El vídeo de Parlament de Dinamarca rient de la vacuna de les infantes és un muntatge

La primera ministra danesa no parla de la monarquia, sinó d’uns animals que el país va adquirir per a un zoològic


En les últimes hores, s'ha fet viral un vídeo del Parlament danès amb uns subtítols que recullen que l'oradora, la primera ministra Mette Frederiksen, parla entre rialles de la vacunació de les infantes Elena i Cristina. També ho heu enviat al servei de WhatsApp de Verificat (el 666 908 353) i Newtral (+34 627 28 08 15). És FALS. El vídeo correspon a un ple de 2019 i els subtítols són un muntatge que no reflecteix la conversa real dels diputats.

El vídeo satíric el va pujar el 3 de març l'usuari @todoslokos_, que va aclarir unes hores després que ell havia afegit els subtítols i que era un muntatge. No obstant això, alguns usuaris a Twitter l'han compartit, sense aquest aclariment, amb missatges que critiquen el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, després que El Confidencial publiqués que les infantes s'havien vacunat als Emirats Àrabs Units aprofitant una visita al seu pare, Joan Carles I.

Els subtítols afegits diuen: "Puc assegurar que a Dinamarca s'està complint el protocol de vacunació al peu de la lletra. No és el cas d'altres països de la Unió com Espanya. Com ja sabran, les infantes es van vacunar el mes passat als Emirats Units aprofitant la visita al seu pare, el rei emèrit. Encara que això no ha d'importar al seu president ja que en l'última reunió va dir que Espanya tenia una -perdó- una 'monarquia exemplar'".

El vídeo també s'ha compartit amb uns subtítols que fan referència als líders independentistes catalans. "Diuen que són la Dinamarca del sud perquè diuen que són genèticament més semblants a nosaltres que a la resta d'espanyols", afirmen els subtítols mentre apareixen imatges de l'ex vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els expresidents Carles Puigdemont i Quim Torra. És cert que els partits independentistes han fet referència en repetides ocasions a que Catalunya hauria de convertir-se en "la Dinamarca del sud", com va afirmar, per exemple, Puigdemont en una conferència a la Universitat de Copenhagen el 2018 (minut 8'32''). No va dir que les similituds fossin genètiques, sinó culturals, econòmiques o històriques. Qui va parlar de proximitat genètica va ser Junqueras en un article publicat el 2008 al diari El Punt Avui (pàgina 2) i parlava de la relació més propera entre els catalans i francesos que entre catalans i espanyols.

Un ple del 2019

El vídeo del Parlament danès és de la sessió del 3 d'octubre de 2019. Qui parla és Frederiksen, la primera ministra de Dinamarca, en el seu discurs sobre la situació general del país i de les mesures previstes pel Govern (es tracta del discurs inaugural de el curs parlamentari que preveu l'article 38 de la Constitució). Frederiksen estava parlant de la compra per part de govern de quatre elefants i un camell, com diu la transcripció oficial (en danès) de l'debat d'aquell dia.

En realitat, Frederiksen va dir el següent: "[El que no] sabíem, quan vam iniciar la compra, i no hi ha res de què riure, és que Ramboline, un dels elefants, també tenia un amic, un millor amic: un camell. El camell es deia, per descomptat, Ali. I ens van dir la important informació que seria incorrecte separar Ramboline d'Ali ".

Diferents mitjans de comunicació van reflectir aquells dies el que havia passat, com es pot veure en aquest article d'El País, on es mostra el vídeo original.

Aquesta verificació és fruit d'una col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir la versió en castellà aquí.

Article actualitzat el 8 de juliol del 2021.