Els independentistes no són “majoria absoluta” entre els diputats catalans al Congrés, com diu Aragonès

A les eleccions de 2019, les forces indpendentistes van aconseguir 23 escons, mentre que la resta de partits en van sumar 25


El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va assegurar a una entrevista institucional en TV3 (minut 52:56) que els diputats independentistes són “majoria absoluta” entre els representants catalans al Congrés dels Diputats.

És enganyós. A les eleccions del 10 de novembre de 2019, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP van obtenir 23 escons dels 48 que estaven en joc a Catalunya i es van quedar a dos diputats de la majoria absoluta (25).

"Vull recordar que una majoria absoluta dels diputats catalans en el Congrés són de forces independentistes"

Pere Aragonès, president de la Generalitat

Les últimes eleccions al Congrés dels Diputats es van celebrar el 10 de novembre de 2019 i a Catalunya, segons consta en el decret de convocatòria de les eleccions, li van correspondre 48 escons. D'aquests, ERC va obtenir 13 diputats (i va ser el partit més votat a Catalunya), Junts per Catalunya (que incloïa el PDeCAT) va aconseguir vuit representants i la CUP (que es va presentar per primera vegada) es va quedar amb dos escons.

En total, les forces independentistes van aconseguir 23 escons, mentre que la resta de partits van sumar els 25 restants. Dins dels 25 escons no independentistes s'inclouen els 18 del PSC (12), PP (2), Vox (2) i Ciutadans (2) i els set d'En Comú Podem (la marca a Catalunya d'Unides Podemos), una força que opta pel referèndum, però no porta la independència en el seu programa.

Les forces que defensen el referèndum d'autodeterminació, les independentistes i En Comú Podem, sí que són majoria absoluta (30 dels 48 diputats). A més, els 23 escons independentistes superen els 18 escons dels partits que s'inclouen en l'anomenat bloc constitucionalista, però no tenen la majoria absoluta.

Hem preguntat al departament de premsa de presidència de la Generalitat sobre les declaracions de Pere Aragonès, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

Dos rècords consecutius

Els 48 escons que estaven en joc el 10 de novembre de 2019 van ser els mateixos que hi havia en disputa en els comicis d'abril i un més que en les últimes cinc cites electorals al Congrés. El nombre d'escons a triar en cada província es regula en l'article 68.2 de la Constitució i en l'article 162.3 de la Llei orgànica del Règim Electoral General i varia al llarg del temps degut als canvis en la població de cada territori.

Si mirem l'evolució històrica, veiem que les dues últimes eleccions, a l'abril i al novembre de 2019, van suposar un rècord de diputats independentistes en el Congrés dels Diputats. En les deu eleccions que va haver de 1979 a 2011, Convergència i Unió (CiU), que no era una coalició independentista però sí catalanista, va aconseguir entre vuit i 18 diputats, mentre que Esquerra Republicana, independentista des de la seva fundació, va fluctuar entre els zero diputats (el 1986 i 1989) i els vuit (el 2004).

La suma de tots dos mai va superar els vint representants: va tenir el seu mínim el 1979 amb nou escons i el seu màxim el 2011 amb 19. No obstant això, Esquerra i Junts per Catalunya si que van aconseguir depassar aquesta barrera a l'abril de 2019, quan van obtenir 22 escons. Al novembre es va sumar la CUP i la xifra va arribar als 23.

ERC, dues vegades el partit més votat

Històricament, el PSC havia estat el partit guanyador de les eleccions generals a Catalunya: així va ser de 1979 a 2008. No obstant això, en els últims cinc comicis generals el lideratge s'ha repartit i el PSC no l'ha tornat a aconseguir. El 2011, CiU va ser el partit més votat, el 2015 i 2016 el va aconseguir Catalunya en Comú i el 2019 ERC va guanyar les eleccions tant a l'abril com al novembre. Va ser la primera vegada que un partit independentista era el més votat en unes generals.

Aquest article és fruit de la col·laboració entre Newtral i Verificat. Pots llegir la versió en castellà aquí.