És enganyós que el govern d’ERC i la CUP a Sabadell no tingués un alcalde investigat

És cert que, tal com va dir Rufián, Maties Serracant va dimitir, es va defensar, va ser absolt i va tornar a la carrera política?


Foto: Ajuntament de Sabadell / Juanma Peláez

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha presentat aquesta setmana el cas de Maties Serracant, exalcalde de Sabadell durant els últims dos anys de coalició entre els republicans i el moviment Crida per Sabadell, per posar-lo com a exemple d'un polític que va dimitir tan bon punt la justícia el va començar a investigar

A Sabadell (…) hi va haver un govern d’ERC i la CUP. Maties Serracant era tinent d’alcalde de la CUP i va dimitir per una denúncia flagrantment falsa de Ciutadans. Va dimitir, es va defensar, va ser absolt i va tornar a la carrera política”

Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés

La declaració és ENGANYOSA. És cert que Serracant va abandonar el seu càrrec públic el maig del 2016, quan el Jutjat número 2 de Sabadell va obrir diligències prèvies per una denúncia del PSC –no de Ciutadans–, que acusava el regidor de tràfic d’influències i prevaricació en la cessió d’una antiga fàbrica a un casal popular. El que no és veritat és que va esperar que la causa s’arxivés per recuperar el seu càrrec a l’Ajuntament de Sabadell, com afirma Rufián, sinó que va fer-ho un any abans de que el jutge desestimés la seva causa en no veure indicis de delicte.

El 26 de maig de 2016, quan la coalició entre ERC i la Crida per Sabadell (on participa la CUP) governava a la ciutat, el ple va aprovar definitivament la cessió de l’antiga fàbrica Can Balsach a l’entitat Casal Popular de la Creu Alta El Tallaret, tot i saber que el jutjat número 2 de Sabadell havia obert unes diligències prèvies sobre aquesta proposició. El 24 de maig l’Ajuntament havia fet públiques les investigacions judicials sobre una proposta que, tot i no haver-se materialitzat, estava aprovada per unanimitat al consistori des del 2015, encara amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) al capdavant de l’Ajuntament. No va ser fins uns dies després que es va conèixer que el PSC era l’autor de la denúncia i que acusava el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, de tràfic d’influències i prevaricació.

Una setmana més tard, Serracant va anunciar que posava el seu càrrec a disposició. La Crida per Sabadell també va fer públic un comunicat en el qual afirmava que “fins que no finalitzi la investigació" el govern de la ciutat havia decidit "acceptar la renúncia temporal i deixar sense responsabilitats executives de govern el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant”.

Tornada sis mesos després

Al cap de sis mesos, el 2 de desembre, abans que Serracant hagués declarat davant del jutge i sense que el cas s’hagués arxivat, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), va anunciar que Maties Serracant tornaria al govern municipal. A finals de mes, es va fer efectiu el seu retorn.

El 19 de maig del 2017, el PSC es va retirar del procés judicial, però una funcionària municipal va mantenir l’acusació. El 7 de juny, Serracant va anar a declarar com a imputat. Un mes més tard, el 25 de juliol, i en el marc de l’acord de govern entre ERC i la Crida per Sabadell, Serracant va ser investit alcalde. Al seu discurs de presa de possessió com a alcalde va fer referència al cas: “Després de rebre la notificació de la meva condició d’investigat podríem haver decidit plegar (…) La denúncia, impulsada pel grup municipal del PSC, forma part d’una estratègia de guerra bruta que el govern municipal ha condemnat”.

No va ser fins al 3 de gener del 2018 que el jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell va arxivar la causa; la interlocutòria judicial, segons el mateix Ajuntament de Sabadell, acreditava que “no hi va haver tràfic d’influències ni prevaricació”. Finalment, el 14 de novembre del 2019, l’Audiència Provincial de Barcelona va desestimar el recurs d'apel·lació contra l’exalcalde Maties Serracant, segons va informar el Diari de Sabadell.

Seguint la cronologia, Serracant va exercir durant set mesos com a regidor, va ser investit alcalde i va ser-ho durant sis mesos més mentre la investigació continuava oberta.