Les enquestes no diuen que Vox tindrà més suport que Ciutadans i el PP, com diu Ortega Smith

Els últims cinc baròmetres del CEO i enquestes de mitjans privats preveuen que Vox tindrà menys vots i menys diputats


El secretari general de Vox, Ortega Smith, ha afirmat aquest matí en una entrevista a La Hora de La 1 que totes les enquestes afirmen que el seu partit tindrà més força que Ciutadans i el Partit Popular a les eleccions del 14F. És FALS. Els últims cinc baròmetres del CEO preveuen que Vox tindrà menys vots i menys diputats que Ciutadans i el PP, i hi ha com a mínim set enquestes fetes per mitjans privats que van en la mateixa línia.

“Ho estan dient totes les enquestes: Vox es convertirà, molt probablement, en la primera força política no separatista a Catalunya per sobre del PP i per sobre de Ciutadans”

Javier Ortega Smith, secretari general de Vox

L’última enquesta sobre les eleccions del 14 de febrer va ser la tercera onada del baròmetre del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió). Pronosticava que Ciutadans aconseguiria entre tretze i catorze escons, el PP, entre vuit i nou i Vox, entre set i vuit. Uns dies abans, una enquesta del CIS també feia una previsió dels comicis catalans. Com us vam explicar, hi va haver certa confusió sobre aquella enquesta, però ens podem fixar en la intenció de vot, que no dóna per si mateixa cap estimació hipotètica dels resultats electorals, però permet fer-nos una idea de les preferències de la ciutadania. En aquest cas, Vox tenia una intenció de vot directe de l’1,3%, menys que el 2,1% del PP i molt lluny del 8,2% de Ciutadans.

Un mes abans, una enquesta del GESOP (Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública) sí que donava l’estimació de vot, que permet fer una previsió dels resultats de les eleccions: el 12,5% per Ciutadans, el 6,2% pel PP i el 5,1% per Vox. En escons, Vox n’obtindria cinc, un terç dels que aconseguiria el partit taronja.

Els baròmetres d’opinió del CEO

El CEO fa periòdicament baròmetres d’opinió en els quals inclou l’estimació de vot (en sufragis i en escons) a les eleccions al Parlament. El baròmetre del juliol, el del març i el del desembre del 2019 anaven en la mateixa línia que el que es va publicar ara fa uns dies: en els tres casos, la previsió era que Vox tindria menys vots i menys escons que el PP i Ciutadans. Si voleu mirar la cronologia més antiga, l’EvoluCEO permet veure l’evolució en les respostes de tots els baròmetres del CEO.

Altres enquestes

Només hem trobat una enquesta que situï Vox per sobre del Partit Popular: el febrer del 2020, El Periódico va preveure que l’extrema dreta obtindria entre sis i set escons, mentre que el PP en trauria entre cinc i sis. En enquestes posteriors, la situació era diferent: al maig Vox aconseguia la meitat d’escons que el PP i al juliol, tot i créixer entre un i dos escons, es mantenia a la cua, amb gairebé un terç dels diputats pronosticats per Ciutadans.

Un sondeig de La Vanguardia del 8 de febrer situava Vox amb quatre escons, la meitat que el PP i lluny dels dotze que aconseguiria Ciutadans. Set mesos després, La Vanguardia feia la mateixa previsió, amb un únic escó més per la formació taronja.

Al març, l’ABC anava en la mateixa línia: dotze escons per Ciutadans, nou pel PP i quatre per Vox. Al juliol, El Nacional feia un pronòstic molt semblant, amb entre dotze i tretze diputats per Ciutadans, sis pel PP i cinc per Vox. També La Razón, en un sondeig de l’octubre, mantenia aquest ordre, tot i que donava més escons a Ciutadans i PP: el partit de Carrizosa s’emportaria setze escons, el d’Alejandro Fernández, deu i Vox es quedaria amb tres diputats.

El PSC, "absolutament" independentista

En les seves declaracions, Ortega Smith afirmava que Vox seria “la primera força no separatista a Catalunya”. Més tard, a preguntes dels periodistes, el secretari general de Vox ha explicat (al minut 23:03 de l’entrevista) que considera que el PSC és independentista i que escombra en la mateixa direcció que “els separatistes de Catalunya”. “Pot ser que en les seves declaracions no ho faci [defensar la independència de Catalunya], però en els fets ho fa”, ha expressat. 

En el mateix programa, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha respost que allò era “una tonteria més” i que el PSC no és independentista, sinó “un partit autonomista i federalista”. “Només cal veure com ens tracten els independentistes”, ha conclòs. A més, l’octubre del 2017 el PSC i el PSOE van votar a favor de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya després de l’1 d’octubre i de la declaració d’independència.