Els documents del cas Jeffrey Epstein: desinformació i context

Què s’ha dit? Que una jutgessa de Nova York ha revelat la llista de clients …

Els documents del cas Jeffrey Epstein publicats no contenen cap llista de clients ni de pedòfils.

Què s’ha dit?

Que una jutgessa de Nova York ha revelat la llista de clients de Jeffrey Epstein, a la qual apareixen diversos famosos com Bill Clinton o Donald Trump.  

Què en sabem?

Els arxius publicats per la jutgessa no contenen cap llista de clients ni de pedòfils ni de viatgers a l’illa de Jeffrey Epstein. A més, que un nom aparegui en aquests documents no vol dir que estigui acusat de cap delicte.

Coneix la nostra metodologia

Una jutgessa de Nova York ha ordenat la desclassificació de diversos documents relacionats amb el cas de Jeffrey Epstein, el multimilionari nord-americà que es va suïcidar a la presó el 2019 mentre esperava el judici per crear una xarxa de tràfic sexual de menors. Epstein s’enfrontava a càrrecs similars als que va evitar el 2008 després d’arribar a un acord amb la fiscalia, pel qual va complir 13 mesos de presó en un programa de llibertat condicional i es va registrar com a delinqüent sexual.

Els documents que s’han publicat ara formen part d’una demanda per difamació presentada el 2015 per Virginia Giuffre, una de les denunciants d’Epstein, contra Ghislaine Maxwell, l’examant i l’exsòcia del multimilionari condemnada el 2022 a 20 anys de presó per ajudar-lo a abusar sexualment de menors d’edat. La revelació d’aquests arxius ha provocat una escalada de desinformació al voltant del seu contingut i els noms que hi apareixen. Què en sabem? T’ho expliquem!

Els arxius publicats no contenen cap llista de clients d’Epstein

Els documents publicats contenen diverses peces de la investigació i declaracions, com les de la mateixa Maxwell o les de víctimes d’Epstein com ara Virginia Giuffre i Johanna Sjoberg, segons informa l’agència de notícies EFE. Tanmateix, en cap cas apareix una llista de “clients” sexuals del multimilionari, tal com s’ha viralitzat. Es poden comprovar als arxius revelats per la justícia de Nova York i així ho han publicat agències de notícies com la nord-americana Associated Press (AP) i plataformes de fact-checking com Maldita, Newtral o Snopes, membres de la International Fact-checking Network (IFCN), a la qual també pertany Verificat. 

A més, que un nom aparegui en aquests documents no vol dir que estigui acusat de cap delicte, “sinó que pot estar esmentat entre testimonis, noms de víctimes o de persones amb què Epstein va interactuar en algun moment dins de la investigació”, remarca Maldita. “Ser esmentat als documents no implica cap mena de culpabilitat. Hi ha des de correus electrònics a declaracions de víctimes o testimonis”, detalla EFE. De fet, els arxius que s’han fet públics “esmenten majoritàriament figures els noms de les quals ja es coneixien, inclosos amics d’alt nivell d’Epstein i víctimes que han parlat públicament”, segons explica l’agència nord-americana AP.

Encara més, la jutgessa Loretta Preska, la qual ha avaluat els documents per decidir quins s’havien de desclassificar, “va declarar […] que ordenava la divulgació dels expedients perquè gran part de la informació que contenen ja és pública”, assenyala AP. En tot cas, l’agència apunta que, tot i que “els documents revelats […] són els darrers dels milers que s’han fet públics prèviament en demandes que involucren Epstein”, “s’espera que es publiquin més” en un futur.

Per què apareixen Bill Clinton i Donald Trump?

Dos dels noms que més soroll han generat són els de dos expresidents dels Estats Units: Bill Clinton i Donald Trump. Tanmateix, cap dels dos apareix acusat de cap delicte. Clinton, que durant anys va ser proper a Epstein, és citat en la declaració d’una de les denunciants, qui assegura que el multimilionari li va dir en una ocasió que a l’expresident nord-americà “li agradaven joves, referint-se a noies”. 

La mateixa denunciant cita a Trump per declarar que, segons recorda, en una ocasió viatjava amb Epstein en un dels seus avions i es van veure obligats a aterrar a la ciutat d’Atlantic City, el multimilionari va dir que trucarien a l’actual candidat a la Casa Blanca per anar a un dels seus casinos, tal com recull la CNN

No, aquesta no és la llista “oficial” de vol a l’“Illa Epstein”

Arran de la publicació dels documents del cas Epstein, ha tornat a circular a les xarxes socials la imatge viral d’una suposada llista “oficial” de les persones que van viatjar a l’illa de Jeffrey Epstein, la qual circula des de —almenys— febrer del 2023.

No obstant això, en cap moment se citen referències ni fonts sobre l’origen d’aquest llistat i, tal com hem explicat, als documents desclassificats no apareix cap llista dels “clients” sexuals d’Epstein. De fet, Maldita ha comprovat que alguns dels noms que apareixen a la imatge viral ni tan sols es mencionen als arxius i, en tot cas, el fet que un nom hi aparegui no vol dir que estigui acusat d’un delicte.

Els documents del cas Jeffrey Epstein publicats no contenen cap llista de clients ni de pedòfils.