Què sabem sobre la suposada “nova llei” que obligaria els ciutadans europeus a menjar insectes

La recent aprovació per comercialitzar dos tipus d’insectes ha produït una allau de rumors i desinformació a tot Europa


Aquests dies estan circulant per diversos fòrums missatges que indiquen que suposadament la Unió Europea obligarà els ciutadans a menjar insectes a través de la creació d'una llei o una normativa. És un rumor que ha arribat a bona part dels països d'aquest entorn, inclòs Espanya, i de l'auge del qual han alertat diversos membres de la International Fact-Checking Network.

Està tan estès que fins i tot un membre d'Identitat i Democràcia (ID), grup polític que agrupa formacions conservadores o d'extrema dreta de diversos Estats membre al Parlament Europeu, ha plantejat una pregunta a la Comissió Europea (CE) sota el títol “La UE ens obliga a menjar insectes”. Què hi ha de cert en això? Per què, de sobte, diversos grups de Telegram i de WhatsApp, així com diversos canals de YouTube, insisteixen que la població europea serà forçada a menjar insectes?

Com bona part dels rumors que corren per les xarxes, aquest té una part de veritat. Justament el 5 de gener passat, la Comissió Europea (CE) va autoritzar la comercialització de larves de l'Alphitobius diaperinus —comunament conegut com a escarabat dels fems— i de l'Acheta domesticus —grill domèstic, encara que només en pols i parcialment desgreixat— per utilitzar-lo en aliments, encara que en cap cas no es parla d'obligar ningú a menjar aquest tipus de productes perquè cap Estat pot forçar un ciutadà a consumir un aliment en concret. La CE també insisteix en aquest aspecte al seu web, indicant que “depèn dels consumidors decidir si volen menjar insectes o no”.

L'escarabat de fems es podrà fer servir “com a ingredient alimentari en una sèrie de productes alimentaris”, tal com indica la CE al seu portal. Se n'autoritza la comercialització com a pasta, deshidratat, mòlt o congelat. També es pot utilitzar en complements alimentaris, encara que no han de ser consumits per persones menors de 18 anys. El grill domèstic es pot fer servir en pols per fer pans i galetes, succedanis de carn, sopes i concentrats o pols de sopa, entre d'altres. En qualsevol cas, aquests productes hauran d'estar degudament etiquetats sota la normativa que regula els productes considerats com a 'Nou Aliment', com els recentment aprovats, i que va a part del reglament d'etiquetatge habitual, que també s'haurà de complir.

Tant per a l'aprovació de l'ús de l'escarabat dels fems com del grill domèstic, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, organisme de la UE que vetlla per la seguretat alimentària dels països de la UE), ha publicat abans diversos informes que n'analitzen la seguretat. L'organisme ha conclòs que tots dos "són segurs en les condicions d'ús proposades i als nivells proposats", però que el seu consum "pot provocar sensibilització primària i reaccions al·lèrgiques", sent potencialment susceptibles aquelles persones "amb al·lèrgia als crustacis i els àcars del pols”. Per això, l'organisme recomana “aprofundir en la investigació sobre l'al·lergenicitat dels insectes”.

Ni els primers a comercialitzar-se, ni els darrers

No és la primera vegada que la Unió Europea autoritza la venda alimentària d'insectes. Entre 2021 i 2022 va aprovar la comercialització de tres, i actualment estudia la sortida de vuit més. La raó és que l'Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) porta insistint des de fa més de 10 anys sobre els beneficis potencials que pot tenir, tant en la salut de les persones com en el medi ambient, el consum d'aquests animals invertebrats a causa del seu elevat contingut proteic, vitamines com la B12 i greixos saludables.

La seva composició també els fa candidats idonis com a alternativa “saludable i nutritiva als aliments bàsics […] com el pollastre, el porc, la carn de boví i fins i tot el peix” que, si bé poden presentar característiques similars, causen un major impacte ambiental a l'hora de produir-se. En canvi, la generació d'insectes com els grills requereixen menys inversió de recursos i d'energia, segons la FAO.

Un rumor recurrent

La idea que les administracions forçaran la població a menjar insectes no és nova. Durant els darrers mesos, les xarxes socials s'han omplert de vídeos de YouTube i missatges de Telegram anunciant un suposat pla de l'”Agenda 2030” que té com a fi últim “l'empobriment de la població” a través d'una regulació que suposadament força o obliga els espanyols a menjar insectes. Fins i tot membres del partit d'extrema dreta Vox han fet servir aquest argumentari per deslegitimar les mesures encaminades a promoure els Objectius del Desenvolupament Sostenible.

Però cap d'aquests missatges no és cert. Els rumors que circulen a Espanya solen indicar que ha estat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el que ha anunciat aquesta nova regulació, com ha passat en un vídeo viral recent, però el cert és que en aquesta publicació el que s'indicava és precisament l'aprovació de la comercialització de l'escarabat de fems per part de les dues empreses especialitzades en la pràctica agrícola de grills Cricket One i Ynsect NL, tal com s'indica a les respectives publicacions del BOE (Art. 2).

A més, aquests productes han de complir adequadament els requisits d'etiquetatge segons l'article 9 del Reglament de la Unió Europea 2015/2283, que indica que el consumidor haurà de ser informat del producte i de les característiques específiques.

european media and information fund