D’on surt la xifra del 52% de vots independentistes?

Després de les eleccions, l’independentisme celebrava haver passat el 50% dels vots. Com han arribat a sumar dos punts més?


Parlament de Catalunya

Des de les eleccions del 14 de febrer, una de les xifres que més s’ha repetit ha sigut la del 52% de vots independentistes. L’han abanderat l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República i se l’han fet seva els partits. De fet, s’hi ha referit també l’oposició i periodistes en rodes de premsa i entrevistes. Però d’on surt el 52%? De quin càlcul prové? Posem els números sobre la taula i veiem quines són les sumes.

Ja des d’abans de les eleccions del febrer, un dels objectius de l’independentisme era superar el 50% dels vots. Així ho van explicitar, per exemple, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana als seus programes electorals.

Després de l’escrutini, el principal motiu de celebració entre l’independentisme era haver revalidat i ampliat la majoria parlamentària i, en especial, haver superat la barrera del 50% dels vots. D’aleshores ençà, el discurs ha sigut destacar que els independentistes han aconseguit el 52% dels vots. Sempre s’ha reconegut que el 52% de vots independentistes inclou tots els partits independentistes que es van presentar a les eleccions del 14F i, per tant, no només els tres que van obtenir representació parlamentària, sinó també, per exemple, el PDeCAT i el Moviment Primàries.

El 14 de febrer hi va haver un total de 2.884.845 vots, dels quals 41.430 van ser nuls i 24.087 van ser en blanc. Les candidatures independentistes van obtenir 1.454.081 vots. Qui s’inclou a la suma? Quins càlculs podem fer?

El 51,58% dels vots a candidatures

Segons ha explicat a Verificat el departament de premsa del Consell per la República, el 52% és l’arrodoniment del 51,58% dels vots a partits independentistes, excloent-hi el Front Nacional de Catalunya, sobre el total de vots a candidatures: 1.454.081 de 2.819.328.

Si ho calculem sobre el total de vots vàlids (traient-hi els nuls), la proporció és del 51,14% i si agafem el global de la participació (tota la gent que va votar), el percentatge és del 50,4%.

Els 1.454.081 vots independentistes que donen un 51,58% dels vots a candidatures surten de la suma d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, el PDeCAT, el Moviment Primàries, el Partit Nacionalista de Catalunya, el Suport Civil Català i el Moviment Corrent Roig. Aquestes dues últimes candidatures van obtenir 137 i 94 vots respectivament. Segons les mateixes fonts, d’aquest càlcul s’hi ha exclòs el Front Nacional de Catalunya.

Pel que fa al Partit Nacionalista de Catalunya, que tenia com a candidata a Marta Pascal (excoordinadora general del PDeCAT), el seu departament de premsa respon a Verificat que formalment ningú els ha demanat d’incloure’ls al càlcul i assenyala que no es defineixen com un partit independentista (tot i que al seu últim programa diuen que "creiem en una Catalunya independent") i que, precisament, un dels seus objectius és “trencar els blocs que des de fa anys s’han instal·lat a la política catalana”. Si traiem el PNC de l’equació, el 51,58% de vot independentista es converteix en un 51,41%.

Des de Verificat hem contactat amb l’Assemblea en tres ocasions i al moment de publicar l’article no hem obtingut resposta.

Usos polítics del 52%

Com és sabut, la xifra del 52% s’ha utilitzat en múltiples ocasions les darreres setmanes. Durant la primera sessió del debat d’investidura, per exemple, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, va parlar del “52 per cent dels votants del 14 de febrer” (a la pàgina 36 del Diari de Sessions) i, en la mateixa línia, Albert Batet, de Junts per Catalunya, es va referir al “52 per cent de la ciutadania a les eleccions del 14 de febrer” (pàgina 47). Ara bé, el 52% no és sobre els votants o sobre la ciutadania, sinó sobre els vots a partits. Sobre el total de votants del 14F, els independentistes representen el 50,4%.

