Coscubiela no forma ni ha format part del Consell d’Administració d’Endesa

Va pertànyer al Consell Assessor de Catalunya d’Endesa “en representació de CCOO”. Hi havia una dieta associada de 900 euros mensuals, però no l’ingressava Coscubiela, sinó que anava a parar directament al sindicat.


Imatge d'Izquierda Unida | Wikimedia (CC 2.0)

En les últimes hores han corregut molt per Twitter afirmacions sobre la relació d’Endesa amb Joan Coscubiela, exsecretari general de CCOO de Catalunya i exdiputat d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) al Congrés dels Diputats i de Catalunya Sí que es Pot al Parlament de Catalunya. N’han parlat, per exemple, l’economista Xavier Sala-i-Martin i el portaveu de Poble Lliure, Guillem Fuster.

“Coscubiela és al Consell d’Administració d’Endesa”

Guillem Fuster, portaveu de Poble Lliure

“[Joan Coscubiela] cobrava 900 €/reunió (11.000 €/any)”

D’entrada, és FALS que Joan Coscubiela sigui al Consell d’Administració d’Endesa. Els integrants es poden consultar al web de l’empresa i no hi figura Coscubiela. Sí que va formar part del Consell Assessor de Catalunya d’Endesa, on representava Comissions Obreres (CCOO), sindicat del qual va ser el secretari general a Catalunya entre el 1995 i el 2008, segons explica a Verificat el departament de premsa del sindicat i ha assegurat ell mateix a Twitter. En relació amb la retribució, és ENGANYÓS afirmar que Coscubiela cobrava 11.000 euros a l’any; existia una dieta amb aquest valor, però NO l’ingressava Coscubiela, sinó que anava a parar directament a CCOO.

Xavier Sala-i-Martin també mencionava el cas de Joan Carles Gallego, que va ser secretari general de CCOO de Catalunya després de Coscubiela, entre el 2008 i el 2017. Gallego ara és el número dos de Catalunya en Comú-Podem a les eleccions del 14F. Tant Coscubiela com Gallego han aclarit a Twitter que, en efecte, mai van formar part del Consell d’Administració d’Endesa i han negat que rebessin cap contraprestació econòmica per ser membres del Consell Assessor. També va ser membre del Consell Assessor, per exemple, l'aleshores secretari general d’UGT de Catalunya, Pepe Alvárez.

El departament de premsa de CCOO Catalunya explica a Verificat que Coscubiela va entrar al Consell Assessor el juliol del 2005, quan Antón Costas va passar a ser-ne el president (abans de l'arribada de Costas, amb Juan Rosell de president, CCOO no hi era present). I va formar-ne part fins al setembre del 2011, moment en què va entrar-hi Joan Carles Gallego coincidint amb l'arribada de David Madí a la presidència del Consell Assessor, segons han confirmat a Verificat tant Coscubiela com Gallego. Joan Coscubiela explica a Verificat que era al Consell Assessor d'Endesa per representar el "conjunt de treballadors de Catalunya" i "en representació i en nom de CCOO", i aclareix que la seva participació no estava vinculada a la condició de secretari general del sindicat, càrrec que va deixar el 2008 i que des d'aleshores ocupava Joan Carles Gallego.

Per aquest motiu, segons també relata a Verificat Joan Carles Gallego, van acordar esperar a fer el canvi efectiu fins que es renovés tota la composició del consell, el nou president i la resta de membres; "manteníem la coordinació fluida prèvia o post reunions per tal d'analitzar els temes d'interès social i laboral que com a sindicat plantejàvem al Consell, de comú acord amb els representants sindicals del sector elèctric, empresa i les subcontractades i d'altres sectors socials diversos", explica. En paral·lel a tot això, el setembre del 2011 Coscubiela va ser escollit candidat d’ICV a les eleccions generals del 20 de novembre, però ell mateix ho desvincula totalment de la substitució al Consell Assessor.

Les dietes anaven directament al sindicat

En relació amb la contraprestació econòmica, el departament de premsa de CCOO explica a Verificat que les persones que actuen en representació del sindicat tenen prohibit cobrar i així queda recollit al Codi de conducta de CCOO (a la pàgina 10) i als Estatuts del sindicat (article 42). En alguns casos, les empreses s’avenen a pagar la remuneració de les dietes directament a l’organització, però altres vegades els representants han de renunciar a les retribucions. Preguntat per Verificat, el departament de premsa de CCOO ha consultat la comptabilitat de CCOO i, des que el registre està informatitzat, explica que s’ingressava directament al seu compte les dietes de les persones que assistien en representació seva a les reunions del Consell Assessor. Entre l’abril del 2009 i el juliol del 2017 (quan es va dissoldre l’òrgan) hi va haver ingressos d’entre 800 i 1.200 euros.

Qui també va formar part del Consell Assessor de Catalunya d’Endesa va ser l’economista Germà Bel. Durant la segona sessió del debat d’investidura d’Artur Mas, el novembre del 2015, Bel, al·ludit pel líder del PP Xavier García Albiol, va confirmar que havia format part del Consell Assessor d’Endesa i va parlar de la retribució: “Diu Endesa que ens pagaven nou-cents euros per dieta; de fet, no tenien en compte la retenció fiscal” (tal com queda recollit a la pàgina 38 del Diari de Sessions). També ho van explicar fa temps mitjans com El Confidencial, Europa Press o El Crític. Per tant, la dieta girava entorn dels 900 euros per reunió (cosa que significava una retribució en concepte de dietes d’11.000 euros a l’any).

I què feien Coscubiela i Gallego al Consell Assessor d’Endesa?

L’antic Reglament del Consell d’Administració de l’empresa definia els Consells Assessors com a òrgans que, “sense tenir el caràcter d'òrgans socials”, estudien i informen “sobre els assumptes que el Consell [d’Administració] consideri d’interès per a l’exercici de les seves funcions”. També estipulava que era el Consell d’Administració, a proposta de president, qui havia d’aprovar la designació dels membres dels Consells Assessors i acordar els temes objecte d’estudi pels Consellers Assessors. Així queda reflectit a l’Informe de gobierno corporativo del 2006 (a la pàgina 76).

Per la seva banda, el departament de premsa de CCOO explica a Verificat que el sindicat aspira a “prendre part en les decisions estratègiques de les empreses perquè aquestes ofereixin serveis per la classe treballadora” i que el seu objectiu és participar en aquests espais per incidir-hi i posar altres conceptes per davant del benefici econòmic. Coscubiela i Gallego hi assistien “en representació dels treballadors” i, per exemple, “van defensar els treballadors d’empreses subcontractades davant la precarització de les seves condicions de treball”.

Els canvis i la dissolució del Consell Assessor

El setembre del 2011 el Consell Assessor de Catalunya es va renovar i David Madí va substituir Antón Costas, qui havia sigut el president des del juliol del 2005 –després de Juan Rosell Lastortras, segons figura a l’informe anual del 2004). David Madí havia sigut cap del Gabinet del Conseller d’Economia amb Artur Mas i Secretari de Comunicació, tots dos càrrecs en el darrer govern de Jordi Pujol. Va ser aleshores quan s’hi va incorporar Joan Carles Gallego en el lloc de Coscubiela.

El juliol del 2017 Endesa va suprimir el seu Consell Assessor de Catalunya i els consells territorials de les Illes Canàries, les Illes Balears, Andalusia i l’Aragó. Així ho confirmava l’Informe Anual de Gobierno Corporativo d’Endesa d’aquell any (a la pàgina 14), que deixava clar que s’havia suprimit la possibilitat de crear Consells Assessors.