Catalunya no és el cinquè territori europeu en proves de detecció, com afirma la Generalitat

La comparació de dades de la Generalitat amb les del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) no situen Catalunya en la posició que afirma el Govern


El Departament de Salut va afirmar el dilluns 15 de febrer al seu compte de Twitter que Catalunya és “el cinquè país en número de testos d’antígens realitzats a Europa”. És FALS. Les dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), en les quals es va basar la conselleria i que ofereixen un llistat conjunt de testos PCR i d’antígens fets pels països europeus, situen Catalunya en onzena posició en número de proves totals i en setena per cada 100.000 habitants.

“Sabies que Catalunya és el cinquè país en número de testos d’antígens realitzats a Europa?”

Departament de Salut

El tuit es fa ressò del conveni acordat entre el Departament i PIMEC l’11 de febrer per fer tests d’antígens ràpids (TAR) a empreses i polígons catalans com a part de la campanya de cribratges per a tallar la cadena de transmissió del coronavirus. En aquest marc, el Govern entregarà una partida de 85.000 unitats d’aquest tipus de prova de detecció.

Durant la signatura, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va afirmar: “L’extensió de testos a la població […] ha estat un dels puntals en els quals ha descansat la nostra estratègia de contenció de l’epidèmia; d’aquí que a dia d’avui siguem el cinquè país en número de testos realitzats a Europa”. Ramentol, però no va especificar en quina font es basada per afirmar-ho.

Per difondre la notícia a Twitter, Salut va penjar quatre dies més tard al seu compte un missatge reformulant la frase de Ramentol en clau de pregunta: “Sabies que Catalunya és el cinquè país en número de testos d’antígens realitzats a Europa?”. A més, va incloure un enllaç a un comunicat sobre el conveni publicat pel web de l’executiu català, basat en la nota de premsa original redactada per la conselleria.

L’oficina de premsa de Salut ha explicat a Verificat que Ramentol es referia al conjunt de proves TAR i PCR, no només als tests d’antígens com assenyala el tuit erròniament, i que la dada es basa en el recompte que fa el ECDC. Aquesta llista inclou la informació setmanal dels països europeus sobre l’evolució de la pandèmia, tot i que alguns estats van començar a reportar les seves referències més tard que d’altres. A més, alguns països com Espanya aporten també les estadístiques de les seves regions. En el cas de Catalunya no estan completes perquè comencen la setmana 41 del 2020 (del 5 a l’11 d’octubre). Però, tot i comparant les dades Covid-19 que ofereix el Govern amb les de l’ECDC, en cap cas Catalunya és el cinquè territori europeu en número de testos realitzats. 

El departament de premsa de Salut no ha respost a la pregunta de com van fer el càlcul per a situar Catalunya en cinquè lloc. A 17 de febrer, dia en què Verificat va fer la verificació de la informació, Catalunya havia fet entre el 2020 i el 2021 un total de 6,6 milions de proves de detecció entre PCR i TAR, segons el web de dades Covid-19 de la Generalitat. En números absoluts en tota la pandèmia ocupa l’onzena posició europea, per darrera de països com Alemanya (41,3 milions), França (40,7 milions), Itàlia (34 milions), Espanya (29 milions) o Dinamarca que, amb 5 milions d’habitants (gairebé dos menys que Catalunya, ha fet 14 milions de proves. La ràtio per cada 100.000 habitants la deixa en setena plaça amb 82.235. Per davant hi ha Luxemburg (484.468), Dinamarca (242.328) o Xipre (167.101).

Durant la setmana de l’1 al 7 de febrer (corresponent a la setmana de l’1 al 7 de febrer d’enguany, l’última incorporada a la base de dades de l’ECDC3) es van comptabilitzar dadescovid.cat 278.937 tests a Catalunya, cosa que la deixa com el desè territori europeu amb més proves fetes, superada per França (2,18 milions), Itàlia (1,69 milions), Espanya (1,54 milions), Alemanya (1,11 milions) i Àustria (960.284), entre altres països. La ràtio per cada 100.000 habitants situa Catalunya en setè lloc amb 3.686. Les cinc primeres places són per Xipre (25.898), Dinamarca (13.813), Àustria (10.839) i Luxemburg (10.016).