Altres percentatges

Més enllà del 52%, hi ha altres percentatges que es poden calcular fruit dels resultats de les eleccions. Dos d’aquests ja els hem presentat (respecte als vots vàlids i respecte al total de vots). En presentem dos més:

  • Percentatge de vot que representen els tres partits independentistes amb representació parlamentària respecte al total de vots dels partits del Parlament: 50,55%. Això són 1.366.044 vots d’ERC, Junts i la CUP sobre els 2.702.335 vots que van obtenir les vuit formacions amb presència a la cambra catalana.
  • Percentatge de vot dels tres partits amb representació sobre el total de vots a les eleccions del 14F: el 48,45% dels vots a candidatures, el 48,04% dels vots vàlids i el 47,35% del total de vots emesos.

La cronologia del 50% al 52%

El departament de premsa del Consell per la República assenyala a Verificat que la xifra del 52% es va consensuar amb l’Assemblea Nacional. Però quan va sortir a l’arena política?

Inicialment, els partits i els polítics feien gala d’haver superat el 50% dels vots, però no es referien, en un primer moment, a la xifra del 52%. Així van dir-ho, per exemple, la nit de les eleccions:

  • Oriol Junqueras, president d’ERC: “Per primera vegada a la història l'independentisme supera el 50% dels vots”.
  • Laura Borràs, presidenciable de Junts per Catalunya: “Avui és una oportunitat històrica perquè hem superat la frontera del 50%”.
  • La mateixa presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, també s’hi va referir en un vídeo a Twitter.

Els dies següents, els líders dels partits van fer la mateixa lectura dels resultats: Laura Borràs i Oriol Junqueras a Els Matins de TV3, Pere Aragonès a El Món a RAC1 o Jordi Sánchez en una roda de premsa. De fet, aquell mateix dilluns, Junts per Catalunya publicava una nota de premsa on destacava “el 51% dels vots independentistes”. Al 51% de vot independentista també s’hi van referir Pere Aragonès a Els Matins de TV3, Elsa Artadi al Cafè d’Idees de TVE Catalunya i, de nou, Jordi Sánchez en una entrevista a l’Ara.

La primera a parlar públicament del 52% va ser la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa el 19 de febrer per valorar els resultats electorals (al minut 1:10): “Primer de tot, hem de posar en valor que l'independentisme creix i ja té el 52% del vot directe”. De fet, aquell mateix dia l’assemblea va convocar una manifestació pel 28 de febrer. El dia abans, el perfil oficial de l’Assemblea havia fet un tuit assegurant que, després del recompte del vot exterior, el “vot explícit a candidatures independentistes és del 51,7%”. L’endemà de les eleccions, la sectorial d’Economia de l’Assemblea ja parlava a Twitter del 52% dels vots. En aquest cas, però, sí que incloïa el Front Nacional de Catalunya.

Tot i això, els dies posteriors els representants dels partits seguien referint-se al fet d’haver superat el 50%. Ho van fer, per exemple, Marta Vilalta en una entrevista a El Suplement i Jordi Turull en una entrevista a El Suplement i a El Món a RAC1.

Una setmana després de les eleccions, la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va parlar del 52% de vot independentista en una roda de premsa el 22 de febrer i en una entrevista al Planta Baixa de TV3 el 24 de febrer. També ho va fer Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats i Sergi Sabrià a El Matí de Catalunya Ràdio. Des d’aleshores, el discurs s’ha traslladat al 52%.

Per la seva banda, el Consell per la República havia difós un comunicat el 16 de febrer on subratllava que els partits favorables a la independència de Catalunya havien superat, “per primera vegada en unes eleccions reconegudes per totes les parts, el 50% dels vots vàlids sobre el cens”. I no va ser fins al 25 de febrer que va impulsar la campanya “Som el 52%”. Dies més tard, l’expresident Carles Puigdemont es referia al “52% del vot” en una entrevista a VilaWeb.

L’Assemblea Nacional, que va ser la primera a parlar del 52%, va fer una manifestació el 28 de febrer sota la proclama “Som el 52%” i va fer una campanya a Twitter reclamant “traduir el 52% en accions concretes per avançar cap a la independència”.

El passat 12 de maig va exigir “un Govern del 52% per la independència” i va convocar una manifestació per aquest diumenge 16 de maig reclamant que “els partits independentistes donin resposta als anhels de la majoria del 52% que vol la independència”.