Ens pregunteu per una captura de pantalla de la CNN amb el titular “la vergonya d’Europa” durant el referèndum de l’1 d’octubre

No es pot comprovar al 100% que la portada es va publicar efectivament, però el titular és una cita textual de l’aleshores portaveu del Govern, Jordi Turull, en una roda de premsa


Ens pregunteu per una imatge viral en la qual apareix la portada de la cadena nord-americana CNN que, suposadament, va ser publicada l’1 d’octubre del 2017, dia en què el Govern de la Generalitat va programar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. A la fotografia es pot llegir el titular “La vergonya d’Europa”, en anglès i entre cometes simples. Més avall, apareixen altres notícies sobre la jornada. A la fotografia de la portada surt destacada la imatge d’un home ferit a terra.

L’aclariment de la directora de Comunicació de la CNN

La directora de Comunicació de la CNN, Emily Kuhn, explica a Verificat que confirmar que aquesta portada es va publicar efectivament fa quatre anys és molt difícil perquè “no hi ha constància de totes les actualitzacions de la pàgina d’inici i, per tant, no es pot comprovar al 100%”. En qualsevol cas, Kuhn explica que un titular entre cometes simples és una frase literal atribuïda a algun protagonista de l’actualitat, en aquest cas, el llavors portaveu de govern de la Generalitat Jordi Turull.

La captura de pantalla de la portada en qüestió va ser recollida per diversos mitjans espanyols (La Vanguardia, El Periódico i elDiario.es) que van fer un repàs de la cobertura internacional aquell dia a Catalunya i també va ser publicada per diversos comptes de Twitter, com la del compte del Departament d’Acció Exterior de la Generalitat. Un periodista de Newtral.es encara conserva captures de pantalla de la cobertura de la CNN d’aquell dia, on s’aprecia la successió de titulars. Alguns dels missatges que van circular es referien a la portada com si la frase de titular fos la posició editorial de la CNN, però no és així.

La frase “la vergonya d’Europa” és una cita textual de Jordi Turull

La frase en qüestió, “la vergonya d’Europa”, és una cita textual de Jordi Turull en una roda de premsa la mateixa tarda de l’1 d’octubre. Turull es referia a l’actuació policial i deia: “L’Estat Espanyol és la vergonya d’Europa i haurà de respondre davant dels tribunals”.

Les notícies de la pàgina web de la CNN d’aquest dia es van actualitzar en diverses ocasions i la notícia de la qual es va extreure la cita que va dir Turull pertany a una versió de la tarda de l’1 d’octubre que es pot veure en el següent enllaç. No obstant això, aquesta notícia va ser actualitzada posteriorment i ja no apareix la frase que va pronunciar el portaveu de govern català. En aquesta mateixa notícia també apareix la imatge que veiem en la captura que ens heu enviat.

Segons ha afirmat Kuhn en declaracions a Verificat, la CNN sol utilitzar frases textuals de les notícies per titular i, mentre que a les notícies utilitzen cometes dobles o angleses per citar les declaracions, en els titulars utilitzen cometes simples, aclareix. No es tracta de la postura editorial de la cadena perquè en els seus articles d’opinió no utilitzen les cometes en el titular llevat que es tracti de declaracions, com ens ha afirmat la directora de Comunicació i també es pot veure a la seva pàgina web. En altres declaracions de polítics sí que fan servir aquest símbol, com va passar amb la resposta al referèndum del llavors cap de govern espanyol titulada “No va passar”, que feia referència a una frase textual de Mariano Rajoy i que apareix a la notícia “El resultat del referèndum de Catalunya sumeix Espanya en una crisi política”.

Hem revisat les actualitzacions disponibles de l’edició internacional de la CNN i de la secció Món del dia 1 d’octubre i en cap d’aquestes apareix el titular “La vergonya d’Europa”. No obstant això, al web Wayback Machine no estan guardades totes les actualitzacions i la CNN tampoc guarda un registre d’elles, per tant no podem afirmar que aquesta portada no fos real en algun moment del dia 1 d’octubre. També ens hem posat en contacte amb tres periodistes que van escriure la notícia on s’aprecia la cita de Jordi Turull, però en el moment de publicar aquesta notícia cap d’ells havia contestat.

Aquest article és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Pots llegir la versió en castellà aquí.