Els llibres que t’has de llegir aquest 2024 per entendre la desinformació

Una llista elaborada per nosaltres, per a vosaltres

llibres

Aquest article no és un pescaclics que busca cridar l’atenció! L’equip de Verificat hem estudiat molt bé la llista per recomanar-vos cinc llibres que podem assenyalar amb criteri i confiança. Sabem que n’hi ha d’altres, i els anirem compartint amb vosaltres!

Així que, sense més dilació, us deixem amb la llista.

Sobre la importància de la nostra atenció:

  • Comerciantes de atención: la lucha épica por entrar en nuestra cabeza, Tim Wu: has sentit a parlar de l’economia de l’atenció? Aquest concepte, del que vam parlar aquí, fa referència a la competició desenfrenada entre empreses i organitzacions per captar la nostra atenció, que s’ha convertit en un bé escàs i susceptible de ser comercialitzat. Quines estratègies utilitza la indústria de la publicitat? Què suposa que no tinguem el control de la nostra atenció? Com podem recuperar-la? Nota a Goodreads: 4,08 (4.446 valoracions)
  • El valor de la atención, Johann Hari: qui ens està robant l’atenció? I com la podem recuperar? Segons alguns estudis, els adolescents només poden concentrar-se en una tasca durant seixanta-cinc segons, mentre que els adults amb prou feines aguanten tres minuts. Aquest llibre desglossa els dotze factors que generen aquesta incapacitat de concentrar-nos i dona eines per entendre la situació, defensar-nos i recuperar la nostra capacitat de viure amb atenció. Nota a Goodreads: 4,25 (42.779 valoracions)

Sobre la creença en rumors i missatges falsos o enganyosos:

  • ¿Por qué creemos en mierdas? Cómo nos engañamos a nosotros mismos, Ramon Nogueras: si vivim en el moment de la història en què disposem de més informació, com pot ser que constantment ens empassem rumors i supersticions? Gran part de nosaltres donem per bones i difonem històries i notícies que mai no han passat. I encara més: no estem disposats a canviar d’opinió. Aquest llibre s’endinsa en aquestes condicions tan humanes i busca treure l’entrellat d’una pregunta que ens inquieta: per què creiem en narratives falses o enganyoses? Nota a Goodreads: 4,2 (885 valoracions)
  • Bullshit: contra la charlatanería, Carl T. Bergstrom, Jevin D. West: en un món dominat per la informació, pot resultar difícil detectar què és fals i desmuntar-ho, i la majoria de nosaltres no ens sentim preparats per comprovar la gran quantitat de missatges que rebem i que tracten sobre matemàtiques, ciència o estadística. Per això, aquest llibre presenta eines per defensar-nos de les dades sospitoses. Nota a Goodreads: 4,13 (4.049 valoracions)
  • Verified: How to Think Straight, Get Duped Less, and Make Better Decisions about What to Believe Online, Mike Caulfield, Sam Wineburg: com podem distingir el que és verídic enmig de l’allau d’informació que vivim actualment? Aquest llibre proporciona un conjunt d’eines per identificar red flags, contextualitzar les notícies i fer un millor ús dels llocs web que usem habitualment com Google i Viquipèdia. La metodologia que utilitzem a les càpsules de Desfake i a les verificacions es basa en aquest llibre. Nota a Goodreads: 4,67 (12 valoracions)

Que gaudeixis de la lectura! Estem oberts a rebre noves propostes, així que si has llegit un llibre que creus que no ens podem perdre, ens pots escriure al nostre servei de WhatsApp.