Ens pregunteu per la frase viral de Jordi Pujol sobre “l’home andalús”

Les paraules que Jordi Pujol va escriure sobre els andalusos són del llibre La immigració, problema i esperança de Catalunya publicat l’any 1976.


Llibre La immigració

Ens heu preguntat per una imatge viral en què apareix l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i una frase sobre els immigrants andalusos a Catalunya que se li atribueix. El text és aquest: “L’home andalús no és un home coherent, és un home anàrquic, és un home destruït, és generalment un home poc fet, un home que viu en un estat d’ignorància i de misèria cultural, mental i espiritual”.

És cert que Jordi Pujol, president de Catalunya entre 1980 i 2003, va escriure aquestes paraules. La primera part de la declaració, fins a la paraula “destruït” és literal. La resta apareix en paràgrafs successius i, encara que les frases no fan referència explícita als immigrants andalusos, l’expresident reconeix que les persones d’aquesta comunitat autònoma, Múrcia o Extremadura poden donar-se per al·ludides.

Aquesta declaració forma part del llibre La immigració, problema i esperança de Catalunya, publicat en català l’any 1976 i signat pel mateix Pujol com una antologia de diversos articles seus escrits en dècades anteriors sobre la integració dels treballadors d’altres comunitats autònomes a Catalunya.

Què diu Jordi Pujol al llibre?

Al pròleg del llibre, Pujol explica que l’obra es basa en una conferència que va fer aquell mateix any, el 28 de març de 1976, a l’Hospitalet de Llobregat, i en d'altres articles seus anteriors. Aquests textos apareixen íntegrament en el llibre i les paraules en qüestió surten dues vegades, en dos articles titulats Per una doctrina d’integració i Immigració i Integració, ambdós de 1958 segons el pròleg, i parlen del “subdesenvolupament espanyol i especialment de l’andalús”. Els dos articles són molt similars i inclús tenen fragments idèntics, per això, les paraules de la frase que ens heu enviat apareixen a les pàgines 65 i 67 i 118 i 120 del llibre.

En aquests fragments, Pujol parla d’Andalusia com un “país víctima d’una assimilació destructora” que repercuteix sobre els andalusos i afirma: “Qui més pateix és l’home andalús, que és una prova vivent de com els homes necessiten d’un poble segur d’ell mateix, d’un poble sòlid i molt definit en els seus valors fonamentals: l’home andalús no és un home coherent, és un home anàrquic. És un home destruït.” Aquí acaba la primera meitat de la declaració viral.

La segona part la trobem uns paràgrafs després, però Pujol ja no parla únicament d’Andalusia, sinó que fa referència als dos tipus d’immigració que, segons ell, hi havia a Catalunya, la majoria andalusos. Parla primer d’un grup de gent amb poder, per exemple “buròcrates, militars, homes de professió liberal”, que tenen una mentalitat “castellana pura”. I també parla d’un segon grup d’immigrants “de condició humil”. És aquí quan escriu: “L’altre tipus d’immigrant és, generalment, un home poc fet. És un home que fa centenars d’anys que passa gana i viu en un estat d’ignorància, i de misèria cultural, mental i espiritual”. En aquesta part també afegeix que aquest grup d’immigrants “constitueix la mostra de menys valor social i espiritual d’Espanya” i “si per la força del nombre [d’aquest grup] arribés a dominar Catalunya sense abans haver superat la seva pròpia perplexitat, desfaria Catalunya”.

Per tant, en aquest darrer paràgraf Jordi Pujol no especifica que estigui parlant dels andalusos concretament, sinó “d’un grup d’immigrants” als qui ell atorga unes determinades característiques. No obstant, també escriu un peu de pàgina fent referència a aquest paràgraf on diu: “Potser algú interpretarà això com un acte de menyspreu envers els immigrants murcians, andalusos, extremenys, etc. No és cert. És un fet innegable que segles de misèria i opressió social tenen unes repercussions d’ordre humà i d’ordre espiritual sobre els homes”.  De manera que, el futur líder de Convergència i Unió acaba dient que es refereix a les persones del sud d’Espanya quan fa referència a aquest segon grup d'immigració, encara que no siguin solament andalusos.

Pujol va acabar demanant disculpes

Des de llavors, les paraules de l’expresident de la Generalitat han generat polèmica en diverses ocasions. Un any més tard de la publicació del llibre, Pujol va publicar dos articles d’opinió a El País (primer, segon) que es titulaven igual que el llibre, Immigració, problema i esperança de Catalunya, on afirmava que esperava que el “problema suscitat” per les frases del seu llibre tingués “conseqüències positives” per l’entesa entre catalans i andalusos. Però, l’any 1997, quan ja estava exercint com a president de la Generalitat, va dir en declaracions a la Cadena Ser que les seves afirmacions sobre els andalusos havien sigut un “error garrafal”, com va recollir un article de l’ABC l’endemà de l’entrevista.

El vídeo electoral del Ciutadans

En la precampanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012, Ciutadans va publicar un vídeo on surten diferents artistes o persones conegudes d’origen andalús com Federico García Lorca o Pablo Picasso i de fons algú locuta les paraules que Jordi Pujol va escriure l’any 1958. En aquell moment el partit d’Albert Rivera es presentava per tercera vegada a les eleccions autonòmiques i amb aquest vídeo pretenia “recordar el menyspreu i la xenofòbia de Convergència Democràtica de Catalunya”.

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir-ne la versió en castellà aquí.