És fals que trucar a un número estranger desconegut et pugui plagiar la targeta de crèdit i els contactes del mòbil

És fals que trucar a un número estranger desconegut et pugui plagiar la targeta de crèdit i els contactes del mòbil


Pla detall d'un treballador mirant el mòbil

Ens heu enviat una cadena de WhatsApp que demana no tornar trucades perdudes de números estranys de l’estranger perquè això faria que et copiïn l’agenda de contactes i el número de la targeta de crèdit del teu mòbil. Aquest missatge circula des de fa anys, en diferents idiomes, i és FALS.

La cadena, mal traduïda al català, diu que números estrangers desconguts que comencen, per exemple, amb +371 de Letònia o +375 de Bielorússia et trucaran, esperant que soni un to i després penjaran. És a dir, et faran una trucada perduda amb la idea de despertar la teva curiositat i fer que tu els hi tornis la trucada. Al tornar-los la trucada, segons la cadena, podrien copiar-te la llista de contactes amb “3 segons” i també “el banc” o la targeta de crèdit activada al teu telèfon. El text diu, fins i tot, que el grup terrorista ISIS podria estar darrere d’aquestes trucades.

La cadena que circula al WhatsApp sobre l'estafa de la trucada.

¿Què hi ha darrere d'aquesta afirmació?

És FALS que trucar a un número estranger desconegut que t’hagi fet una trucada perduda pugui permetre a estafadors descarregar-se els teus contactes i accedir a la teva informació financera activada al mòbil. Això no passa amb una trucada a un número desconegut. Només podria passar si algú hagués piratejat (hackejat) el teu telèfon o si tu haguessis autoritzat voluntàriament l’accés al teu aparell, per exemple, a través d’alguna aplicació. Per saber tots els detalls de la seguretat de les targetes bancàries ‘contactless’ i el seu encriptament pots mirar aquest enllaç.

L'enginyera i experta en ciberseguretat Sílvia Puglisi ha confirmat a Verificat que aquesta cadena és falsa. Puglisi recorda, però, que el grup canadenc d'investigació CitizenLab va detectar casos molt específics en què es va poder instal·lar un malware (programa espia) a través de trucades de WhatsApp a periodistes, advocats i defensors de drets humans.

Els companys del portal nord-americà de “fact-checking” Snopes ja van fer un desmentit de la mateixa cadena el 2012. 

És CERT que hi ha estafadors que a vegades utilitzen el sistema de trucades perdudes, fent-les massivament de forma robotitzada, per enganxar a potencials víctimes i derivar-les a un número de pagament ‘premium’ (com ara un 803, 806 o 905). La idea és tenir-les diversos minuts al telèfon a través de contestadors o oferir-los inscriure’s a serveis de pagament. 

Els Mossos d’Esquadra avisen d’aquest tipus de trucades fraudulentes desde fa temps a aquest enllaç del seu web. Expliquen que les trucades solen fer-se des de l’estranger a la nit i l’endemà al matí, quan la persona veu la trucada, la torna i es produeix l’estafa.

Aquesta nota de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) explica com anar amb compte amb els pagaments involuntaris a tercers a través de números o SMS premium i com desactivar-los.

Consells bàsics:
  • No tornis trucades perdudes de números de l’estranger que no reconeguis.
  • Revisa bé la teva factura de telèfon si sents que ha augmentat sense motiu aparent.
  • Envia la teva reclamació a l’OCU si la teva facturació telefònica ha augmentat notablement per pagaments a serveis de tercers que no identifiques. Mira com desactivar aquest frau a l’enllaç que ja t’havíem mencionat.
  • Mira com protegir el teu telèfon al web de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta.

Aquesta verificació l'hem explicat també a TV3.