El jove que llança un gos en aquest vídeo viral no és un “mena” actualment en procés d’inserció

La publicació més antiga que hem detectat en la que apareix el vídeo és de 2015 i s’atribueix a Tel-Aviv (Israel)


En els últims dies ha circulat a Twitter un vídeo on es veu a un jove llançant un gos a l'altre costat d'una tanca i els seus amics rient acompanyat d'un missatge que assegura que es tracta d'"uns menas en ple procés d'integració en el món civilitzat". En les imatges, el grup de joves riu mentre un d'ells llança al gos “a l'altre costat de la tanca del veí de la casa d'acolliment”. És fals. La publicació més antiga que hem detectat en la que apareix el vídeo és del 2015 i els fets van succeir a Tel-Aviv (Israel).

"Uns menas en ple procés d'integració al món civilitzat s'entretenen llançant el gos a l'altra banda de la tanca del veí de la casa d'acollida"

L'origen del vídeo

El primer vídeo que hem trobat el va compartir Omri Hayon a Facebook el 24 d'abril de 2015. La publicació, amb 1.400 m'agrada, gairebé 1.000 comentaris i més de 77.000 reproduccions, feia una crida a trobar als autors dels fets. El mateix dia un usuari va fer arribar el vídeo a la pàgina de la Policia d'Israel, que va respondre dient que hi estaven treballant.

Una hora abans, la Policia d'Israel havia fet una publicació a la seva pàgina de Facebook explicant que la policia de Kfar Saba havia detingut un jove de divuit anys resident a la ciutat en el marc de la investigació per interrogar-lo com a sospitós d'haver participat en l'incident. Més tard, el cos va publicar un vídeo en el qual es veia la gossa, anomenada Lola, i afegia que s'havia detingut l'amo de l'animal. Verificat ha contactat amb el departament de premsa de les seccions de Tel-Aviv i Kfar Sava de la policia d'Israel per confirmar més detalls sobre la detenció del jove, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

El 28 d'abril, el vídeo també va aparèixer en un post de Facebook d'una pàgina anomenada “Human cruelty towards other living being”. Verificat ha preguntat als administradors de la pàgina pel vídeo original, però han respost que no han pogut recuperar-ho i no recorden d'on el van obtenir fa sis anys.

En aquestes mateixes dates, el diari israelià Haaretz va explicar que un adolescent havia estat arrestat per un vídeo que el mostrava llançant un gos per la tanca i afegia que "un amic del sospitós de divuit anys" havia publicat les imatges de l'incident a Facebook. La notícia també explicava que posteriorment "el sospitós es va disculpar en un altre vídeo, al·legant que estava borratxo en aquest moment". El 2018, el Channel 13 d'Israel va compartir una publicació en la qual afirmava que l'autor dels fets havia estat condemnat a 250 hores de voluntariat pel bé públic.

D'altra banda, el 2015, després que el vídeo tingués repercussió a la xarxa, la plataforma Yousignanimals.org va impulsar una petició de signatures relacionada amb aquests fets. Actualment, l'enllaç a aquesta petició està trencat, però a Twitter i a Facebook diferents usuaris es van fer ressò de la proposta. Una publicació de Jeanine Gillot que enllaçava a la petició de Yousignanimals.org relatava els fets i el compte Animals Now també va denunciar l'actitud del jove que va llançar el gos.

Al portal atzuma.co.il, que es defineix com "el lloc de peticions més popular i avançat d'Israel", també es va impulsar una petició sobre aquests fets que va aconseguir més de 12.000 suports.

Els menors estrangers no acompanyats en la crisi de Ceuta

El tuit es va viralitzar dies després de la crisi migratòria que hi va haver arran de l'arribada del voltant de 8.000 migrants a Ceuta. El 19 de maig, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 es va reunir en un Consell Territorial Extraordinari de Serveis Socials per abordar la situació dels nens i nenes arribats solos a Ceuta i va acordar amb les comunitats autònomes l'acolliment solidari de 200 menors. A Catalunya li'n van correspondre quinze. El 4 de maig l'executiu català ja havia anunciat un acord amb el govern canari per a acollir 43 joves emigrats solos arribats a les Illes Canàries.

Segons les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, entre el 2015 i el 2021 (fins al 30 d'abril), havien arribat a Catalunya 9.434 menors estrangers no acompanyats, 8.838 dels quals tenien entre 14 i 17 anys. A Catalunya hi havia, en total, 326.491 joves en aquesta franja d'edat a 1 de gener del 2020.

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Newtral i Verificat. Podeu llegir la versió en castellà aquí.