Encara no se sap si fer gàrgares amb CPC redueix la transmissió del SARS-CoV-2

El CPC o clorur de cetilpiridinio és un antisèptic present en col·lutoris, i s’ha proposat com a mesura profilàctica enfront del covid-19


Pixabay

Què s’ha dit?

Segons un estudi espanyol, del qual s’han fet ressò alguns mitjans generalistes, els col·lutoris que contenen clorur de cetilpiridini entre els seus ingredients redueixen la càrrega viral a la boca de pacients infectats per covid-19, la qual cosa segons els seus autors podria reduir la transmissibilitat del SARS-CoV-2 i també ajudar a desenvolupar una covid-19 menys greu.

Què en sabem?

L’estudi encara no ha estat revisat ni publicat, i de moment no hi ha estudis publicats en humans que, d’una banda, demostrin que aquests col·lutoris amb CPC redueixin la càrrega viral, i per una altra, que de ser així, es redueixi la transmissibilitat del SARS-CoV-2, i/o es desenvolupi una covid-19 menys greu.

Ens heu fet arribar un article publicat en un mitjà generalista en el qual s'afirma que investigadors de Saragossa han descobert que fer gàrgares amb col·lutoris que continguin clorur de cetilpiridini (Cetylpyridinium chloride o CPC), un antisèptic, redueix la càrrega viral en la boca, i que això podria ajudar a reduir la transmissibilitat del SARS-CoV-2. Què se sap d'aquest estudi sobre aquest tema? Te l'expliquem. 

Des de fa anys se sap que algunes de les substàncies que s'utilitzen en els col·lutoris tenen un efecte viricida, és a dir, que són capaços de trencar la membrana lipídica d'aquells virus embolcallats per ella —els anomenats virus embolcallats—. Alguns d'ells són bastant importants en el context de la salut humana, com el de la grip o el coronavirus.

El clorur de cetilpiridini o CPC és una d'aquestes substàncies, perquè funciona com a antisèptic d'ampli espectre eliminant bacteris i altres microorganismes. A causa d'aquest potencial, alguns investigadors s'han posat a observar si podria també tenir algun impacte en la transmissibilitat i patogenicitat del SARS-CoV-2 en pacients infectats amb covid-19.

Un d'ells és aquest grup multidisciplinari d'Infermeria, Farmàcia, Microbiologia, Higiene Bucodental i Medicina d'Atenció Primària del Sector II i de l'Hospital Clínic de Saragossa. L'equip va recollir mostres de saliva de 80 pacients —40 que feien fàrgares amb CPC, i altres 40, amb aigua—, per a veure si aquest component reduïa la càrrega viral, i van veure que l'ús de col·lutoris de CPC al 0,07% provocava la degradació de virus SARS-CoV-2 en la boca dels pacients amb covid-19, la qual cosa segons ells pot ser útil per a reduir la càrrega viral: “Això és una llavor per a iniciar nous assajos clínics”, indica per telèfon a Verificat Rosa Tarragó Gil, higienista bucodental i investigadora principal de l'estudi.

Encara que l'estudi ja ha guanyat el primer premi de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA) 2021 a la Millor Comunicació Format Pòster, els resultats encara no han estat publicats en una revista científica i, per tant, falta que passin el filtre de la revisió per parells o peer-review, un sistema de validació independent de l'estudi que tots els papers passen abans de ser publicats. Per tant, no es poden encara donar per vàlides de moment les conclusions d'aquest assaig clínic. 

Limitacions en l'estudi

De ser publicat ja, seria el primer assaig clínic fet amb persones (encara que hi ha un altre en curs molt similar coordinat per Oriol Mitjà, investigador especialitzat en malalties infeccioses), però compta amb unes certes limitacions, com la grandària de la mostra, que és massa petita —com més gran sigui la grandària d'una mostra, més semblant serà la mostra a la població en estudi, i els resultats que s'obtinguin amb ella seran més semblants als quals s'obtindrien amb tota la població— com perquè les seves conclusions puguin ser extrapolables a tota la població. 

El que sí que hi ha són assajos fets amb cèl·lules els resultats de les quals van en la mateixa direcció: “Vam demostrar al laboratori que en utilitzar aquesta estratègia érem capaces de reduir en aproximadament unes mil vegades la capacitat d'infecció que té el SARS-CoV-2, i detectem que aquesta activitat estava associada al fet que el virus es trencava”, indica a Verificat Nuria Izquierdo-Useros, investigadora principal de IrsiCaixa. 

No obstant això, l'experta adverteix que encara “falta una prova de concepte que realment demostri que l'ús del CPC reduirà la transmissió”. És a dir, que encara que els estudis en laboratori poden ser molt prometedors, és important veure quin efecte realment tindrà fer gàrgares amb CPC en termes de transmissió del SARS-CoV-2 en el món real

Opinions similars comparteix Carmen Martín Alonso, vocal de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI), qui afirma a Verificat que “pot ser que redueixi la càrrega viral, però estem parlant de la saliva, així que en qualsevol cas protegeixes a un altre, i és complicat que aquesta reducció es pugui traduir d'alguna manera en menys contagis”. 

Amb el CPC protegeixes als altres, no a tu

D'altra banda, el fet de fer gàrgares amb el col·lutori no evita que t'infectis sinó que, en reduir la càrrega viral en la boca, la quantitat de partícules de virus que s'emeten per la boca sigui molt de menor: “Em fa la sensació que quan la gent repeteix aquestes coses, es vol autoconvèncer que si tu has estat en contacte amb un infectat, i fas gàrgares immediatament amb el col·lutori, no et contagiaràs. I no”, puntualitza Alonso, qui compara aquesta mesura profilàctica amb la de les màscares: “La raó per la qual es van fer obligatòries és que si jo estic infectat, no infecti als altres”, conclou.

Una mesura més de prevenció

Tampoc significa que, en cas d'infecció, la malaltia vagi a cursar de forma més lleu, encara que la pròpia pàgina de DentaID, que va finançar part d'aquests estudis sobre el CPC a Saragossa i a l'IrsiCaixa, indiqui que hi ha estudis que suggereixen que “podria ajudar a desenvolupar una covid-19 menys greu”: “No crec que puguem dir en aquests moments que aquests col·lutoris tindran la capacitat d'ajudar a les persones infectades quant al seu quadre clínic, perquè on té lloc la major replicació del virus és als pulmons, i aquí el col·lutori no arriba”, raona Izquierdo-Useros. 

En un context en el qual els casos de covid-19 s'han disparat a causa de la major transmissibilitat de la variant ómicron, els científics consideren “que buscar estratègies de mesures que ajudin a alleujar aquests creixements exponencials que estem vivint és clau, perquè les vacunes no estan evitant que ens contagiem”, com conclou Izquierdo-Useros.