Les dones al Parlament de Catalunya: des dels anys 80 fins avui

Les dones al Parlament de Catalunya: des dels anys 80 fins avui


Captura del gràfic interactiu d'evolució de les dones al Parlament

Un hemicicle ple de dones. El Parlament de Catalunya va viure una imatge inèdita l’1 de juliol, però llunyana de la realitat. La sessió especial “El Parlament de les dones” va posar sobre la taula el paper de les diputades a l’hemicicle català, on encara no hi ha una igualtat efectiva.

A Verificat hem analitzat les dades dels últims 40 anys i les hem desglossat en 4 punts, amb diversos gràfics i un cercador de diputades. 

Moment de la sessió "El Parlament de les dones" l'1 de juliol passat (ACN).

  • Quantes dones hi havia i quantes n’hi ha ara?

Set dones van ser les pioneres. El 1980, quan va arrencar la primera legislatura del Parlament després de la restauració de la democràcia, els homes ocupaven gairebé el 95% de la cambra catalana, de 135 escons. Només tres dels sis partits presents hi tenien representació femenina (CiU, PSUC i PSC). Des d’aleshores, el percentatge de dones ha anat augmentant fins arribar al rècord de les 59 diputades actuals, però encara no hi ha una paritat efectiva. Actualment, les dones representen un 43,7% de l’hemicicle. Buscant un major equilibri, la Llei d’Igualtat del 2007 va introduir una sèrie de requisits com el que obliga a què homes i dones estiguin representats a les llistes electorals amb almenys un 40% i no més del 60% de tots els noms.

 
  • Quins partits van trigar més a tenir diputades?

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), present a l’hemicicle des de 1980, va ser la formació tradicional que més va trigar a tenir una dona a l’hemicicle. No en va tenir cap durant cinc legislatures, fins al 1999, quan va ser elegida Carme Porta i Abad. El Partit Popular (PP) va tenir la primera diputada, Dolors Montserrat, el 1988 sota les sigles de l’antiga Alianza Popular. Tant Convergència i Unió (CiU) com el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) han tingut diputades des de la primera legislatura postfranquista.

> Consulta la distribució de diputats i diputades per partits en aquesta sèrie. Clica a les fletxes per veure tots els partits:

 
  • Quina dona ha estat més vegades diputada?

Manuela de Madre, del PSC, és la dona que més vegades ha estat elegida diputada al Parlament: durant set legislatures, des del 1988 fins a la del 2010. La segueixen amb sis legislatures l’exconsellera de Salut Marina Geli, del PSC (legislatures de 1995-2012), i Trinitat Neras, de Convergència i Unió, que va ser de les set primeres dones a ocupar un escó al Parlament postfranquista (del 1980 fins a la legislatura del 1999).

> Consulta en aquest cercador totes les diputades al Parlament de Catalunya des de 1980 fins avui:

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”])for(var e in a.data[“datawrapper-height”]){var t=document.getElementById(“datawrapper-chart-“+e)||document.querySelector(“iframe[src*='”+e+”‘]”);t&&(t.style.height=a.data[“datawrapper-height”][e]+”px”)}})}();

  • Quins partits tenen més dones?

Com es pot veure al segon gràfic, el percentatge varia en funció de l’any. A l’actual legislatura, el partit que té més representació de dones dins el seu partit és Catalunya En Comú Podem, amb cinc de les seves vuit diputades (62,5%). El segueixen ERC i la CUP, els dos amb la meitat de les seves diputades dones: 16 i 2, respectivament (*ERC en tenia 16 fins la renúncia de l'escó de Noemí Llauradó, escollida el 2 de juliol com a presidenta de la Diputació de Tarragona). El partit que en té menys és el PP amb un 25%, una dels quatre diputats electes.

> Compara la distribució de diputades per partits avui al Parlament

 
Metodologia

Verificat ha analitzat la informació de la web del Parlament de Catalunya. Pel cercador de diputades s’han tingut en compte tant les llistes de les dones electes a l’inici de la legislatura com les que incloïen les que s’hi van anar incorporant al llarg de la legislatura. La distribució de dones per partits s’ha separat per les sigles i diverses coalicions que han anat sorgint al llarg dels anys. Per la visualització s’ha fet servir Flourish i Datawrapper.