Es preveu que hi pugui haver efectes a nivell de fertilitat o d'inhibició de la fertilitat, com un dels efectes secundaris de la vacunació.
L'assumpte de la infertilitat que suposadament podrien provocar les injeccions contra la Covid-19 ha estat present des del principi de la campanya de vacunació. Tot i això, no hi ha evidència que després de la vacuna hi hagi una reducció de la fertilitat masculina o femenina, ni un augment d'avortaments espontanis a conseqüència de les injeccions, segons les últimes dades publicades aquest mateix 2022.
“No hi ha cap evidència que les vacunes, en particular les vacunes contra la covid-19, puguin tenir un impacte sobre la fertilitat, ni en homes, ni en dones”, afirma amb rotunditat a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica del Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.
Sí que pot passar que després d'haver rebut la injecció, es donin una sèrie de factors que puguin donar lloc a una reducció en la producció d'espermatozoides, però és temporal, i com a conseqüència dels efectes secundaris, com la fatiga o la febre, no del contingut del vial en si. "Algunes persones tenen febre durant un dia o dos després de rebre la vacuna, i se sap que les febres poden ocasionar reduccions temporals a la producció d'espermatozoides", assenyala Sarukhan. Tot i això, “aquest efecte és temporal” i similar al que la persona podria experimentar “si té febre per altres raons, per exemple un refredat o una grip”, conclou.
El que sí que s'ha trobat, segons un estudi publicat el gener del 2022, és que la infecció per Covid-19 pot estar associada amb una disminució en la fertilitat dels homes fins a 60 dies després de la infecció. En dones embarassades, a més, tenir covid-19 incrementa el risc de complicacions que poden afectar l'embaràs i el desenvolupament del fetus, tal com recullen els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès).
L'autor de la declaració és Óscar Aguilera, que durant la pandèmia va ser un dels formadors de cursos de suplementació nutricional integrativa, una disciplina que entra al grup de les pseudociències, a l'Escola de Salut Integrativa (ESI) de Madrid. Aquest centre ja s'ha vist embolicat en polèmiques amb el Ministeri de Ciència per impartir màsters similars amb universitats que no tenen validesa científica.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona