És fals que la NASA no atribueixi el canvi climàtic als humans

És fals que la NASA no atribueixi el canvi climàtic als humans


Global Climate Change and Global Warming és un portal web de la NASA dedicat a la divulgació científica del canvi climàtic i l’escalfament global. Mitjançant evidències científiques, l’agència espacial nord-americana demostra que el principal causant de la situació d’emergència actual és l’ésser humà: “la tendència actual a l’escalfament té particular importància perquè en gran part és extremadament probable (més d’un 95% de probabilitat) que sigui resultat de l’activitat humana des de mitjans del segle XX”.

Aquesta afirmació contradiu i desmenteix un vídeo i una sèrie de tuits negacionistes del canvi climàtic que diuen, precisament, que la NASA hauria declarat que l’escalfament global no és causat per l’activitat humana, i que han circulat per la xarxa durant la celebració de la Cimera del Clima 2019 a Madrid.

El vídeo, publicat el 24 de novembre a Youtube per la ràdio online Canal 5 Radio, comença dient que “la NASA admet que el canvi climàtic succeeix degut a canvis a l’òrbita solar de la terra i no a combustibles fòssils” i que durant més de 60 anys “han optat per deixar que l’engany provocat per l’escalfament global perduri i es propagui a costa de la llibertat humana”. Són afirmacions falses: la NASA no ha dit mai que el canvi climàtic sigui per causes naturals, al contrari. La informació publicada al seu portal demostra, basant-se en estudis científics, com els nivells de diòxid de carboni a l’atmosfera es disparen un cop iniciada la Revolució Industrial de finals del segle XIX, i com en els darrers 800.000 anys, molt abans de l’aparició dels éssers humans i els combustibles fòssil, les variacions de CO2 s’havien mantingut estables.

La justificació de la posició negacionista plantejada al vídeo prové d’un article sobre l’astròleg i matemàtic Milutin Milankovitch (1879-1958) publicat el 2000 per la mateixa NASA a Earth Observatory, un altre portal web de l’agència espacial nord-americana. El científic serbi és l’autor de la Teoria de les Variacions Orbitals, que relaciona els canvis a l’òrbita de la terra al voltant del sol amb les anades i vingudes dels períodes de glaciació al llarg de la història del planeta.

Tal com es pot escoltar al vídeo, els partidaris del negacionisme justifiquen que el canvi climàtic no és culpa de l’ésser humà perquè, segons el científic serbi, les variacions climàtiques sempre s’han produït degut als canvis a l’òrbita de la terra al voltant del sol. Però això també és una falsedat: la Teoria de les Variacions Orbitals de Milankovitch s’utilitza encara avui en dia per explicar els períodes de glaciació i interglaciació de milers d’anys de durada que ha patit la terra al llarg de la seva història, molt abans que existissin els humans. 

Tal com explica la NASA al portal web sobre el canvi climàtic: “Els últims 650.000 anys hi ha hagut set cicles d'avançaments i retrocessos glacials […] La majoria d’aquests canvis climàtics s’atribueixen a variacions molt petites a l’òrbita de la terra”. Però afegeix que hi ha una probabilitat major al 95% de que la tendència de l’escalfament global actual sigui resultat de l’activitat humana.

Verificat ja ha desmentit altres vídeos de Canal 5 Radio, un portal on habitualment s’hi publica informació falsa