de la masturbació. Amb el temps, la gent va afegir les relacions sexuals al repte.

Malgrat les aparences contràries, l'objectiu del No Nut November no era perseguir un benefici físic sinó que animava els homes que, en lloc d’invertir el temps a masturbar-se o tenir relacions sexuals, aprofitessin per adquirir una nova afició

Els experts consultats per Verificat, lluny de prendre-s'ho amb humor, qualifiquen la pràctica de no desitjable. “El fons dels qui practiquen aquest repte és demostrar una suposada masculinitat espartana d’autocontrol d’impulsos. En aquests fòrums, els homes redueixen les dones a objectes sexuals que cal evitar, mentre critiquen les dones més sexualment actives”, expliquen a Verificat Martínez-Salamanca i Fernández-Pascual.

european media and information fund