El fals suport tècnic de Microsoft, una estafa freqüent

Una persona es posa en contacte, fent-se passar per tècnic de la companyia informàtica, per apropiar-se de diners o dades de les víctimes


Ens contacta una persona afectada per l’estafa del fals suport tècnic de Microsoft. Ens explica que li va trucar una persona fent-se passar per tècnic d’aquesta companyia informàtica i que, amb el pretext d’arreglar-li l’ordinador que suposadament tenia hackejat, va aconseguir que li donés el número de compte corrent per apropiar-se dels seus diners.

Des de Verificat, hem comprovat que, efectivament, el fals suport tècnic de Microsoft és una modalitat d’estafa coneguda pels Mossos d’Esquadra, com expliquen al seu web

El 2016, ja informaven, a través de Twitter, de 10 casos d’aquesta modalitat d’estafa per un valor de més de 6.000 euros i publicaven un vídeo per sensibilitzar la població que han seguit compartint periòdicament des d’aleshores. 

A nivell de tot l’Estat, la Guàrdia Civil també alerta d’aquest tipus d’estafa a través de Twitter:

Al web de Mossos d’Esquadra, s’explica en què consisteix l’estafa del fals suport tècnic de Microsoft i quins objectius persegueix:

“Rebeu una trucada o un missatge -de text o per correu electrònic- d'algú que simula ser del servei de suport tècnic de Microsoft o d'una empresa de seguretat informàtica.”

“L’objectiu final és aconseguir, mitjançant l’estafa, diners de les víctimes; o accés a la informació que hi ha dins de l'ordinador, com ara documents, fotografies, o les contrasenyes que hi tenim emmagatzemades.”

Mossos d’Esquadra també expliquen que hi ha diversos indicadors que ens poden ajudar a identificar un frau:

  • Us sol·liciten les claus i altres dades d'accés al vostre ordinador.
  • Sovint us donen excusa relacionada amb problemes tècnics o de seguretat i us demanen que faciliteu les vostres dades.
  • Us indiquen que heu de fer un pagament per resoldre el problema.
  • Sol·liciten que realitzeu alguna acció amb urgència.
  • Penseu que moltes empreses no es posen en contacte amb les persones usuàries excepte en el cas que aquestes ho hagin sol·licitat. 
  • El web de Microsoft informa que els missatges d'error i d'avís de Microsoft no inclouen mai números de telèfon.

Des de Mossos d’Esquadra recomanen no facilitar mai les claus d’accés a ningú sense verificar que la persona que ens ha contactat ho fa des de l’empresa on diu treballar. 

També aconsellen que, en cas que hàgim estat víctimes d’una denúncia d’aquest tipus, aportem una captura de pantalla de la plana web que suplanta l'empresa (adreça URL) i no esborrem el correu electrònic de la nostra bústia.