El suposat comunicat del cap d’acció forestal dels Bombers era un missatge intern

El suposat comunicat del cap d'acció forestal dels Bombers era un missatge intern

Bombers de Catalunya

Ens heu preguntat per un missatge d'alerta de risc d'incendis que s'ha difós com si es tractés d'un comunicat oficial de cap de Bombers GRAF (Grup d’Actuació Forestal), Marc Castellnou. Segons ha confirmat a Verificat l'equip de premsa de Bombers de la Generalitat aquest missatge és verídic, però es va difondre als membres d'un grup de missatgeria d'ús intern dels Bombers el passat 10 d'agost i, segons afirmen les mateixes fonts, es tracta d'un "comentari d'anàlisi de la situació".

La informació que es dona, per tant, fa referència a la situació meteorològica i de risc d'incendi en aquella data i degut a l'onada de calor d'aquells dies. Avui dia aquesta anàlisi no seria el mateix perquè la situació meteorològica ha canviat, segons han afirmat des de Bombers.

El text original és de caràcter tècnic i adverteix de l'onada de calor inèdita i el risc d'incendi “màxim” que aquesta situació suposava, segons els Bombers. No obstant, el missatge original no incorpora l'encapçalament "Comunicat" com sí que hi apareix al missatge difós per WhatsApp i l'afegit "prego reproducció a les vostres xarxes" feia referència a les xarxes de comunicació internes, on els missatges d'aquest tipus són habituals, segons afirma l'equip de premsa.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona