La NASA no té cap patent que recomani el consum de diòxid de clor

La NASA no té cap patent que recomani el consum de diòxid de clor

Català | Castellano

Ens heu fet arribar un vídeo a través de WhatsApp la protagonista del qual és una dona que s'identifica com Maria José Martínez Albarracín, que diu haver estat membre de ‘Metges per la veritat’, una organització que, entre altres coses, nega que actualment hi hagi pandèmia a Espanya. Dins el document assegura que existeix “suficient fonament científic” per poder tractar la covid-19 amb diòxid de clor. Per justificar la seva afirmació, cita una suposada patent registrada per la NASA el 1988 on “recomana el diòxid de clor per al tractament de tota mena de bacteris i fins i tot per la conservació de la sang”. És FALS. La NASA no ha registrat mai una patent per aquest producte que, com ja hem explicat, no serveix per tractar la covid-19 i és perjudicial per la salut si s'ingereix en certes quantitats.

"Hi ha una patent de la NASA, de l'any 1988, on [l'agència espacial] recomana precisament el diòxid de clor per al tractament de tota mena de bacteris, i fins i tot per la conservació de la sang. S'utilitza també per la potabilització de l'aigua, és totalment segur i té el suficient fonament científic per poder tractar covid amb molta probabilitat d'èxit i sense efectes adversos"

El document al qual fa referència Albarracín en el vídeo és un reportatge publicat dins la revista Spinoff, una publicació en la qual parlen de tecnologies que han estat desenvolupades inicialment per la NASA però que troben també usos alternatius en altres àrees més enllà de l'aeroespacial. Sota el títol Un antídot universal, l'agència espacial fa un repàs de les virtuts del producte Ren New Air Conditioning Disinfectant (Nou Desinfectant d'Aire condicionat Ren), de la ja extinta marca Alcide (propietat actualment de l'empresa Ecolab). Aquest producte, un desinfectant d'aires acondicionats que té el diòxid de clor entre els seus components, tenia potencial de ser usat en diverses indústries: des de l'automobilística fins a la mèdica, passant per l'agricultura, tot i que en cap cas es parlava d'ingerir-lo.

La NASA no defensa el clorit de sodi com a tractament farmacològic, sinó que indica que, l’any 1988, s'estaven duent a terme recerques per determinar si la formulació d’Alcide podia “alterar el curs de la malaltia de pulmó” i si aquesta tecnologia podria tenir potencial també per “diverses aplicacions mèdiques com el tractament de l'acne, l’herpes i la fibrosi quística”. En principi, parla que el component mata bacteris, virus i fongs i que no és tòxic per als humans, plantes o animals, si s'usa per netejar els conductes de l'aire condicionat, per exemple, d'un automòbil.

La patent d’Alcide, registrada el 25 d'octubre de 1988 dins el registre estatunidenc, no va ser presentada per la NASA. “Alcide no és, estrictament parlant, un derivat d'una tecnologia aeroespacial”, explica el reportatge (pàgina 118), sinó que els productes i la companyia que els fabrica són beneficiaris d'un dels nou centres d'aplicacions industrials que l'agència espacial tenia en aquesta època.

El diòxid de clor és perjudicial per a la salut

Parlem d'un article que va ser publicat l'any 1988 i que, si bé pot tenir infinitat d'aplicacions (d'aquí ve que el reportatge es digui Un antídot universal), avui dia no s'ha demostrat que sigui beneficiós d'alguna manera en el tractament d'infeccions.

En general, el diòxid de clor s'empra “com a agent blanquejador en plantes que manufacturen paper, i en plantes de tractament d'aigües públiques per fer l'aigua segura per a beure”, per la qual cosa és habitual barrejar-ho amb aigua. D'aquesta mescla sorgeix el clorit iònic, el qual “també és un compost molt reactiu”, segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) dels Estats Units. Si s'ingereix en altes quantitats (més de 0.8 mil·ligrams de diòxid de clor per litre d'aigua, segons l'organisme) pot “irritar el nas, els ulls, la gola i els pulmons”, alerten.

Desinformadors reincidents

No és el primer cop que Verificat desmenteix la suposada eficàcia d'aquest compost per al tractament de la covid-19, i diverses agències reguladores i els organismes internacionals desaconsellen el seu ús per considerar-se potencialment tòxic.

L'organització ‘Metges per la veritat’ ha estat expedientada pel Col·legi de Metges d'Espanya per haver desinformat de manera reiterada al llarg de tota la pandèmia. Membres de la International Fact Checking Network, igual que Verificat, han publicat nombrosos desmentiments sobre les seves declaracions.

Aquest vídeo d’Albarracín té el seu origen en un document que porta mesos circulant i el seu contingut ja havia estat desmentit per diverses agències de verificació com Chequeado, Newtral o Colombiacheck.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona