No hi ha cap prova que la consellera d’Igualtat hagi dit que s’ha d’eliminar el Nadal o els Reis

Què s’ha dit? Que la conselleria d’Igualtat ha afirmat que ens hauríem de plantejar com …

Tuit sobre Tània Verge eliminar Nadal

Què s’ha dit?

Que la conselleria d’Igualtat ha afirmat que ens hauríem de plantejar com a societat eliminar el Nadal per no discriminar a “altres religions”, en clara referència als musulmans.

Què en sabem?

Ni el Departament d’Igualtat i Feminismes ni la consellera Tània Verge han plantejat eliminar el Nadal, com confirma el seu departament de premsa. La consellera va fer un tuit parlant de deixar enrere tradicions racistes com la “d’emprar un color de pell de disfressa”, fent referència al “blackface”.

Coneix la nostra metodologia

Un tuit viral amb més de 230.000 impressions en el moment de publicar aquesta verificació afirma que la conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge, exposa que “ens hauríem de plantejar seriosament com a societat eliminar el Nadal per no discriminar a altres religions”. 

No hem trobat cap referència al fet que el Departament d’Igualtat i Feminismes o la mateixa consellera Tània Verge hagi afirmat res similar i així també ho ha desmentit a Verificat el departament de premsa de la conselleria.

Els “dos tuits que va fer [la consellera] van ser crítiques a la pràctica racista del blackface”, segons explica el seu equip de premsa fent referència a dues publicacions (1, 2) que Tània Verge va compartir a X (antic Twitter).

“La conselleria d’igualtat d’esquerra republicana exposa que ens hauríem de plantejar seriosament com a societat eliminar el Nadal per no discriminar a “altres religions” en clara referència als musulmans”

Fent una cerca a Google, Bing i Yandex no hem trobat cap declaració de la consellera d’Igualtat i Feminismes que faci referència a “eliminar el Nadal” ni cap notícia que parli sobre això. A més, el departament de premsa d’Igualtat i Feminismes ha desmentit a Verificat que “la consellera s’hagi mostrat contrària al Nadal o hagi dit res d’eliminar aquesta tradició”.

Crítica al “blackface”

Les úniques publicacions de la consellera que poden tenir relació amb aquesta qüestió, i que també han generat polèmica a X, han estat criticant la pràctica del “blackface” a les cavalcades de Reis, que és considerada per col·lectius migrants, i també per anàlisis acadèmiques, com una forma de racisme, ja que manté estereotips i promou la burla cap a les persones negres.

En una d’aquestes publicacions Verge afirmava que s’han de superar tradicions racistes “com la d’emprar un color de pell de disfressa”, fent referència al “blackface”, és a dir, que per la cavalcada el rei Baltasar o els seus patges siguin persones blanques amb la cara pintada. En l’altra publicació, la consellera ha compartit un article del jurista, politòleg i activista social Aliou Diallo publicat al diari Ara.

No obstant això, aquestes declaracions de la consellera que fan referència a la pràctica del “blackface” no suposen que vulgui eliminar o deixar de celebrar tradicions com el Nadal o els Reis, a diferència del que diu el tuit viral.