Els milers de barques del port maurità de Nuadibú no són per portar immigrants a les Canàries

Les imatges corresponen al concorregut port de Nuadibú on hi ha fondejades unes 3.500 embarcacions de pesca tradicional


Fa mesos que circulen per les xarxes socials unes imatges per satèl·lit, procedents de Google Maps, que mostren una gran acumulació de barques en un port del nord d’Àfrica. S’acompanya de missatges en què s’assegura que es tracta d’embarcacions preparades per traslladar massivament immigrants a Les Canàries i això és FALS. 

Les imatges corresponen al concorregut port pesquer de Nuadibú (Mauritània). El 2017 se’n va posar en marxa l’ampliació, amb el suport del Japó, justament per pal·liar els problemes de saturació i poder-hi encabir millor les prop de 3.500 petites barques de pesca tradicional que hi ha amarrades en un port pensat per unes 700.

La pesca és un sector estratègic en l’economia de Mauritània, tal com queda reflectit a estudi sobre la pesca a Mauritània i la UE encarregat per Comissió PECH (Polítiques Estructurals i de Cohesió) del Parlament Europeu, l’any 2018: “Depenent de l’any, representa entre el 4% i el 10% del PIB i entre el 35% i el 50% de les exportacions del país”. També s’hi diu que “l’IMROP (Institut Mauritanien De Recherches Océanographiques Et De Pêches) estima que al voltant del 62% de les captures de la flota artesanal desembarquen a Nuadibú”.

El 25% dels habitants de Nuadibú són immigrants, especialment procedents del Senegal i Mali, segons dades de l’Organització Internacional de les Migracions. “Cada cop més els migrants hi arriben amb plans de marxar de Mauritània per mar, dirigint-se a l’oest cap a l’arxipèlag de les Illes Canàries, territori espanyol, i en conseqüència cap a la Unió Europea”, explica l’organisme.