Aquest document de l’Ajuntament de Sa Pobla amb sancions per a parelles sorpreses en públic és fals

Les multes fan referències a situacions en què les parelles són sorpreses en públic


Ens pregunteu per un suposat document de l'Ajuntament de Sa Pobla (Mallorca) que recull una sèrie de sancions per a “totes aquelles parelles que siguin sorpreses a cinemes, parcs, solars, carrers, carrerons i altres llocs similars”. És fals. L'Arxiu de l'Ajuntament de Sa Pobla (Mallorca), l'alcalde que apareix al document i dos antics regidors i un exalcalde del municipi confirmen a Verificat que l'escrit és fictici.

Què diu el fals document de Sa Pobla?

El fals document, amb un caràcter satíric i humorístic, ha estat compartit en nombroses ocasions com si fos real i circula des de fa anys a les xarxes socials. Hem trobat més de 40 tuits amb la mateixa foto publicats entre 2014 i 2021, a més de nombroses publicacions a Facebook les últimes setmanes.

L'escrit parla de sancions que van de 1.000 a 5.000 pessetes per a parelles que siguin sorpreses, entre d'altres, “amb la mà a la cuixa”, “amb la mà en allò”, “amb allò a la mà”, “amb la boca en allò” o “amb allò en aquella”. L'arxiu municipal de Sa Pobla, consultat per Verificat, afirma que és “totalment fals”, i confirma que aquest document no pertany a la seva administració.

A la part superior del document hi apareix el nom de Vicente Soler, “Alcalde President de l'Excelentíssim Ajuntament de Sa Pobla”. Es tracta de Vicenç Soler Reus, alcalde del municipi entre el 1986 i el 1991. Davant la consulta de Verificat, Soler corrobora que és un “document fals” i assenyala que no té “ni idea d'on va sortir”. Explica que la primera vegada que va veure el document va ser perquè un amic li va preguntar si era ell qui ho havia signat: “Em va fer molta gràcia, una broma divertida”.

Jaume Font, alcalde de Sa Pobla entre el 1991 i el 2003, també respon a Verificat que el document “és totalment fals” i que a Mallorca “no se li ha fet mai cas” i “ningú s'ha preocupat d'aquesta història” perquè se sap que “no ha existit mai”.

Coincideixen amb ell dos exregidors del municipi a la legislatura 1987-1991. Josep Joan Capó assenyala que “el muntatge fa temps que hi circula”, però “no se sap qui el va treure”. I Joan Cladera afegeix que és un muntatge que es va fer “per diversió” i que “ha circulat molt per les xarxes i abans pel poble”.

Signat per l'alcalde Vicenç Soler

Vicenç Soler, candidat de Convergència Poblera, va guanyar amb majoria absoluta les eleccions del 1987 i va ser proclamat alcalde del municipi el dissabte 28 de novembre d'aquell any, com figura a la pàgina 12 del número 161 de la revista Sa Pobla. Tot i això, exercia d'alcalde des de l'abril del 1986 després de la mort del seu antecessor, Antoni Torrens i Reyné, com també va explicar el número 126 de la revista Sa Pobla. Soler havia estat número 2 de la candidatura i la seva figura representava “la continuïtat política de l'alcalde desaparegut”.

A la part inferior del document, consta la data de la suposada signatura. El dia és clar: 1 de març. Tot i això, la qualitat de la fotografia no permet discernir amb total precisió si és de l'any 1987 o 1937. Pel nom de l'alcalde, hem d'entendre que es tractaria de 1987. A més, l'Arxiu Municipal de Sa Pobla assenyala Verificat que a 1937 hi va haver dos alcaldes i cap dels dos coincideix amb el nom del document: Joan Mas Franch (“En Mas”), president de la Comissió Gestora entre 1936 i 1937, i Rafel Barceló Tugores (“Rafel Sion”), alcalde entre 1937 i 1938.

Així doncs, el document s'hauria emès l'1 de març del 1987, un diumenge, un dia poc habitual per publicar aquest tipus d'escrits.

Què és un bàndol municipal?

El document en qüestió imita un bàndol municipal. Un bàndol és una “proclama o edicte que es fa públic, originàriament de manera oral, per ordre superior” segons la definició que dóna el Diccionari Panhispànic de l'Espanyol Jurídic. En el cas de les resolucions dictades per l'alcalde, es refereixen, per exemple, “al recordatori del compliment de determinades disposicions legals o reglamentàries” o “actualització de mandats continguts a les lleis, i altres aspectes relatius a la vida municipal”.

L'article 55 del Reial Decret Legislatiu pel qual s'aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local regula que "en l'esfera de la seva competència, les Entitats locals podran aprovar Ordenances i Reglaments, i els Alcaldes dictar Bans" , que en cap cas no podran contenir “preceptes oposats a les lleis”.