Torra no té dades per afirmar que les residències d’altres comunitats van patir més el coronavirus

Les dades de morts a residències no està consolidada i, per tant, no es poden fer comparacions


El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar el 7 de juliol al ple monogràfic al Parlament sobre la gestió de les residències durant la pandèmia de la Covid-19 que el coronavirus ha afectat més els centres de gent gran d’Espanya que els de Catalunya, i va comparar el que ha passat aquí amb el que ha passat a altres comunitats autònomes:

Aquest virus està afectant, fins i tot més que aquí, els [sistemes d’atenció residencial] de la resta de l’estat espanyol. […] Andalusia, Madrid, València, les Illes, Castella i Lleó han patit els mateixos i dissortats efectes i, en la majoria dels casos, pitjors que en el cas de Catalunya”

La declaració és ENGANYOSA, perquè no hi ha dades disponibles per fer aquesta afirmació. D'entrada, és veritat, com diu el president, que gairebé cinc mesos després de la declaració de l’estat d’alarma, el Ministeri de Sanitat encara no ha consolidat les xifres de defuncions als centres assistencials per a la tercera edat. “El govern espanyol ha demanat informació actualitzada a les comunitats autònomes sobre les dades de morts a les residències de gent gran. Quan estigui completada, es donarà a conèixer”, ha contestat el departament de premsa del Ministeri a Verificat. Justament per aquest motiu, no es pot afirmar que el coronavirus hagi afectat més a la resta de comunitats que a Catalunya.

Què en sabem de les dades de defuncions a les residències?

Les xifres disponibles no són del tot comparables perquè cada comunitat té paràmetres diferents. Per exemple, no totes tenen les xifres igual d'actualitzades i el dia de referència és molt important per poder comparar amb rigor. Tampoc coneixem la població residencial exacta a tots els territoris i algunes comunitats tenen xifres de morts per Covid-19 amb test confirmat, només amb diagnòstic o amb els dos registres combinats, com és el cas de Catalunya. En aquest requadre expliquem les dades que hem pogut trobar sobre aquest tema a les comunitats que anomena Torra.

Catalunya té una població de “més de 60.000” usuaris de residències, segons va declarar el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, en el mateix ple. El coronavirus ha deixat 4.099 morts en aquests centres, d’acord amb l’últim balanç del departament de Salut, que inclou totes les defuncions provocades per la Covid-19 que van ser registrades per les funeràries. Els càlculs basats en aquestes dades situen en un 6,8% els morts en residències respecte del total de la població que viu en aquests centres sociosanitaris. Sobre el total de morts (12.061), els usuaris de residències representen el 34%.

De les cinc comunitats autònomes que va citar Quim Torra, hi ha casos en què l’afectació ha sigut més greu i casos en què ho ha estat menys, segons apunten aquestes xifres. A Madrid, per exemple, la regió més afectada per la pandèmia, els morts a les residències han arribat als 5.987 (4.734 amb símptomes relacionats amb la Covid-19 i 1.253 que van donar positiu en el test), segons les últimes xifres oficials del 23 de juny. Al principi de la pandèmia, amb dades a 10 d’abril, a Madrid hi havia 45.852 persones que vivien a centres assistencials per a la tercera edat. És a dir, la Covid-19 ha provocat la mort del 13,05% de la població de les residències madrilenyes. Sobre totes les persones que han perdut la vida a la comunitat (15.149), segons les últimes dades publicades, els habitants de residències eren un 39,5%.

A les residències de les Illes Balears, el coronavirus ha provocat la mort de 98 persones (89 amb test positiu i 9 amb símptomes), segons les xifres que ha enviat a Verificat la conselleria de Salut. Sobre el total de residents, de 4.302 actualment (i al voltant de 4.740 al principi de la pandèmia), la taxa de mortalitat és del 2,07%. Dels 228 morts a l’arxipèlag, un 43% eren residents.

Andalusia només ha publicat dades de morts confirmats amb test PCR. El 39% del total de morts, 559 de 1.433, eren usuaris de residències, d’acord amb les xifres oficials. Andalusia tenia 42.585 places a residències a finals del 2019, segons un estudi del CSIC. Sobre aquesta xifra, la taxa de mortalitat aproximada a les residències andaluses ha sigut de l’1,3%, però són només els casos confirmats per test (a diferència de les dades d’altres comunitats, que també comptabilitzen els morts amb símptomes compatibles amb la covid-19).

Finalment, dels 45.518 jubilats que el 8 d’abril vivien a les residències de Castella i Lleó n’han mort 2.598 per coronavirus (1.493 amb test positiu i 1.105 amb símptomes), segons dades del govern autonòmic. Això suposa un 5,7% de la població residencial i un 66,6% dels 3.898 morts per coronavirus a la comunitat. 

Totes les dades es basen en les xifres oficials de cada comunitat autònoma. La Comunitat Valenciana no havia facilitat la informació requerida per Verificat en el moment de publicar aquest article.

Dades alternatives

Aquesta mateixa setmana, l’agència EFE ha filtrat un informe de balanç a nivell estatal del Ministeri de Sanitat que el govern espanyol encara no ha confirmat perquè el qualifica de provisional. Segons les xifres d’aquest estudi, a Espanya han mort entre 27.359 i 32.843 persones a les residències de tot l’estat: 9.003 casos (el 32,9%) amb positiu per Covid-19, 9.830 amb símptomes compatibles amb el coronavirus (35,9 %) i la resta (31,2 %) per altres causes. Aquestes dades situarien Catalunya al nivell de la mitjana de la resta d'Espanya.